GAZİANTEP - Feride Pelin Parlak
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, buğday, arpa, yulaf, çavdar gibi tahılların içerisindeki glutene hassasiyetleri nedeniyle her lezzeti gönüllerince tadamayan çölyak hastaları için glutensiz gıda üretiminin yanı sıra dezavantajlı bireylerin meslek edinmesi ve istihdamına katkı sağlayacak kafeterya açacak.
Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Serdar Tolay, gluten içermeyen faydalı ürünler üreterek, çölyak hastalarının yaşamlarını daha kaliteli idame ettirmelerine olanak sağlamaya çalıştıklarını söyledi.
Türkiye'de çölyak hastaları için ürün satan başka yerlerin de bulunduğunu anımsatan Tolay, "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından alınan 'Korumalı iş yeri statü belgesi' ve İş Kurumu hibe programlarıyla desteklenen proje, yüzde 75’ini zihinsel engellinin oluşturduğu sosyal işletme modelinin en güzel örneklerinden biridir. 10 kişi çalışacak. Bunların 8'i engelli bireyler olacak. Türkiye'de kamu kuruluşları arasında ve belediyecilik alanında ilk sayılabilecek projelerden bir tanesi." diye konuştu.
Kendisi de doktor olduğu için hastaların yaşadığı zorlukları bildiğini dile getiren Tolay, şunları kaydetti:
"Daha önceleri de farkındalık oluşturmak adına kurabiye, aşure günleri yaptık. Bu kafede çeşitli ürünler, yemekler olacak. Mesela en çok sevilen hamburger, pizza, makarna ve yaş pasta olacak. Belediyemize ait tesislerde, restoranlarda, talep edenlere stantlar kurarak bu ürünlerden hastaların istifade etmesini sağlayacağız. Sosyal belediyecilik anlamında vatandaşa dokunmak çok önemli. Biz bunu yerine getirmeye çalışıyoruz."
"En çok yaş pasta yemek istiyorum"Çölyak hastası 14 yaşındaki Elif Cemre Bozgeyik, "Küçüklüğümde çoğu yiyeceği bulamazdık. Sonra dernek olduğunu öğrendik. Zamanla bu hastalıkla baş etmeyi öğrendim. Bu kafenin açılmasına çok sevindim. En çok çikolatalı yaş pasta yemek istiyorum." dedi.
Ayşe Altıparmak da 2 yıl önce kızına çölyak teşhisi konulduğunu, çok zor zamanlar geçirdiklerini belirterek, "Kızım 14 yaşında. İlk başlarda çok zorlandık, hiçbir şey bulamıyorduk, yapamıyorduk. Kafenin açılması çok iyi oldu. Ben çalışıyorum her an her istediğini yapamıyorum. En azından oradan temin edebilirim. Dışarıya çıktığımızda zorlanıyorduk. Onun yiyebileceği hiçbir şey yoktu. Artık rahatlıkla gidebileceğimiz bir yer var. Bu bizi çok sevindirdi." sözlerine yer verdi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com