Sınav Eğitim Kurumları'nın hazırladığı sınav simülasyonu İstanbul Üniversitesi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. 12 Mart Pazar günü YGS sınavına girecek öğrencilerin sınav öncesi stres kontrolüne yardımcı olmayı hedefleyen etkinliğe katılım oldukça yoğundu. Öğrencilerin ve velilerin büyük ilgi gösterdiği sınavda, öğrenciler gerçek bir sınav deneyimi yaşama fırsatı elde etti. Sınav giriş kontrolleri, salon yerleşimi ve kitapçık türleri gibi en ince detayların bile düşüldüğü etkinliğin bu yıl 8.si gerçekleştirildi.
“Öğrencilerinin sınav stresleri dengelenmeli”
Nişantaşı Üniversitesi Rehberlik ve Kariyer Daire Başkanı Nazik Kösegil bu tarz deneme sınavları ile birlikte öğrencilerin sınav streslerini ve kaygılarının dengelendiğinden bahsederek, “Özellikle öğrencilerin sınavdan önce böyle bir deneyim yaşamalarının, sınava kadarki süreçte stres ve kaygılarını dengelemelerine yardımcı olacağı kanaatindeyiz."
"Dışarıda velilerin beklediği, gerçek sınavdaki gibi kimliksiz öğrencilerin alınmadığı, zamanlama sınırlamasının olduğu sınav, üniversite amfisinde gerçekleştirilerek, 12 Mart günü için öğrencilere psikolojik ve fiziksel olarak hazırlanma şansı sağladı. Nişantaşı Üniversitesi olarak bu çalışmanın arkasında olduğumuzu ve gençlerin yanında olduğumuzu belirtmek isteriz. Bizler Sınav Eğitim Kurumları'nın bu güzel fikrine destek olduğumuz için çok memnunuz" dedi.
"Sınav kaygısı yaşamak normal"
Sınav kaygısının ve heyecanın her öğrenci de olması gerektiğini de vurgulayan Nazik Kösegil aynı zamanda, “Sınav kaygısı çok doğal bir durum çünkü öğrenciler yıllar boyu bu sınava hazırlanıyorlar. Yaşanan kaygı da tabii ki bu hazırlık sürecine ve hayallere bağlı olarak oldukça yüksek. Bu ve benzeri deneme sınavları kaygı seviyesini belli bir dengeye getirecektir. Kaygının yok olması mümkün değil hatta doğru da değil, orta düzey bir kaygı dikkati açık hale getirir bu nedenle bu uygulamaların sağlayacağı denge kaygıyı yararlı hale getirebilir. Aynı zamanda bu tip sınavlar veliler için de oldukça önemli. Velilerimizden bu uygulamanın yararıyla ilgili dönüşler alıyoruz. Sınav günüyle birden bire karşılaşmak yerine uygulama sayesinde deneyim kazanan veliler, sınav günü gençlere nasıl davranmaları gerektiğini de prova etmiş oluyorlar. Bu nedenle öğrencilerin ve velilerin mümkün oldukça bu denemelere katılarak sınavı sınavdan önce yaşayarak teknik hazırlıklarını tamamlamalarında fayda var" şeklinde konuştu.
"Öğrencilerin sınav heyecanları onların hata yapmasına sebep olabiliyor"
Sınav Eğitim Kurumları İstanbul Eğitim Koordinatörü Necdet Özcan da deneme sınavlarının öğrencilerin daha az hata yapmalarını önlemek için düzenlediğini söyleyerek, “Bu çalışmayı 8 yıldır gerçekleştiriyoruz. Pedagojik anlamda çok faydasını gördük. Bu sınav simülasyonu sırasında gerçek sınavdaki gibi stresli öğrenciler ve kapıda heyecanla bekleyen velilerle karşılaşıyoruz. Bizim eğitimciler olarak birincil yükümlülüğümüz, öğrencilerin bilmesi kadar bildiğini göstermesini sağlamak. Öğrencilerin sınav heyecanları onların hata yapmasına sebep olabiliyor. Bunu kontrol etmeyi ancak gerçek sınav ortamlarında öğretebiliyoruz. Kurum içinde kendi öğretmenleriyle gerçekleşen sınavlarla bu atmosferi sağlamak pek mümkün gelir. Bu nedenle ÖSYM'nin gerçek kriterlerine uygun bir sınav gerçekleştiriyoruz. Sınavın İstanbul Üniversitesi gibi tarihi bir mekanda yapılması da öğrenciler adına önemli bir avantaj sağlıyor" diyerek yapılan etkinliğin yararından bahsetti.
"Tüm çabamız öğrencilerimizin emeğinin karşılığını alması için"
Sınav eğitim kurumları Şirinevler kurucu Müdürü Mustafa Güler de, “Tüm çabamız öğrencilerimizin emeğinin karşılığını alması için” diyerek, “İstanbul Üniversitesi amfilerinin kullanıldığı bu etkinlik, öğrencilerin gerçek sınavdaki gibi giriş kartlarından adlarına hazırlanmış optik kodlama formlarına kadar tüm detayları bulabileceği bir sınav simülasyonu. Bizler kurumlarda gerçekleştirdiğimiz deneme sınavları ve bugünkü gibi sınav simülasyonları ile öğrencilerin sınav heyecanını gereken düzeye indirmeye çalışıyoruz. Üniversite sınavındaki amaç emeğin karşılığını almaktır. Bizlerde öğrencilerimizin emeğinin karşılığını alması için elimizden gelen tüm çabayı gösteriyoruz" ifadelerini kullandı.
"Gerçek bir sınav gibi"
Üniversite sınavına hazırlanan Yuşa Kılıç da gerçekten yapılan deneme sınavının gerçeğini aratmadığını söyleyerek, “Bu sınav 15 gün sonra gerçekleşecek sınav gününün, bir provası bizler için. Heyecan düzeyi olarak gerçek bir gibi hissettiriyor. Bu tip sınav simülasyonları bizlere gerçek sınavdaki heyecanı kontrol edebilmek için oldukça yarar sağlıyor" dedi.
dikGAZETE.com