USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Geri geri yürüyen adam şampiyon olmak istiyor

Mersin'de retro ismi verilen geri geri yürüyüş ve koşu sporunu yapan Dr. Ali Küçük, Ekim sonu veya Kasım başında İtalya'da yapılacak olan Geri Geri Yürüyüş ve Koşu Şampiyonasına hazırlanıyor. Şampiyonaya bireysel olarak katılacak olan Küçük, günlük ortalama 5 kilometre

Geri geri yürüyen adam şampiyon olmak istiyor
11-07-2016 12:52
Google News

Geri geri koşu ve yürüyüş sporu 1970'lerde sakat sporculara egzersiz yöntemi olarak yaygınlaştı. 1980'lerde Amerikalıların 1 Nisan Aptallar Günü özel eğlencesi olan retro yürüyüşü ve koşusu, son dönemlerde İtalya, Çin ve Japonya gibi ülkelerde yaygınlaştı. Bu sporu internet siteleri ve spor sayfalarından gören Mersinli Dr. Ali Küçük'de retro yürüyüşü ve koşusunu yapmaya başladı. 3 yıl önce başladığı bu sporda artık rahatlıkla 5 kilometreyi geri geri yürüyebilen ve koşabilen Küçük'ün hedefi İtalya'da yapılacak olan Geri Geri Yürüyüş ve Koşu Şampiyonasında şampiyon olmak. Yaptığı sporla ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Ali Küçük, bu spora 3 yıl önce başladığını söyledi. 3 yıldır bu sporu severek yaptığını belirten Küçük, "Aslında bu spora çok büyük eğilimim vardı. Farklı seçenekler ve farkındalık olsun istedim. Birkaç kez internet sitelerinde, spor sayfalarında görmüştüm. Ben de yapmaya karar verdim. Yapmaya başladıktan sonra sportif faaliyetlere ilgimin, sevgimin çok daha fazla arttığını gördüm. Retro dediğimiz geri geri yürüyüş ve koşmayı çok severek yapıyorum. Bu sporun henüz bir kulübü yok. Şu anda ülkemizde ve dünyada çok yaygın değil. Özellikle Japonya, Çin ve İtalya’da bu spor biraz daha yaygın. Ben ülkemizde ve dünyada yaygınlaşması için her türlü çabayı sarf edeceğim. Sporun her türlüsünü seviyorum ama geri geri yürüme ve koşmayı çok daha fazla seviyorum" şeklinde konuştu.

"6-7 kilometre hızla 5 kilometreyi rahat bir şekilde yürüyüp, koşabiliyorum"

İlk başladığı dönemlerde en fazla 100 metre yürüyebildiğini vurgulayan Küçük, "Ancak bu sporu yapa yapa kendimi çok geliştirdim. 3 yıllık çalışmam sonucunda şu anda 5 kilometreyi çok rahat bir şekilde yürüyebiliyorum ve saatte 6-7 kilometre hızla yürüyüş ile koşu yapabiliyorum. Tabi artık belli hedefler koydum kendime. Öncelikle hedefim İtalya’da yapılacak olan Retro Geri Geri Yürüme ve Koşma Şampiyonasında şampiyon olmak. İkinci hedefim Mersin-Adana arasında 75 kilometrelik mesafeyi geri geri giderek tamamlamak. Üçüncüsü de bu sporu ülkemizde ve tanıtmak için İstanbul ve dünyanın büyük ülkelerinin başkentinde bu yürüyüşü yapmak istiyorum. İtalya'ya bireysel olarak katılacağım. Çünkü henüz Atletizm Federasyonumuz geri geri koşma ve yürüme dediğimiz Retro yürüyüşünü alt birim kapsamına almadı. Bununla ilgili çalışma yürütüyorum. Atletizm Federasyonuna 2 kez başvuruda bulundum. Başvurularım devam ediyorum. Atletizm Federasyonu bünyesinde Retro yürüyüşünün bir alt branş olarak işlenmesi için ve kabul görmesi için şu anda görüşmelerim devam ediyor" diye konuştu.

"Geri geri gitmek beyni dinlendiriyor, rahatlatıyor"

Geri geri yürümenin ve koşmanın sağlık açısından da faydası olduğunun altını çizen Küçük, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ben bir hekim olarak öncelikle bütün denge ve koordinasyonu geliştirdiğini gördüm. Ayrıca hep ileri koşuyoruz ve ileri yürüyoruz. Geri geri yürümeye başladıktan sonra beynimizi şaşırtıyoruz. Beynimiz şaşırınca denge ve koordinasyon daha iyi çalışmaya başlıyor ve beynimizin sol lobunun özellikle analitik düşüncenin daha fazla geliştiğini görüyoruz. Öne doğru yürüyüp, koştuğumuz zaman aklımızdan birçok şey geçirebiliyoruz ancak geri geri yürüdüğümüz ve koştuğumuzda tek bir şey düşünebiliyoruz oda düşmeden yürüyebilmek. Yürüyüş ve koşu yapan vatandaşlarımız bu sporu da belli bir süre yaparlarsa beyin için bir meditasyon yaparlar ve beyinlerini dinlendirmiş, rahatlatmış olurlar. Çünkü başka hiçbir şey düşünmüyorsunuz. Ayrıca geri geri yürüdüğümüz zaman kaslarımız farklı yönde çalıştığı için kaslarımızı da daha fazla çalıştırıyor. Ben şu anda denge ve koordinasyon noktasında koşu bandı çalışırken 360 derece üstünde dönebiliyorum. Bunu Retro yürüyüşüne bağlıyorum. Ben bir çok hastamda bunu denedim. Bu hastalarda ciddi düzelmeler olduğunu gördüm."

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ