USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Halisdemir davasının 3. günü sanıkların savunmalarıyla devam ediyor

Özel Kuvvetler Komutanlığını ele geçirmek isteyen cuntacı general Terzi'yi vurarak FETÖ'nün darbe girişiminin seyrini değiştiren Halisdemir'i şehit eden darbecilerin yargılandığı davanın üçüncü duruşması, sanıkların savunmalarıyla devam ediyor. - Anadolu Ajansı

Halisdemir davasının 3. günü sanıkların savunmalarıyla devam ediyor
23-02-2017 18:08
Google News

ANKARA

Özel Kuvvetler Komutanlığını (ÖKK) ele geçirmek isteyen cuntacı general Semih Terzi'yi vurarak, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin seyrini değiştiren Astsubay Ömer Halisdemir'i şehit eden darbecilerin yargılandığı davanın üçüncü duruşmasına, sanık savunmalarıyla devam ediliyor.

Sanık Başçavuş İsmail Çınar, 15 Temmuz günü Diyarbakır ÖKK üssünde akşam saatlerinde alarm verilerek Ankara'ya gidileceğinin söylendiğini, sorduğu kişilerin de neden Ankara'ya gidildiğini bilmediklerini belirttiklerini kaydetti.

Tabur Komutanı Fatih Şahin'in, ayrıntılı şekilde tüm malzemelerin alınıp alınmadığını sorduğunu, Lazer İşaretleme Mesafe Ölçme Sistemi'nin (LİMÖS) de hazırlanmasının istendiğini anlatan Çınar, çok parçalı komplike bir sistem olan LİMÖS'la ilgili görevlerin de özel olduğunu söyledi.

Bu süreçten sonra neler olduğunu öğrenmeye çalıştığını, Türk Silahlı Kuvvetlerinde, amirin konusu açıkça suç olmayan emirlerinin yerine getirilmesinin esas olduğunu ancak konusu suç olan emirlerinin yerine getirilemeyeceğini bildiğini anlatan Çınar, yaşadıklarında bir aksaklık olup olmadığı değerlendirmesi de yaptığını kaydetti.

"Akışta bir sıkıntı var mı yok mu diye gözlemledim"

İsmail Çınar, "Akışta bir sıkıntı var mı yok mu diye gözlemledim. Biz bu darbenin içinde olsak önceden hazırlanırız. Böyle bir durum olsa otobüsler kolordudan istenmiş, biz bu işin içinde olsak kolordu otobüsleri vermez. Polis ****u da var yanımızda. Tüm bunları değerlendirdim, bakıyorum olan bitene anlam vermeye çalışıyorum. Çocukların çoğu genç, en kıdemli personelim, bir şeyleri süzmeye çalışmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

Havaalanına gidene kadar kendisini rahatsız edecek bir anormallik hissetmediğini anlatan Çınar, hatta birinci ve üçüncü timlerin uçağa binmesi emrinin verildiğini, somut başka bir alarm durumu da olsa bu timlerin görevlendirileceğini bildiğini kaydetti.

Çınar, uçakla Etimesgut Özel Hava Alay Komutanlığına indikten sonra hazır bekleyen helikoptere Terzi ile bindiklerini, ÖKK'ya gittiklerini görünce biraz da olsa rahatladığını dile getirdi.

"Rahmetli 'komutanım' diye seslendi, vurdu"

Helikopterden indikleri sırada Semih Terzi önde kendisi arkada ilerlerken, koşarak sağ tarafından geçen bir kişinin "Komutanım" diye seslendikten sonra bizzat hedef gözeterek iki-üç el Terzi'ye ateş ettiğini söyleyen Çınar, yaşananları şöyle anlattı:

"Tam bir şok. Vuran kişi sağ tarafa kaçmaya başladı o anda ön taraftan silah sesleri gelmeye başladı. Rahmetli koşmaya başlarken 'ateş baskısı' emri geldi. Kendimi yere attım, çaprazımdan bir kişi ritm atışı yaparak geçti ve benim kanaatim onun atışlarıyla rahmetli Ömer ağabey yere düştü. Tabur Komutanının vurduğunu değerlendirdim. Arkadan da ateş sesleri geldi. Hemen kalktım, vurulan kişinin yanına gittim, yüzüstü yatıyordu, çevirdim, aydınlık tarafa çekmek için yardım istedim. Hasan yardım etti, çektik ikimiz. Rahmetlinin (Şehit Halisdemir) yüzüne baktım tanıdım. Bu anlarda darbeci olarak Ömer Halisdemir ağabeyi düşündüm. Ama emin olmadan evet bu şudur diyemiyorsunuz. Semih Terzi'yi o an düşünemiyorum, 'Terzi olamaz' diyorum. Ömer Başçavuşum-Terzi... Kafamda bunlar. Rahmetlinin bilinci kapalıydı, 'Demek ki bizim kışlada da darbeciler varmış' dedim. Paranoya başladı bende."

"Konusu suç teşkil eden emirlere zaten uymayız"

Süreçten sonra 15 gün daha görev yaptığını, darbeci personeli emniyete götürdüklerini, ÖKK'daki şüpheli personelin başında nöbet tuttuklarını, adliyeye götürülmeleri işini koordine ettiklerini belirten Çınar, "Olayı anlayabilmemiz için Semih Terzi'nin bunu bize söylemiş olması lazımdı. Niyetini söylemedi. Alarm prosedüründe, emir komuta zincirinde kopukluk olması lazım, bu da yok. Semih Terzi'nin emrine uyulmaması emrini verecek tek kişi Zekai Paşa. Konusu suç teşkil eden emirlere zaten uymayız biz." diye konuştu.

"Terzi vurulunca, ümitsizliğe kapılıp taraf değiştirdiler" iddiasını kabul etmeyen İsmail Çınar, "Ömer ağabey şehit oluyor, Semih Terzi vuruluyor, gidiyor biz ondan sonra olayın gerçeğini öğrendik, ümitsizliğe düşme değil, paranoya vardı" dedi.

Çınar, Başkan Ademoğlu'nun sorusu üzerine FETÖ üyesi olmadığını savundu.

Muhabir: Aylin Sırıklı-Mehmet Tosun

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ