USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Güney Afrika'da istihdama Türk katkısı

Arçelik'in Güney Afrika'daki iştiraki Defy'ın Ezakheni üretim tesisi Genel Müdürü Elrick, "Arçelik almasaydı bu fabrika büyük ihtimalle kapanırdı ve bölgedeki insanlar işsiz kalırdı." dedi. - Anadolu Ajansı

Güney Afrika'da istihdama Türk katkısı
05-07-2017 15:17
Google News

DURBAN-Hüseyin Erdoğan,Ömer Kılıç

Arçelik AŞ'nin Güney Afrika merkezli iştiraki Defy'ın Ezakheni üretim tesisi Genel Müdürü Trevor Elrick, Arçelik'in bölgede sadece teknolojiye değil, insanlara da yatırım yaptığını belirterek, "Arçelik almasaydı bu fabrika büyük ihtimalle kapanırdı ve bölgedeki insanlar işsiz kalırdı." dedi.

Arçelik'in 2011'de satın aldığı beyaz eşya üreticisi Defy'ın Ezakheni buzdolabı üretim tesisinin kapıları AA'ya açıldı.

Ezakheni üretim tesisi Genel Müdürü Elrick, kendisinin de Türk insanı gibi performans odaklı olduğunu, kültür farklılıklarının sorun teşkil etmediğini söyledi.

Fabrikada yaklaşık bin kişinin istihdam edildiğini belirten Elrick, yılda yaklaşık 8 bin buzdolabı ürettiklerini bildirdi.

Elrick, Arçelik'in fabrikayı satın aldıktan sonra yaptığı değişikliklere ilişkin şunları kaydetti:

"Arçelik, sadece sermaye yatırımı yapıp Defy'a ait fabrikaları satın almadı, teknolojik yatırımlarda da bulundu. Bunun da ötesinde insana yatırım yaptı. Yapılan bu yatırımların insan ölçekli olması burada çalışan herkesi mutlu ederek performansı artırdı. Çünkü biz uzun dönemli çalışma arkadaşları istiyoruz ve onların gelişimine katkı veriyoruz. Arçelik'in Defy'ı satın almasının ardından ben de Türkiye'ye gittim ve mesleki eğitimler alarak yeni bilgiler öğrendim. Bu şirketi satın aldıkları için Türklere ve Arçelik’e çok teşekkür etmek istiyorum. Arçelik almasaydı bu fabrika büyük ihtimalle kapanırdı ve bölgedeki insanlar işsiz kalırdı."

"Türkler, aldıktan sonra çalışma ortamımızı değiştirip işimizi kolaylaştırdı"

Fabrikanın hurda kontrol şefi Merrica Mahlaba da buzdolabı ve derin dondurucu üretimi yapılan fabrikada 25 yıldır çalıştığını ifade ederek, Arçelik'in Defy'ı satın almasından sonra fabrikada yeni yatırımlar yapıldığını ve ekipmanın yenilendiğini söyledi.

Bu sayede kendi deneyim ve bilgilerinin arttığını belirten Mahlaba, şöyle konuştu:

"Türkler, fabrikayı aldıktan sonra birçok değişiklik yaparak çalışma ortamımızı değiştirip işimizi kolaylaştırdı. Artık her şey bilgisayar ortamında yapılıyor. Önceden kontrol için bantlara giderdik şimdi ise her şeyi bilgisayardan görebiliyoruz. Burada çalışmak, benim ve diğer arkadaşlarımın hayatını değiştirdi. Teknolojik yatırımın yanında sosyal yardımlar da yapılıyor. Türk yöneticilerimizle iletişim çok kolay. Ne zaman bir problemimiz olsa yardıma yetişiyorlar."

"Burada çalışmak bize değer katıyor"

Üretim ekip şefi Sipho Shabalala ise satışın ardından çalışma ortamının yeni makine ve ekipmanlarla değiştiğini belirterek, daha önce yeterli ekipman ve makine bulunmadığı için çalışmanın zor olduğunu söyledi.

Shabalala, 2003'ten bu yana fabrikada çalıştığını ifade ederek, "Ben ve ekibim burada çalışmaktan keyif alıyoruz. Biliyoruz ki herhangi bir problem olduğunda buna anında müdahale edilir ve çözülür. Burada çalışmak bize değer katıyor." dedi.

Defy, 3 tesiste 3 bin çalışanıyla ürettiği dayanıklı tüketim mallarını Afrika ve bazı Orta Doğu ülkelerine ihraç ediyor.

Arçelik, satın almanın ardından Defy tesislerine 60 milyon dolar yatırım yapmış, istihdam ettiği Güney Afrikalılara da çeşitli eğitimler vermişti.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ