Amasya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Uzaktan Eğitim Mekatronik Programı öğrencileri, görme engelliler için 3 bin liraya mal olan ‘gören elbise’ üretti.
Daha önce ‘Feda’ isimli yapay kol projesini gerçekleştiren Amasya Üniversitesi Tekni
Amasya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Uzaktan Eğitim Mekatronik Programı öğrencileri, görme engelliler için 3 bin liraya mal olan ‘gören elbise’ üretti.
Daha önce ‘Feda’ isimli yapay kol projesini gerçekleştiren Amasya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Uzaktan Eğitim Mekatronik Programı öğrencileri, engellilere baston kullandırtmayacak bir elbise ürettiler. Öğrencilerin 3 bin liraya mal ettiği ‘gören elbise’, herhangi bir cisme karşı yaklaşıldığında hem ses olarak hem de titreşim olarak sinyal verecek şekilde tasarlandı.
Elbisenin 30 öğrencinin bir araya gelerek tasarlandığını belirten Amasya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Feda Öner, “Üzerinde 10 tane ultrasonik sensör kullanıyoruz. Bu sensörler herhangi bir cisme karşı yaklaşıldığında hem ses olarak hem de titreşim olarak sinyal verecek şekilde ayarlanmıştır. Bunların sayesinde görme engelli bir kardeşimiz günlük hayatında çok daha rahat hareket edebilecektir” dedi.
Başa ve elbisenin çeşitli noktalarındaki sensörlerin pille çalışan 20 tane motorla desteklendiğini anlatan Doç. Dr. Öner, “Yakın gelecekte de arkasına bir güneş enerjili pil takarak herhangi bir enerji ihtiyacına gereksinim duymadan çalıştırabiliriz. Projemiz yaklaşık 3 ay gibi bir sürede tamamlandı.
Yaklaşık maliyeti 3 bin lira civarındadır. Seri üretime geçtiğimizde de bunu çok daha ucuz fiyatlara yapabiliriz” diye konuştu. Elbiseyi giyip deneyen ve çok faydalı olduğunu vurgulayan Altı Nokta Görme Engelliler Derneği Amasya Şubesi Başkanı Musa Demiryarar da, “Bir adım kala sizi uyarıyor. Hemen anlayabilirsiniz. Anlaşılır şekilde, belirgin şekilde hissettiriyor. Bu fevkalade” dedi.
Ekibin lideri olan Halil Muştucu bir firmada teknisyenlik yaparken, yaşları 50’nin üzerinde olan arkadaşları Dursun Önal, Yüksel Cihan ile Nurdoğan Karakaya’da çeşitli kamu kurumlarında sıhhi tesisat teknisyeni olarak görev yapıyor. Muştucu ve arkadaşları, iş yerinin yanı sıra eğitimlerine de devam ederken, diğer yandan da başarılı projelere birlikte imza atıyorlar.
dikGAZETE..