USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Genç beyinlere "milli ilaç" eğitimi

Yerli biyoteknolojik ilaç geliştirilme hedefi kapsamında İzmir'de çalışma yürüten firma, bünyesinde kurduğu akademiyle çocuklara da eğitim vermeye başladı.

Genç beyinlere
22-07-2017 16:47
Google News

İZMİR - YUSUF ŞAHBAZ

Almanya'da kurduğu şirketle biyoteknolojik ilaçların üretiminde kullanılan teknolojik altyapıyı tasarlayan Dr. Aziz Çaylı, bu şirketteki hisselerini devrettikten sonra tamamen yerli teknoloji geliştirmek üzere İzmir'deki İYTE Teknopark'ta yatırım yaptı.

Türkiye'nin her yıl milyonlarca liralık ithalat yaptığı biyoteknolojik ilaçların tamamen yerli olarak üretilmesi için kurduğu tesiste çalışmalara başlayan Çaylı, bu alanda eğitimli iş gücü bulmakta sıkıntı yaşayınca, eğitime öncelik vermek için karar aldı.

"Flora Bio Akademi" adı altında bir eğitim birimi oluşturan Aziz Çaylı, tıp ve medikal sektöründen uzmanlar, akademisyenler, lisans ve lisansüstü öğrencilerine biyoteknolojik ilaçların nasıl geliştirildiğine yönelik eğitimler vermeye başladı.

"Hücrelerini büyütüyorlar"

Dr. Çaylı, Türkiye'nin yerli ilaçları geliştirmek için beyin gücüne ihtiyaç duyduğunu, bu ilacı geliştirmek için hem teknolojik hem de eğitim altyapısını kurmak istediklerini belirtti.

Dünyada da biyoteknolojik ilaç üretimininde yetkin insan sayısının oldukça az olduğuna dikkati çeken Çaylı, eğitime çocuklardan başlayarak, onları bu alanda çalışmaya özendirmek için adım attıklarını dile getirdi.

Çocuklarını bu alana yönlendirmek isteyen ailelerin zaman zaman ısrarlı talepleriyle de karşılaştıklarına işaret eden Aziz Çaylı, şunları kaydetti:

"Aileler, 'çocuğumuz sizin yanınıza gelsin birkaç gün, neler yaptığınızı görsün' talebinde bulunuyordu. Bugüne kadar reddediyorduk. Sonunda 'böyle bir şey yapabiliriz' dedik. İlk etapta çevremizdeki çocuklarla başladık.

Her gün yaklaşık 1,5 saatlik teorik ders veriyoruz. Eğitimler İngilizce veriliyor. Biyoteknolojinin ne olduğunu, ilaçların nasıl üretildiğini öğretiyoruz. Ondan sonra laboratuvara giriyor çocuklar. O gün teoride gösterdiğimizin hemen uygulamasını yapıyorlar. Çocuklara hücre kültürü veriyoruz. Kendi hücreleriyle çalışıyorlar, besleyip büyüttükleri hücrelerle uygulama yapıyorlar. 5'inci sınıftan öğrenci de var, lise son sınıfa giden de. Ama öğrenme hızları aynı."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ