USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

'Gelecek nesil konuşamayan cihazı 'bozuk' sanacak'

Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi Koordinatörü Aksu, gelecek 5-10 yılda insanların evleri, bankaları, otobüs duraklarıyla konuşmaya başlayacağını belirterek "Yeni doğacaklar her türlü eşyayla konuşacak, konuşamayanları 'bozuk' olarak algılayacak" dedi.

'Gelecek nesil konuşamayan cihazı 'bozuk' sanacak'
15-11-2017 17:02
Google News

İSTANBUL - GÜÇ GÖNEL SAĞIROĞLU

Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi (TRAI) Koordinatörü Halil Aksu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yapay zekaya yönelik çalışmalarda son beş yılda büyük sıçrama yaşandığını ifade etti. Bu konuda İngiltere, İsviçre, ABD, Almanya ve Çin'in ön sıralarda yer aldığını belirten Aksu, geçmişte "Kesinlikle yapılamaz." denilen birçok alanda yakalanan başarının, ülkeleri bu alanda çalışmaya ittiğini dile getirdi.

Ses tanıma teknolojilerinde büyük gelişme yaşandığının altını çizen Aksu, şöyle konuştu:

"Ses tanıma ciddi bir biçimde gelişiyor. Yakında araçlarımız, evlerimiz, bankalarımız, mağazalar ve otobüs duraklarımızla konuşmaya başlayacağız muhtemelen ve buna alışacağız. Bizim yaşımızdaki X kuşağı biraz zorlanacak veya hoşuna gitmeyecek, garip bulacak eşyalarla konuşmayı. Y kuşağı zamanla alışacak, Z kuşağı zaten buna doğal olarak adapte olacak. Yeni doğacaklar ise zaten başka türünü bilmeyecek. Onlar her türlü eşyayla konuşacaklar, konuşamayanları 'bozuk' olarak algılayacaklar, 'Bu herhalde konuşamayan bir alet.' diyecekler. Nasıl bugünün çocuklarının dokunduğunda tepki vermeyen ekranlara, 'Herhalde bozuk bu' dediği gibi gelecekte de sizi algılayan, konuşabildiğiniz cihazlar normal, standart olacak. Bunun 5-10 yıl içinde gerçekleşeceğini düşünüyoruz."

Yüksek çözünürlüklü gözlükler geliyor

Halil Aksu, "ekran" teknolojisinin uzunca bir süre daha var olmaya devam edeceğini, yüksek çözünürlüklü gözlüklerin de yakın zamanda insan hayatına girmesini beklediklerini söyledi.

Bugün kullanılan sanal gerçeklik gözlüklerinin henüz istenilen kullanış düzeyine ulaşmadığının altını çizen Aksu, siyah kapalı kutu olarak başa takılan bu gözlük türünün yarım saatten sonra mide bulantısına neden olduğunu ifade etti.

Beyin hareket ederken bedenin hareket etmemesinin vücutta yarattığı olumsuz etkinin henüz çözülemediğini anlatan Aksu, şunları anlattı:

"Gelecekte kullanılacak, bize sanal görüntü sağlayacak gözlükler, örneğin İstiklal Caddesi'nde yürürken ileride bir arkadaşınızın olduğunu söyleyebilecek, navigasyonla size yolu ve hangi mağazada ne kampanya olduğunu gösterecek. Buna 'harmanlanmış gerçeklik' teknolojisi deniliyor. Yani artırılmış gerçeklik, artı gerçek gerçeklik. İkisi bir araya gelince harmanlanmış bir gerçeklik olacak. Bu teknolojiyi bir süre önce cep telefonlarıyla sokaklarda Pokemon avlayanlardan biliyorsunuz."

"Yeni savaşlar cephede değil siber alanda olacak"

Halil Aksu, gelecekte tıpkı Hollywood yapımlarında olduğu gibi robotların savaş alanlarında kullanıldığı günün gelme ihtimalini ise henüz "zayıf" bulduğunu ifade etti.

Bugünün teknolojisiyle üretilen robotların pil süresinin kısıtlı olduğuna dikkati çeken Aksu, şöyle konuştu:

"Pili bitince bitiyor. Hiçbir şey yapamaz hale geliyor. Elektriğe bağlı olursa menzili kısa olur, kablosu kadar olur. Bu teknoloji bence bu yüzyıl gerçekleşmeyecek. Bir de elektrikli eşyaların özellikle robotların yanında vakit geçirirseniz çok gürültülü eşyalar olduklarını göreceksiniz. Askerin usulca düşmana yaklaşabilmesi lazım. Bir drone korkunç gürültü yapıyor, o yüzden yüksekten uçması gerekiyor. Robotun karanlıkta o arazide sessiz hareket etmesi neredeyse imkansız. Cephede o tür silahların yaygınlaşacağıyla ilgili ihtimallerin düşük olacağını düşünüyorum. Yeni savaşların cephede değil, arka tarafta siber, ekonomik, itibar, vergi, patent ve yetenek alanlarında yaşanacağı ilginç bir dönemden geçiyoruz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ