Hamile olmanın başlı başına bir yorgunluk olduğunu bir de buna yolculuk eklenmesi durumunda hamilelerin kara kara düşündüğünü söyleyen Dr. Canverenler endişe duyacak bir durum olmadığını belli kurallar çerçevesinde hamilelikte yolculuk yapabileceğini belirtti.
Özellikle uzun süren yolculuklarda dikkat edilmesi gereken bazı konular hakkında bilgiler veren Dr. Canverenler uygun seyahat zamanı ve alınacak önlemler hakkında şu detayları verdi; " Gebelikte seyahat için ideal zaman 2. üç aydır. Çünkü ilk 3 ayda aşerme, bulantı, kusma gibi problemler ve son 3 ayda da büyüyen karın ve gebelikten dolay çabuk yorulma yolculuğu zorlaştırabilir. Mutlaka emniyet kemeri kullanılmalıdır. Air bagler açık olmalıdır."
HAMİLELİKTE OTOBÜS YOLCULUĞU
Otobüs yolculukları hamileler için en az önerilen yolculuk biçimi olduğunu vurgulayan Dr. Canverenler; " Gerek hareket kısıtlılığı, gerekse molaların seyrek olması nedeniyle eğer başka seçenek varsa uzun otobüs yolculuğu tercih edilmemelidir. Yapıldığı takdirde otobüs hareket ederken oturulmalıdır. Tuvalet kullanılacaksa mutlaka kenarlardan tutarak gidilmelidir. Tren yolculukları hareket imkânının daha fazla olması nedeniyle otobüse tercih edilmelidir. Ama tuvaletler küçük olduğundan mutlaka dikkatli olunmalıdır. Tren, araba veya otobüsle seyahatlerde sürenin 5 - 6 saatten çok olmaması iyi olacaktır" dedi
HAMİLELİKTE UÇAK YOLCULUĞU
Uçak yolculuğunun gebeler için güvenli yolculuk yöntemi olduğuna değinen Dr. Canverenler konuyla ilgili olarak şunları söyledi; " Kabin basıncında önemli değişiklik olmadığı sürece bebek için ekstra bir risk taşımaz. Buna karşın havayolu şirketleri kendilerini güvenceye almak için belli bir gebelik haftasından sonra doktor raporu talep eder. Buna karşın kıtalararası uzun uçuşlarda sık sık uçak içinde yürümek uygun olacaktır. Kıtalararası seyahat yapılacağında mutlaka doktora danışılması gerekir."
BUNLARA DİKKAT
Dr. Canverenler gebelerin yolculuk sırasında dikkat etmesi gereken önemli noktaları şu şekilde sıraladı; "Özellikle uzun süren yolculuklarda uzun süre hareketsiz kalmak hamileler için risklidir. Tüm yolculuklarda bu konuya özen göstermek gerekir. Hamileliğin seyrinde başka özel bir sorun yoksa bu konuda önlem alarak yolculuk yapmakta herhangi bir sakınca yoktur. Gebelik kanın pıhtılaşma eğiliminin belirgin olarak artmasına neden olur.
Uzun süre bacakların aşağı sarkık durumda ve hareketsiz kalması kanın damar içinde pıhtılaşmasına neden olabilir. Özellikle bacak damarlarından kaynaklanan bir pıhtının akciğere geçerek ‘Akciğer Embolisi’ ne neden olabilmesi söz konusudur. Bu durum çok acil ve hayati tehlike doğuran bir tablodur. Otomobille yapılan yolculuklarda sık mola vermek, molalarda önce bir süre dolaşarak baldır ve uyluk kaslarının çalışmasını sağlamak, ardından da bacaklarınızı yükseğe kaldırarak dinlenmek uygun olacaktır"
dikGAZETE.com