ÇANAKKALE - BURAK AKAY
Çanakkale'nin Gökçeada ilçesinde yer alan Uğurlu-Zeytinlik Höyüğü'ndeki kazılarda 7 bin yıllık yapı kompleksi ile büyük bir çukur içinde erkek, kadın ve çocuklara ait 13 insan iskeleti bulundu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün izniyle 2009 yılından bu yana Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Burçin Erdoğu başkanlığındaki ekip tarafından kazılan höyük, Ege adaları ve Batı Anadolu'daki bilinmeyen bir döneme ışık tutuyor.
Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Erdoğu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2009'da başlayan kazıların Uğurlu köyünün 900 metre doğusundaki höyük ile önündeki kamulaştırılan alanda devam ettiğini belirtti.
Erdoğu, bu yılki kazılarda önemli bulgulara ulaştıklarını vurgulayarak, "Bu coğrafya, doğu Ege adalarının en erken yerleşim yeri. 2017 kazılarında 7-8 odası bulunan çok önemli bir yapı kompleksine ulaştık. Milattan önce 5 bin 500'lü yıllar Batı Anadolu'da olsun, Kuzey Batı Anadolu'da olsun hatta Balkanlara doğru giden bir süreçte, değişimin, kesintinin ve farklılaşmanın olduğu bir dönem. Bu dönemi Batı Anadolu'da her yerde göremiyoruz." diye konuştu.
Bu geçiş sürecinin Gökçeada'da çok iyi izlenebildiğini anlatan Erdoğu, şöyle devam etti:
"Bu geçiş sürecinde mimarinin, çanak çömleklerin, yerleşim düzeninin değiştiğini ve bunun gibi birçok değişikliğin yaşandığını biliyoruz. Burada, Gökçeada'da bu değişimin, biraz daha keskin bir değişim değilde biraz daha geçiş havasında olduğunu anlıyoruz buluntulardan. Bu sene bulduğumuz bina kompleksi yaklaşık 7-8 odalı. Bu döneme ait izler için alandaki kazılarımız genişleyerek sürecek. Çünkü Batı Anadolu'da da bilinmeyen bir süreç bu. Bu kazılar ile bu bilinmeyen döneme ışık tutmayı planlıyoruz."
dikGAZETE.com