Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde mezun olan hem görme hem de duyma engelli Celil Uzun’un başarısı tüm Türkiye’ye örnek oldu.
Memleketi Rize’de görme engelli okullu olmadığı için ailesi ile İzmir’e gelen Celil Uzun, şimdi Hukuk Fakültesi’ne yüksek lisans yapıp akademisyen olup öğrenci yetiştirmek için kolları sıvadı.
Türkiye’de yaşayan 8,5 milyon engelliden biri olan Celil Uzun (24) önündeki tüm engelleri teker teker aşarak Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden başarıyla mezun oldu. Görme ve işitme engelli olan genç hukukçu, diploma töreninde coşkulu alkışların da sahibi oldu. Öğretmen baba ve ev hanımı annenin çocuğu olan Celil Uzun, görme engelli olarak dünyaya geldi. Memleketleri Rize’de göreme engelli okulu olmadığı için Fizik öğretmeni olan baba Muhittin Uzun tayini İzmr’e isteyerek İzmir’e yerleştiler. İlkokul ikinci sınıfa geldiğinde Celil Uzun’un yüzde 50 işitme kaybı olduğu ortaya çıktı. Ancak Celil ailesinden gelen büyük destekle yaşama hiçbir zaman küsmedi. İlk olarak Menemen’de görme engelliler okuluna giden Celil Uzun, 2006 yılında girdiği Orta Öğretim Geçiş Sınavı’nda Çiğli Yıldız Tınaz Anadolu Lisesi’ni kazandı. Celil’in duyma engeli ise git gide artarak yüzde 90’a çıktı.
ENGELLİLERİN BAŞARISI HUKUK OKUMASINI TETİKLEDİ
Kulaklık yardımıyla çok az duyabilen Celil Uzun, yine de engelsiz öğrencilerle birlikte okumayı başardı. Celil, üniversite sınavında da Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni yüzde 100 burslu olarak kazandı. Doğuştan görme engelli avukat ve müzisyen Selim ve Kerim Altınok kardeşlerin yaşamlarını her zaman kendisine örnek aldığını belirten Uzun, “Babamın öğretmen olması, sorunları aşmamızda her zaman kolaylık sağladı. Bu desteklerle liseyi bitirdim. Görme engelliler okulundaki öğretmenlerimin bana örnek olmalarının yanı sıra Kerim ve Selim Altınok kardeşlerin hikayelerini öğrendiğimde yaşamım çok değişti. Beni okumaya iten Rize’de bulunan ÇAYKUR’da çalışan teyzem oldu. ÇAYKUR’un avukatının görme engelli olduğunu anlattı, nasıl iş yaptığını, aile hayatını, başarısını anlattı. Bende bundan etkilendim ve okumaya avukat olmaya karar verdim. Ayrıca görme engelli başarılı kişileri tanıdım bunlar benim hukuk okumama etki etti. Ben, onlara bakıldığında başarısız bile sayılabilirim” dedi.
CELİL İÇİN SINIFLARA ÖZEL SES SİSTEMİ KURULDU
Üniversiteyi kazanmasının ardından kendisi için hazırlanan ses sistemine sahip sınıflarda eğitim alan Celil Uzun, şimdiki en büyük amacının akademisyen olmak olduğunu söyledi. Başarıyla mezun olmanın gururunu yaşayan genç hukukçu, “Yüzde 100 görmüyorum ve yüzde 90 oranında duymuyorum. Kulaklığımı çıkarırsam hiç duymuyorum. Ancak cihazlar sayesinde açığımı kapattım ve amfide benim için kurulan ses sistemi sayesinde derslerimi rahatlıkla takip edebildim. Ve sonunda mezun oldum. Artık bir yıllık stajın ardından avukatlık yapma şansım var, hakim ve savcılık için ise yasal bir düzenleme gerekli. Ama ben akademik kariyer yapıp öğrenciler yetiştirmek istiyorum. Bunun için de Yaşar Üniversitesi’ndeki eğitimime yüksek lisansta devam edeceğim” diyerek gelecek hedeflerini anlattı.
Baba Muhitin Uzun ise oğlunun çok zor şartlarda okuduğunu belirterek, ’’Celil engellerine rağmen okumayı seçti. Kendi gibi olan kişilere örnek oldu. Onun başarısından gurur duyuyoruz’’ dedi.
(İHA)