USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

Göçmen işçilerin yarısından fazlası Rusya'da kalmak istiyor

Rusya’ya işçi olarak gelen göçmenlerin yarısından fazlasının ülkeden ayrılmak istemeyip daimi kalmayı tercih ettikleri belirlendi

Göçmen işçilerin yarısından fazlası Rusya'da kalmak istiyor
06-08-2020 07:28
Google News

MOSKOVA - ÖZEL

İşçi göçmenlerin yarısından fazlası Rusya'da daima kalmak istiyor.

Moskova merkezli ve Rusya'nın en prestijli yüksek öğretim kurumlarından Yüksek Ekonomi Yüksek Okulu tarafından yapılan araştırmaya göre, Rusya Federasyonu'nda bulunan ve ayrıca gelmeye hazırlanan işçi göçmenlerinin yarısından fazlası daima Rusya'ya yerleşmeyi planlıyor.

Söz konusu araştırmaya atıfta bulunan Vedomosti gazetesine göre, koronavirüs salgınının zirve yaptığı ve Rusya'daki her onuncu Rus vatandaş ve her üç göçmenden biri (yüzde 33,8) işini kaybettiği Nisan ayında, işçi göçmenlerin bu duyguları ortaya çıktı.

Habere göre anket sorusu telefon ve internet üzerinden gerçekleştirildi. Ankete katılan yabancıların yüzde 18,9'u işletmelerinin çalışmadığını, kendilerine ödeme yapılmadığını söyledi. Bununla birlikte, işveren aynı zamanda işçilere yiyecek ve barınma sağlamak da dahil olmak üzere elinden geldiğince yardımcı oldu ve işe yeniden başlayana kadar onları işçi listesinde tuttu.

Araştırmaya göre, sıkı kısıtlamalar nedeniyle, BDT ülkelerinden gelen yabancıların yüzde 40,8'i Moskova'da işsiz kaldı ve bölgelerde ise sadece yüzde 21,2'si işsiz kaldı.  Önce daha az deneyimli,  ve kayıt dışı işçiler işten çıkarıldı. Serbest meslek sahipleri ve küçük işletmelerin çalışanları da zorluklarla karşılaştı.

Araştırma sonuçlarına göre, kazanç olmadan, yabancıların yüzde 35'i bir ay dayanmaya hazırdı, ve ankete katılanların yüzde 50'den fazlasının işten çıkarıldıktan sonra yiyecek satın almak için yeterli parası bile yoktu.

Fakat ankete katılanların yalnızca yüzde 10'u Rusya'yı geçici olarak terkederek ülkelerine geri dönmeyi, oradaki zorlukları beklemeyi ve ardından tekrar Rusya'ya dönmeyi düşündüğünü söyledi. Yüzde 42,7'si eski işine dönebileceğine yüzde 42,8'i yeni bir iş bulacağına emin olduğunu belirtti.

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ