1 milyonun üzerinde zeytin ağacı varlığının yanında, mandalina, portakal, kivi, nar, incir, üzüm, kiraz, ceviz ve daha bir çok ürünün organik olarak üretilerek yurt içi pazarda alıcı bulmasına olanak sağlayan Havran’da zeytin ile birlikte nar hasadına da başlandı. İlçedeki hemen hemen her zeytin bahçesinin çevre sınırlarında ekili olan nar ağaçlarında kırmızı görüntüsüyle dikkat çeken nar meyvelerinin büyük bir bölümü toptancı hallerine satılıyor ve bir kısmı da nar pekmezi, nar ekşisi ve nar suyu olarak değerlendiriliyor.
Balıkesir-Havran yolu kenarında ve Havran’a 1 kilometre mesafede oluşturduğu organik bahçede, ilçeye özgü ürünlerin üretim hanesi ve satış ofisinde onlarca çeşit ürünle ilgilenen Ömer Acar isimli girişimci, nar meyvesiyle yapılan nar ekşisi ve nar pekmezinin geleneksel imalat yöntemini anlattı. Halk arasında pek bilinmeyen nar pekmezi, çocukların gelişimini hızlandırmasının yanı sıra, meyveler arasında en zengin C vitamini deposu ve potasyum kaynağı olarak biliniyor.
Bir çok hastalığa şifa kaynağıUzmanlara göre nar pekmezi; demir eksikliği tedavisinde, saç dökülmelerinde, pürüzsüz bir cilde sahip olmak için, sindirim sistemi rahatsızlıklarında, kabızlık ve ishalde (kabızlıkta sıcak içilmeli, ishalde ise soğuk içilmelidir), çocuklarda ergenlikte olan baş dönmeleri için, kemik gelişimi, göz kararmaları, göz hastalıkları, kış öksürükleri, boğaz enfeksiyonları ve kulak enfeksiyonları gibi hastalıklarda tavsiye ediliyor.
Havran’da yetişen bir çok meyve ve narenciyeden pekmez ve farklı geleneksel ürünler üreterek satışını yapan Ömer Acar, isteyen herkesin nar pekmezi ve nar ekşisini evlerinde kolayca üretebileceğini söyledi. Nar pekmezi ve genelde salatalarda kullanılan nar ekşisinin imalatını anlatan Acar, “Havran’ın Sarnıç Mahallesi’ndenim. Bu yol kenarı mekanımda, bölgemize has organik ürünlerin üretimini, imalatını ve satışını yapmaktayım. Havran, körfezin incisidir. Topraklarından bereket akar. Zeytin ve zeytinyağı üretiminde öncüdür. Narenciye ve meyve üretimi ülkemize nam salmıştır. Çok kaliteli ürünler bölgemizde yetişmektedir. Dağlarımızdan zeytinyağları akar ve ovalarımızdan narenciyeler fışkırır. Burada bir çok ürün ile birlikte nar ekşisi, nar pekmezi üretimi yapmaktayız. Herkes evlerinde bu ürünleri organik olarak üretebilir. Narımızı tarladan toplayıp yıkıyoruz. Sonrasında narımızı ikiye bölüp, sırtına vurmak marifetiyle kabuklarından kolayca çıkartıyoruz. İsterseniz elinizde, isterseniz de bir tülbent içine koyup ezme marifetiyle, yani eski usulle sıkıyoruz. Çıkarttığımız nar suyunu hiç katkı maddesi kullanmadan, mümkünse odun ateşinde yada evlerimizdeki ocaklarda, pekmez kıvamına gelene kadar kaynatıyoruz. Ekşi nardan nar ekşisi, tatlı nardan da nar pekmezi üretmiş oluyoruz. Narın kilo fiyatı, kalitesine göre 1 buçuk ile 2 buçuk lira arasındadır. Nar ekşisi ve nar pekmezinin kilosu da 40 ile 50 lira arasında satılmaktadır. Nar suyu da çok şifalıdır. Kabuğundan ayrılan narları aynı yöntemlerle sıkıyoruz ve hiç katkı maddesi kullanmadan servis ediyoruz. Herkesin mutlaka şifa niyetine nar suyu içmesini tavsiye ediyoruz” diye konuştu.
Nar pekmezi ve nar suyu, yüksek oranda şeker içerdiğinden dolayı, diyabet hastalarının ölçülü olarak kullanmaları tavsiye edilirken, bu hastalara genelde nar ekşisi tüketmeleri öneriliyor.
Kaynak: IHA
dikGAZETE.com