Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Göcek koylarının ihaleyle kiralanacağı yönündeki haberlere ilişkin, “Ormana ait yerler açık, şeffaf bir şekilde ihale ediliyor. Başka bir yolu yok. Bizim herhangi birisine vermemiz mümkün değil” dedi.
Bakan Veysel Eroğlu, katıldığı 21 Mart Dünya Ormancılık, 22 Mart Dünya Su ve 23 Mart Dünya Meteoroloji Günleri kutlama programının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Muğla’da “Göcek Koyları” diye anılan Bedri Rahmi Akbük, Göbün ve Küçük Sarsala koylarının ihaleyle kiralanacağı yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine Eroğlu, “Ormana ait yerler açık, şeffaf bir şekilde ihale ediliyor. Başka bir yolu yok. Bizim herhangi birisine vermemiz mümkün değil. Açıkça ilan ediliyor, şeffaf bir şekilde. Şartları sağlayanlar müracaat ediyor. İhaleyi kazanana veriyoruz. Yapılacak şey bu. Fakat bunlar ormana ait olanlar. Bir kısım ÖÇK alanı, onlarda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkili. Ama ormana ait olan Doğa Koruma ve Milli Parklara ait olan yerler bize ait. Bizde tabii ki bu gibi alanları gayet şeffaf bir şekilde ilan ediyoruz. Herkese açık. Neticede ihaleyi kazanan bunu alıyor ve işletiyor” ifadelerini kullandı.
“İŞLETMELERİ ÇOK SIKI TAKİP EDECEĞİZ”
İşletmeleri çok sıkı takip ettiklerini belirten Bakan Eroğlu, “İşletmeci vatandaşlara çok iyi hizmet vermek zorunda. Temiz tutmak zorunda. Biz bunu her noktasından kontrol edeceğiz. Yani bir aksaklık olursa kesinlikle ellerinden alacağız. Çünkü buralar çok güzel mekanlar. Müşteri memnuniyeti olması lazım, temiz olması lazım, kaliteli hizmet vermesi lazım. Bizim aradığımız bu. Biz parasında değiliz. Vatandaşımızın bu gibi alanlara ihtiyacı var. Bu yüzden biz bütün illerde ve birçok ilçede 127’den fazla şehir ormanı oluşturduk. 1500’e yakın mesirelik alanlar var. Çünkü burada ihtiyaç var. Ormanlardan vatandaşlarımızın yeteri kadar istifade etmesi lazım” dedi.
“RASTGELE YAPILAŞMA OLAMAZ”
Bakan Eroğlu, rastgele yapılaşmanın olamayacağını ifade ederek, “Yapılaşma diye bir şey yok. Zaten bütün kurumların görüşüyle uzun devreli görüşme planları var. Tabiatla uyumlu ve zaruri ihtiyaçları karşılayacak yapılar yapılabilir. Onlar da uzun devreli gelişme planları var. Bütün kurumların görüşü alınıyor. En son ben bizzat onaylıyorum ” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin su ve ormancılık konusunda ilk 7’ye ve ilk 3’e girdiğini belirten Bakan Eroğlu, “Bütün dünyada orman varlığı azalıyor. Ama bizde orman varlığı hem alan olarak son 12 yılda hem de odun serveti olarak arttı. Bunu gururla ifade ediyorum. Alan olarak da son12 yılda 9 milyon hektar alan artışı var. Ayrıca ormanların tapusunu aldık. Artık ormanlar geçmişte olduğu gibi işgal edilemiyor. Yanan orman alanlarını hemen ağaçlandırıyoruz. Başka bir maksatla tahsis de mümkün değil. Ben daha önce gazeteci arkadaşlara söylemiştim. Yanan orman alanlarından bir metrekare alan varsa gösterin tamamen kendi ellerimle geri alacağım diye ifade etmiştim. Çünkü biz artık orman kadastrosunu tamamladık. Ormanların tapusunun yüzde 75’ini de aldık. Bu yıl sonunda da tamamını alacağız. Böylece vatandaşla hiçbir ihtilaf olmuyor. İlk defa ormanların kadastrosunu biz çözdük” dedi.
(İHA)