USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Kültür Sanat

Güneydoğu'nun 'çok dilli' kütüphanesi

Mardin Artuklu Üniversitesinde son teknolojik sistemle donatılan kütüphanede, Türkçe, İngilizce, Arapça, Kürtçe, Süryanice ve Farsça 100 binden fazla kitap bulunuyor.

Güneydoğu'nun 'çok dilli' kütüphanesi
11-12-2017 16:02
Google News

MARDİN - Halil İbrahim Sincar

Mardin Artuklu Üniversitesinde (MAÜ) son teknolojik sistemle donatılan kütüphanede, Türkçe, İngilizce, Arapça, Kürtçe, Süryanice ve Farsça 100 binden fazla kitap yer alıyor.

Üniversite yerleşkesinde oluşturulan 11 bin 600 metrekare alana sahip 3 katlı ve aynı anda bin kişinin kitap okuyabildiği 700 bin kitap kapasiteli kütüphane, Türkçe, Arapça, İngilizce, Kürtçe, Süryanice ve Farsça kitaplarla akademisyen ve öğrencilerin yanı sıra vatandaşlara da hizmet veriyor.

Türkiye'de ilk defa dış iade istasyonunun da kullanıma sunulduğu kütüphanede, kapalıyken iade edilen kitaplar sistem üzerinden kullanıcının hesabından düşüyor.

Kütüphanede, 3 kitap tarama cihazı, 64 bilgisayar, projeksiyon destekli 8 toplantı ve 2 seminer odası, çalışma kabinleri, çok amaçlı sınıfları ile müze ve sergi salonu yer alırken, 100 binden fazla kitap bulunuyor.

Üniversite zenginleşti

MAÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversitenin her geçen dün daha da geliştiğini ve gelişmeye devam edeceğini söyledi.

Güneydoğu'nun en güzel ve en modern kütüphanesinin son teknolojik sistemlerle donatıldığını aktaran Ağırakça, kütüphanede birçok dilde 10 binlerce eserlerin yer aldığını, 100 bine yakın çok farklı dillerde eserlerle üniversitenin alabildiğince zenginleştiğini belirtti.

Ağırakça, şunları söyledi:

"Türkçe, Arapça, Farsça, Süryanice, Kürtçe ve İngilizce eserlerin bulunması üniversite kütüphanemizi alabildiğine zenginleştirmiştir. Şu anda 100 bin eserimiz mevcut. Şunlar içerisinde 8 bin civarında Kürtçe kitap var, ayrıca Süryanice eserlerimiz bulunuyor. Dünyada nadir bulunan eserlerin bir kısmını burada tutmaya çalışıyoruz. Dünya çapında meşhur olan Alexander Jaba Kürtçe klasiklerinin bütün kataloglarını Mardin'de topladık. Şu anda bütün kitaplarını tasnif etmekteyiz. Bütün öğrenci ve öğretim üyelerinin ihtiyacını karşılayacak kitapları kütüphanemizde topladık."

Hedef 200 bin kitap

Çok farklı yapısı ve modern sistemi ile kütüphanenin herkese açık olduğunu vurgulayan Ağırakça, dil, edebiyat, sosyoloji, felsefe, tarih, İslami ilimler, mimarlık, sağlık gibi birçok alandaki esere sahip olduklarını kaydetti.

Prof. Dr. Ağırakça, "Kütüphanenin bölgenin en zengin kütüphanesi haline getirilmesi noktasında gayret gösteriyoruz. Önümüzdeki günlerde yurt dışında fuarlara katılarak buralardan kitap temin edeceğiz. Kitap sayımızı 2018 yılında 200 bine çıkarma hedefindeyiz. Bakanlığın desteğiyle bu sayıya ulaşmak için her türlü çalışmayı yapıyoruz." diye konuştu.

Sadece bölge değil çevre ülkelerden de öğrenci ve öğretim görevlilerini kütüphaneden yaralanmaları için davet ettiklerini belirten Ağırakça, İran, Irak ve Suriye gibi ülkelerden öğretim görevlileri ve öğrencilerin de kütüphanelerinden yararlanabileceğini dile getirdi.

Öğrenciler memnun

Üniversite öğrencisi Şevval Oruçlu da her kesimin faydalanabileceği bir kütüphanenin üniversite yerleşkesinde bulunmasını çok önemsediklerini belirtti.

Birçok dilde kitaplardan istedikleri gibi faydalanabildiklerini ifade eden Oruçlu, "Öğrencilere çok kolaylıklar sağlıyor. Çalışabilecek ortam var. Mardin çok dilli bir şehir. Burada istediğimiz her dilden kitapları bulabiliyoruz." dedi.

Bangladeşli öğrenci Muhammed Arif de kütüphaneden aldığı birçok dildeki kitaplarla dil eğitimini geliştirdiğini söyledi.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ