USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Gürcistan'daki gösterilerde 298 kişi gözaltına alındı, 143 polis yaralandı

Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te devam eden gösterilerde 298 kişinin gözaltına alındığı, 143 polisin ise olaylar sırasında yaralandığı bildirildi.

Gürcistan'daki gösterilerde 298 kişi gözaltına alındı, 143 polis yaralandı
03-12-2024 21:53
Google News
Tiflis

Gürcistan İçişleri Bakanı Yardımcısı Aleksandre Darakhvelidze, hükümetin, Gürcistan'ın Avrupa Birliği'ne (AB) katılım müzakerelerini 2028'e kadar askıya almasına karşı devam eden protestolarda gözaltına alınanlar ve yaralanan polisler hakkında bilgi verdi.

Tiflis'te parlamentonun önünde günlerdir devam eden gösterilere katılan bazı eylemcilerin polise yönelik şiddet uyguladığını kaydeden Darakhvelidze, olaylarda bugüne kadar 143 polisin yaralandığını aktardı.

Parlamento binası, polislere ve polis özel kuvvetlerine ait araçlara saldırılarda bulunması nedeniyle toplam 298 kişinin gözaltına alındığını ifade eden Darakhvelidze, soruşturmanın sürdüğünü söyledi.

Öte yandan, ülkedeki gelişmelerle ilgili açıklama yapan Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze, muhalefeti ve onları destekleyenleri bir kez daha istikrarsızlık yaratmakla suçladı.

Gösteriler akşam da devam ediyor

Gürcistan Başbakanı Kobakhidze'nin, ülkenin AB'ye katılım müzakerelerini 28 Kasım'da askıya alma kararına karşı başlayan gösteriler başkent Tiflis başta olmak üzere ülkenin farklı şehirlerinde 6. gününde de devam etti.

Tiflis'te akşam saatlerinde yeniden parlamento binasının önünde toplanan göstericiler, buradaki Şota Rustaveli Caddesi'ni trafiğe kapattı.

Polis çevrede geniş güvenlik önlemleri aldı.

Gürcistan Ombudsmanı Levan İoseliani: gözaltına alınanlara şiddet uygulanıyor

Gürcistan Ombudsmanı Levan İoseliani, dün yaptığı açıklamada, polisin son günlerde gözaltına alınan göstericilerin çoğuna şiddet uyguladığını açıklamıştı.

İoseliani, "156 kişiyi ziyaret ettik ve bunların 124'ü şiddete, insanlık dışı muameleye maruz kaldığını ifade ediyor. Bu da neredeyse (gözaltına alınanların) yüzde 80'dir. Bu çok rahatsız edici bir sayı." ifadelerini kullanmıştı.

Bu arada, Tiflis'te devam eden protestolarda birkaç gazeteci de yaralandı.

Hükümetten AB ile müzakerelerin durdurulması kararı

Avrupa Parlamentosu, 26 Ekim'de Gürcistan'da yapılan parlamento seçimlerinin yenilenmesi çağrısında bulunmuş, buna karşılık muhalefet ve AB yanlısı eylemciler sokaklara dökülerek gösteriler düzenlemeye başlamıştı.

Başbakan Kobakhidze, 28 Kasım'da yaptığı açıklamada, bazı Avrupalı siyasetçilerin Gürcistan'ın iç işlerine karıştığını ve AB parasıyla şantaj yaptığını belirterek, "Bütün bunları göz önünde bulundurarak, AB ile müzakerelerin başlatılmasını 2028 sonuna kadar gündeme almamaya karar verdik." demişti.

Kobakhidze, ülkesinin 2030'da AB üyesi olması için çalışmalarına devam edeceklerini belirtmişti.

Gürcistan'ın kararına tepkiler

Hükümetin AB ile ilgili kararından sonra Gürcistan'ın ABD, Hollanda, Litvanya, Bulgaristan ve Güney Kore büyükelçileri görevlerinden istifa etmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Gürcistan ile stratejik ilişkilerinin askıya alındığını duyurmuştu.

AB'nin yeni Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, Gürcistan Başbakanı Kobakhidze'nin müzakereleri askıya alması kararını eleştiren göstericilere desteğini açıklamıştı.

Baltık ülkeleri de Gürcistan hükümetinin üst düzey bazı temsilcilerine ülkeye giriş yasağı uygulamıştı.

Gürcistan Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Zurabişvili'nin seçimin iptali başvurusunu reddettiBu arada, Gürcistan Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili'nin, ülkede 26 Ekim'de yapılan parlamento seçimlerinin sonuçlarına itiraz ederek seçimin iptali için açtığı davayı reddetti.

Anayasa Mahkemesinden yapılan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Zurabişvili ve bazı muhalefet partileri ile sivil toplum kuruluşlarını seçimlerin iptali için sundukları dava dilekçesinin kabul edilmediği belirtildi.

Seçim sonuçlarının iptal edilmesine yönelik mahkemeye 19 Kasım'da sunulan dava dilekçesinin reddedildiği vurgulanan açıklamada, "Karar nihaidir ve itiraz veya incelemeye tabi değildir." ifadesine yer verildi.

Cumhurbaşkanı Zurabişvili'den mahkeme kararına tepkiAkşam saatlerinde basın toplantısını düzenleyen Cumhurbaşkanı Zurabişvili, Anayasa Mahkemesinin, ülkenin anayasal düzenine geri dönme fırsatı kaçırdığını savunarak, "Ülkede artık hiçbir meşru kurum kalmadı." şeklinde konuştu.

Seçimle ilgili tartışmalarGürcistan'da 26 Ekim'de yapılan parlamento seçimlerini, yüzde 53,93 oy alan iktidardaki Gürcü Hayali Partisi kazanmıştı.

Cumhurbaşkanı Zurabişvili ile muhalefet partileri, hükümeti seçimlerde hile yapmakla suçlayarak seçim sonuçlarını tanımadıklarını açıklamış ve sokak eylemlerine başlamıştı.

Zurabişvili, seçim sonuçlarının iptali için 19 Kasım'da Anayasa Mahkemesine başvururken, sokağa çıkan muhalifler de seçimlerin yenilenmesi talebiyle gösteriler düzenliyor.

Başbakan İrakli Kobakhidze ise seçimlerin demokratik şekilde yapıldığını belirterek, muhaliflerin "ülkede istikrarsızlık yaratma çabasında" olduğunu ifade etmişti.

Parlamento, gösterilere rağmen Başbakan Kobakhidze'nin oluşturduğu yeni kabineye 28 Kasım'da güvenoyu verdi.

Seçim sonuçlarına göre Gürcü Hayali Partisinin 150 kişilik parlamentoda 89, muhalefetin ise 61 milletvekilli bulunuyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ