İstanbul Medipol Üniversitesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yıldırım Ahmet Bayazıt, yetişkinlikte ve yaşa bağlı ortaya çıkan işitme kayıplarında çok çeşitli nedenler bulunduğunu ancak genetik yatkınlık bulunması halinde hastalığın 30'lu yaşlarda belirti verebileceğini bildirdi.
İstanbul Medipol Üniversitesi'nden yapılan açıklamada konuya ilişkin değerlendirmeleri yer alan Bayazıt, yaş ilerledikçe işitme kaybının görülme sıklığının arttığını bildirdi.
Bayazıt, hemen her ülkede benzer oranda görülen işitme kayıplarının başlıca nedenleri arasında kulak hastalıkları ve santral sinir sistemi ile işitme yolları arasında oluşan problemlerin gösterildiğini anlattı.
Yetişkinlikte ve yaşa bağlı ortaya çıkan işitme kayıplarında çok çeşitli nedenler bulunduğunu ancak genetik yatkınlık bulunması halinde hastalığın 30'lu yaşlarda belirti verebileceğini kaydeden Bayazıt, ailesinde işitme kaybı öyküsü bulunan bireylerin 30'lu yaşlardan başlayarak bu sorunla karşılaşabileceğine dikkati çekti.
Bayazıt, vücuttaki bazı hastalıkların dolaylı olarak işitme sistemini etkileyerek işitme kaybına neden olabileceğini kaydederek, şu açıklamalarda bulundu:
"Atrezi gibi kulağın yapısal problemleri, buşon gibi kulak tıkaçları oluşması, kulak zarı ve östaki tüp problemleri, akut ve kronik kulak enfeksiyonları, orta kulak kemikçik yapısını veya hareketini etkileyen kireçlenmeler veya doğuştan gelen anomaliler, iç kulağın yapısal bozuklukları, iç kulak dinamiklerini etkileyen meniere hastalığı gibi nedenleri öncelikli olarak sayabiliriz.
Bunların yanı sıra viral enfeksiyonlar, bazı kimyasalların iç kulakta neden olduğu toksik reaksiyonlar, basınç travmaları, diğer kulak ve kafa travmaları, ani ve yüksek gürültüye veya uzun süreli gürültüye maruz kalma, kulak veya beyin sapı tümörleri de nedenler arasında yer alıyor."
Kaynak: AA
dikGAZETE.com