Tarsus Belediyesi Nikah Salonu’nda gerçekleşen eğitimde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mahmut Güden hamile kadınlar ile aile sağlığı merkezlerinde görev yapan hemşireler ve doktorlarla buluştu. “Gebelik ve Beslenme” konulu programda konuşan Op. Dr. Güden, hamile kadınların fazla kilo almasının doğru olmadığını söyledi.
ŞİŞMANLARDA SINIR 6 KİLO
Op. Dr. Mahmut Güden, hamile kadınların kilo artışlarının, gebelik öncesi kilolarına göre değiştiğini belirterek hekimlerin önerisini şu listeyle açıkladı: Gebelik öncesi ağırlık: Önerilen ağırlık artışı: Zayıf 12,5 - 16 kg Normal 9 - 14 kg Hafif şişman 7 - 9 kg Şişman 6 kg
KOMPLEKS KARBONHİDRATLAR
Hamilelerin günlük enerji ihtiyaçlarını belli bir denge içinde farklı kaynaklardan alması gerektiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mahmut Güden, ağırlığın kompleks karbonhidratlarda (ekmek, pirinç, bulgur, makarna gibi) olduğunu söyledi. Op. Dr. Güden “Günlük enerjinin yüzde 15’i proteinlerden, yüzde 25’i yağlardan ve yüzde 60’ı kompleks karbonhidratlardan gelmelidir. Gebelikte bazal metabolizma hızı normalin ortalama yüzde 20’si kadar artar. Enerji eklemesi de gebelik öncesi ağırlığa göre yapılır. Bebeğin büyümesi için gebelik süresince ortalama 950 gr. protein depo edilmesi gerekir. Bunu karşılamak için de gebe kadınların günlük 60 gr. protein almaları önerilir” dedi.
DEMİR VE FOLİK ASİT ÖNEMLİ
Op. Dr. Mahmut Güden, hamilelerde demir ve folik asit alımının da önemli olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu: “Bütün gebelerde et ve türevleri, yumurta, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kurubaklagiller ve kuru meyveler gibi demir içeriği yüksek olan besinlerin tüketimi arttırılır. Folik asit eksikliğinde düşük doğum ağırlıklı bebekler, nöral tüp defektleri ve annede megaloblastik anemi oluşur. Folik asitin en iyi kaynakları karaciğer, koyu yeşil yapraklı sebzeler, et, yumurta, süt ve türevleridir. Gebelik döneminde bu besinlerin tüketimine özen gösterilmelidir. Planlı gebeliklerde gebelik oluşmadan en az 3 ay önce ve gebeliğin ilk 3 ayı süresince 400µg/gün folik asit verilmelidir.”
EGZERSİZ UYARILARI
Sunumunda hamile kadınlara egzersiz önerisinde de bulunan Medical Park Tarsus Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzm. Op. Dr. Mahmut Güden, bu konuda şu uyarılarda bulundu: "Gebe kadın egzersize başlamadan önce mutlaka sağlık kontrolünden geçmeli. Düşük şiddetteki ve uzun süre yapılabilecek egzersizler tercih edilmeli. Sıcak ve nemli ortamlarda ya da ateşlenme durumlarında egzersiz yapılmamalı. Denge gereken egzersizlerden, fazla çömelmekten ve hızlı yön değiştirmekten kaçınılmalı. Egzersizler sırasında nefes tutulmamalı. Her harekette ıkınmaktan kaçınılmalı. Özel egzersizlerde profesyonel yardımı alınmalı."
dikGAZETE.com