USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Göz yaşı kanalı tıkanıklığına dikkat

- Kudret Göz İstanbul Başhekimi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Sönmez: - "Gözlerinizde sulanma, çapaklanma, akıntı, göz kapaklarında şişkinlik gibi şikayetleriniz varsa dikkat edin. Tüm bu belirtiler göz yaşı kanal tıkanıklığının habercisi olabilir" - "Özellikle yeni doğan bebeklerde ve ilerleyen yaşlarda kadınlarda görülen bu hastalık göz sağlığımızı tehdit ediyor"

Göz yaşı kanalı tıkanıklığına dikkat
01-08-2017 14:34
Google News

İSTANBUL (AA) - Kudret Göz İstanbul Başhekimi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Nail Sönmez, "Gözlerinizde sulanma, çapaklanma, akıntı, göz kapaklarında şişkinlik gibi şikayetleriniz varsa dikkat edin. Tüm bu belirtiler göz yaşı kanal tıkanıklığının habercisi olabilir" uyarısında bulundu.

Göz yaşı kanalı tıkanıklığına ilişkin yazılı açıklama yapan Sönmez, gözlerde sulanma, çapaklanma, akıntı, göz kapaklarında şişkinlik gibi şikayetler varsa dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, tüm bu belirtilerin göz yaşı kanal tıkanıklığının habercisi olabileceğini bildirdi.

Söz konusu hastalığın özellikle yeni doğan bebeklerde ve ilerleyen yaşlarda kadınlarda görüldüğü bilgisini veren Sönmez, göz yaşı kanalı tıkanıklığının göz sağlığını tehdit ettiğine dikkati çekti. Sönmez, şunları kaydetti:

"Göz yaşları, üst göz yaşı kanalları aracılığıyla burun köküne yakın göz yaşı kesesine akarlar. İstemsizce yaptığımız göz kırpma hareketleri pompalama görevi görerek gözyaşlarının göz yaşı kesesine ve ana göz yaşı kanalı aracılığıyla buruna ilerlemesini sağlar. Böylelikle göz yaşının fazlası buruna boşalmış olur.

Göz yaşı kanalı tıkanıklığı göz yaşlarının düzgün şekilde boşaltılamamasından kaynaklanan bir hastalıktır. Kanalların ve kesenin sıvı ile dolup şişmesine, iltihaplanmasına ve bazen de enfekte olmasına neden olur. Göz yaşı kanal tıkanıklığı, yaşa bağlı değişiklikler, enfeksiyonlar, travmalar, tümör, kanser tedavisinde kullanılan radyoterapi, kemoterapi yöntemleri, bazı göz damlalarının uzun süreli kullanımı gibi sebeplerle herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir."

Yetişkinlerde yaş ve cinsiyetin göz yaşı kanal tıkanıklığının görülme olasılığını etkileyen faktörlerden biri olduğunu bildiren Sönmez, yaş almaya bağlı değişiklikler nedeniyle ileri yaştaki kadınların daha fazla risk taşıdığını ifade etti.

Sönmez, şu açıklamalarda bulundu:

"Yeni doğan bebeklerde doğumsal olarak sıklıkla görülür. Bebeğin anne karnında göz yaşı kanallarının gelişimini tam tamamlayamadan dünyaya gelmesi ya da göz yaşı kanallarındaki bir anomali göz yaşı kanal tıkanıklığına neden olabilir. Göz yaşı kesesinin burna açıldığı kanaldaki ince zarın kapalı kalması yeni doğanlarda görülen göz yaşı kanal tıkanıklığının en yaygın sebebidir.

Göz yaşı kanal tıkanıklığı; gözlerde aşırı yaşarma, çapaklanma, göz kapaklarında ve gözün beyaz kısmında kızarıklık, göz kapaklarının şişmesi, burun köküne, gözün iç köşesine yakın yerde ağrılı şişkinlik, bulanık görme, göz içerisinde ve çevresinde yapışkan akıntı gibi şikayetlere neden olur. Göz yaşı, göze giren toz ve yabancı maddelerin dışa atılmasını sağladığı gibi bazı mikropların ölmesini de sağlamaktadır. Göz yaşı kanallarının görevini yerini getirememesi mikropların çoğalmasına zemin hazırlar. Bu yüzden göz yaşı kanal tıkanıklığı; konjonktivit yani göz iltihaplarının ve kirpik dibi iltihaplarının sık sık tekrarlamasına sebebiyet verebilir."

Göz yaşı kanal tıkanıklığının göz sağlığını tehdit ettiği gibi sistemik enfeksiyonlara yol açarak genel sağlık için de risk oluşturabileceğine işaret eden Sönmez, herhangi bir şikayette geç kalmadan göz hastalıkları uzmanına başvurulması gerektiğini dile getirdi.


- "Bebeklerde 18 aydan önce tedavi edilmeli"


Sönmez, göz yaşı kanal tedavisinde uygulanan yöntemler konusunda şu bilgileri paylaştı:

"Göz yaşı kanal tıkanıklığının tedavisinde ağırlıklı olarak uygulanan yöntemler probing dediğimiz sondalama işlemi ve cerrahi bir metot olan DSR yöntemleridir. Ayrıca uzman doktorunuz önerirse tedavide masaj, antibiyotikli göz merhemleri ve göz damlaları uygulanabilir. Masaj, göz yaşlarının gözün dışına akmasına yardımcı olarak rahatlama sağlayan yardımcı bir yöntem olduğu için tedavide kullanılmaktadır.

Göz yaşı kanalı tıkanıklığı ile doğan çoğu bebekte kanalı kaplayan zar bebeğin gelişimi ile birlikte yaklaşık 1,5 sene içerisinde kendiliğinden açılmaktadır. Bu süreçte strerilize edilmiş pamuklu bir bez ve ılık su ile bebeklerin gözleri temizlendikten sonra burun kökünden aşağı doğru nazik hareketlerle masaj yapmak göz yaşının gözlerin köşesinden dışarıya akmasını sağlar. Ayrıca masajın basıncı kanalı örten zarın açılmasına yardımcı olur. Günde 2-3 defa uygulanması gerekir. Çocuklar 1,5 yaşına geldiğinde hala göz yaşı kanalı tıkanıklığı devam ediyorsa sondalama tedavisi uygulanır. Genel anestezi altında uygulanan bu yöntemde göz yaşı kanalı boyunca yerleştirilen ince bir sonda yardımıyla kanalı kapatan doku açılır."

Bebeklerde tedavinin 1,5 yaş sonrasına ertelenmemesi gerektiğine vurgu yapan Sönmez, 18 aydan sonra gerçekleştirilen tedavilerde başarı oranının azaldığını aktardı.

Sönmez, kısaca DSR adı verilen Dakriyosistorinostomi yönteminin ise sondalamada olduğu gibi tıkanmış kanalı açmak yerine göz yaşı kesesi ile burun arasında ikinci bir kanal oluşturma prensibine dayandığını dile getirdi.

Yetişkinlerde uygulanan bu yöntemin çok nadir durumlarda çocuklarda kullanıldığını belirten Sönmez, "Doktorunuz tedavi sürecinde size antibiyotik göz damlaları ve antibiyotik kremler önerebilir. Göz damlası ve kremler göz yaşı kanallarının açılmasını sağlamaz fakat mevcut enfeksiyonu tedavi ederek, enfeksiyonun neden olduğu akıntılara çözüm olacaktır" ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ