Besni Meslek Yüksek Okulu Mekatronik Bölümü öğrencileri Proje Yönetim dersinin uygulamalı vizesinde güneş enerjili araç yaptı. Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talha Gönüllü, yeni yapılan ‘Mek13’ ismi verilen aracın test sürüşünü gerçekleştirdi.
Saatte 30 kilometre hız yapabilen ‘Mek13’ adlı aracın engelli aracı olarak tasarlanması için proje hazırlanacak. Engelli aracı olarak tasarlanması planlanan güneş enerjili araç, seri üretilebilecek. Besni Meslek Yüksek Okulu Mekatronik Bölümü’nden 9 öğrenci, Besni MYO Müdürü Doç. Dr. Mücahit Çevik, Öğretim Görevlisi Zihni Alp Çevik başta olmak üzere diğer öğretim üyelerinin desteği ile 3 ay gibi kısa bir zamanda aracı sürüşe hazır hale getirdi. Yaklaşık 3 bin TL’ye mal olan tek kişilik araç, güneş enerjisinin yanında elektrik enerjisiyle de çalışabiliyor. Güneş enerji panellerinden elde edilen enerji aküleri dolduruyor. Sekiz adet akünün enerjisi aracı çalıştırıyor. Araç güneş olmayan havalarda da gün ışığıyla hareket edebiliyor.
Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talha Gönüllü, kampüs alanındaki Gençlik Meydanı’nda aracın test sürüşünü gerçekleştirdi. Rektör Gönüllü’yü gören öğrenciler şaşkınlıklarını gizleyemedi. Rektör Gönüllü, zaman zaman öğrencilerle araç içerisinde sohbet etti.
Türkiye’de meslek yüksek okullarına en fazla önemi veren üniversite olduklarını vurgulayan Rektör Prof. Dr. Talha Gönüllü, bunun meyvelerini almaya başladıklarını söyledi. Besni MYO öğretim üyeleri ve öğrencilerini tebrik eden Rektör Gönüllü, “Adıyaman’da sanayide bulunmayan cihazları meslek yüksek okullarımıza aldık. Atölyeler, laboratuvarlar kurduk.
Üretin ve her zaman her yerde çalışabilecek öğrenciler yetiştiriyoruz. Bugün bu emeğimizin meyvelerinden birini almanın mutluluğunu yaşıyorum. Besni MYO’daki 9 öğrencimiz öğretmenlerinin de katkılarıyla çok güzel bir araç yapmışlar. Kendilerini tebrik ediyorum. Üniversitemizde yetişen iki yıllık teknik programları bitiren öğrencilerimizin Türkiye’nin her yerinden iş bulabilmesini hedefliyoruz. Biz üniversite olarak meslek yüksek okullarımızın bu tür projelerini hep destekledik, bundan sonra da desteklemeye devam edeceğiz” dedi.
Besni Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Mücahit Çelik ise “Yüksek okullar hakkındaki algıyı kırmaya çalıştık, bunu da başardık. Normal şartlar altında diğer üniversitelerde fakültelerin ürettiği aracı biz yüksekokul olarak ürettik. Gelecek zamanlarda da inşallah bu projeyi geliştirerek özellikle iç donanım projesini gerçekleştireceğiz ve aracımızı daha güzel bir hale getireceğiz. Aracımız hem güneş enerjisiyle çalışıyoruz hem de elektrikle şarj olup çalışabiliyor. Aracımız saatte 30 kilometre hız yapabiliyor.
Güneş olduğu müddetçe sınırsız kullanabiliyoruz. Aynı zamanda kendi kendini şarj edip, güneş olmadığında da üç saatlik bir yol alabilme kapasitesine sahip. Bu proje ile belki engelli arkadaşlarımıza yönelik güneş enerjisiyle çalışan, çok fazla hız yapmayan güvenilir bir araç üretebilir miyiz diye bir proje düşüncemiz var. Bunu eğer gerçekleştirebilirsek seri üretimini de yapacağız inşallah” ifadelerini kullandı.
Besni MYO Öğretim Görevlisi Zihni Alp Çevik, aracın her şeyiyle kendine özgü olduğunu belirterek, “Çocuklar yaklaşık 3 ay içerisinde hafta sonu dahil, gece gündüz demeden çalıştılar ve kendilerine özgün bir tasarım yaptılar. Zaten bizim için en önemli olan kısmı buydu. Yani bizi diğer üniversitelerde ayıran veye diğer araçlardan ayıran özellik tamamen bizim kendimize özgün olmasıdır. Yani imalatını biz yaptık, tasarımını biz yaptık, ölçümlerini, her şeyini biz yaptık. Bu aracı engelli araçlarına uyarlayabiliriz. Bu harika bir engelli aracı olur. Engellilerimiz tek kişilik olan ve fazla hız yapmayan bu aracı trafikte rahatlıkla kullanabilirler’ şeklinde konuştu.
dikGAZETE.com