USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Genel

Güneydoğu Asya'nın siyasi ve ekonomik dengesi: ASEAN

ASEAN, 10 üyesi ve 639 milyon nüfusuyla bölgesinin ekonomik ve siyasi güvenliğini ön planda tutuyor

Güneydoğu Asya'nın siyasi ve ekonomik dengesi: ASEAN
03-08-2017 15:11
Google News

CAKARTA (AA) - Güneydoğu Asya Ülkeler Birliği (ASEAN), 1967'de kuruluşundan bu yana ekonomi, eğitim, kalkınma, sağlık ve kültür alanları başta olmak üzere bulunduğu bölgede barış ve istikrarı koruyarak iş birliğini amaçlıyor.

Komşuluktan öte birlik vurgusuyla hareket etmeye çalışan Endonezya, Malezya, Tayland, Filipinler, Singapur, Brunei, Vietnam, Laos, Myanmar ve Kamboçya'dan oluşan ASEAN, faaliyete geçmesinden bu yana her fırsatta bölgesel sorunlardan kalkınmaya, üyeleriyle ortak paydada buluşma, sorunları en hafif şekilde atlatma ve fırsatlardan azami fayda sağlama gayreti gösteriyor.

Papua Yeni Gine ve Doğu Timor'un gözlemci statüsüne sahip olduğu birlikte, ABD, Çin, Kanada, Rusya, Avrupa Birliği (AB), Japonya, Güney Kore, Hindistan, Avustralya ve Yeni Zelanda da diyalog ortağı ülkeler arasında bulunuyor.

Bölgesinin güvenlik muhafızı

Bölgesel karışıklıklar, gerilimler ve ideolojik çatışmaların gölgesinde kurulan ASEAN, bölgesel kalkınma hedefinde sorunlar yaşayan ülkeler arasında öncelikle barışı sağlama yoluna gitmişti.

Bu çerçevede kurucuları Endonezya, Malezya, Filipinler, Singapur ve Tayland gibi bölgesindeki güçlü bloklar arasında birlik ve gelişimi baltalayan anlaşmazlıkların geride bırakılmasında öncülük yapan ASEAN, birliğe daha sonra katılan diğer üyelerin sorunlarından bugün birliğin bütünlüğünü ilgilendiren olası tehditlere karşı her koşulda müzakere yoluyla güvenliği sağlamaya çalışıyor.

Özellikle son dönemde bölgede Çin-ABD gerilimi ve Güney Çin Denizi sorunu çerçevesinde yaşanan ikili rekabet ve üye ülkeleri içine alan egemenlik tartışmalarında ASEAN, bölgesel kapsamlı ekonomik ve güvenlik iş birliği teşvikinin yanı sıra ikili çatışmaların barışçıl yollarla çözülmesi için hem gücünü hem de varlığının önemini ortaya koyma peşinde.

639 milyon nüfusuyla dünyanın üçüncü büyük pazarı

Üye ülkelerin toplam 639 milyonluk nüfusla Çin ve Hindistan'ın ardından dünyanın 3. büyük pazarı konumundaki ASEAN, yatırımda gelecek vadediyor.

Merkezi Endonezya'nın başkenti Cakarta'da bulunan ASEAN'ın geçen yılki verilere göre, gayrisafi yurt içi hasıla toplamı 2,5 trilyon dolara ulaşırken, gayrisafi yurt içi hasılada ülkeler nezdinde listenin başında birliğin üç devini 932,2 milyar dolarla Endonezya, 406,8 milyar dolarla Tayland ve 304,9 milyar dolarla Filipinler oluşturuyor.

Ellerindeki bu büyük pazarla, bölge ekonomisini canlandırmak, yabancı sermayeyi bölgeye çekmek isteyen ASEAN, Malezya'da 2015 yılındaki toplantıda ASEAN Ekonomik Topluluğu faaliyetini öngören bildiriyle üretim ve tek bir pazar haline gelmesi açısından kilit bir adım attı.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ