USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Gece yatmadan önce içilen süte dikkat

Dr. Atilla Bektaş, son yıllarda yapılan araştırmalarda yoğurtun; peptik ülser, gastrit üzerindeki iyileştirici etkisinin ortaya koyulduğunu belirterek, “Süt tüketimi mide ülserine geçici rahatlık verirken tedavi etmez, hatta süt midenin asit üretimini artırır” dedi.

Gece yatmadan önce içilen süte dikkat
14-06-2016 16:12
Google News

İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Atilla Bektaş, mide rahatsızlıkları için süt yerine yoğurtun daha yararlı olduğunu belirterek, “Peptik ülserli hastalara, 70li yıllarda, tedavi amaçlı olarak süt içilmesi önerilirken, sütün günümüzde yapılan araştırmalara göre ülser üzerinde iyileştirici bir etkisi olmadığı kanıtlanmıştır. Süt tüketimi mide ülserine geçici rahatlık verirken tedavi etmez, hatta süt midenin asit üretimini artırır” diye konuştu.

“PEPTİK ÜLSERLİ HASTALARA SÜT VERİLMEMELİDİR” 

 “Sütte bulunan protein ve kalsiyumun mide asidi üzerine olan uyarıcı etkisi nedeniyle Peptik Ülserli hastalara süt verilmemelidir” diyerek uyarıda bulunan Bektaş, konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı: “Yağlı ya da yağsız sütün bu etkide farkı yoktur. Yoğurdun ise ‘Kazein’ denilen süt proteininin yoğurt bakterileri tarafından pıhtılaştırılması nedeniyle, mide asidi üzerindeki uyarıcı etkisi süte göre çok azdır. Mide mikrobu olarak bilinen ‘Helikobakter Pylori’ Peptik Ülser ve kronik gastrit oluşumunda yüzde 80 den fazla sorumludur. Yoğurt bakterileri Helikobakter Pylori tedavisi için verilen antibiyotiklerin yan etkilerini azaltmakla birlikte tedavi üzerine çok etkin olmamaktadır. Bu konuda iyi planlanmış araştırmalara ve yeni bakteri çeşitlerinin denenmesine gerek olduğu görülmektedir.”

“YOĞURTLAR BAKTERİ AÇISINDAN ZENGİNLEŞTİRİLDİĞİNDE MİDE İLE İLGİLİ RAHATSIZLIKLARIN TEDAVİSİNDE DAHA BÜYÜK FAYDALAR SAĞLANACAKTIR”

Yoğurttaki yararlı bakteri içeriğinin zenginleştirilmesinin önemli bir konu olduğunu kaydeden Bektaş, “Dünyada yoğurt üretiminde genel olarak kullanılan yoğurt bakterilerinin yararlılık ve metabolizma açısından bazı prebiyotik bakterilerle beraber kullanılması yoğurdun olumlu özelliklerini artıracaktır. Prebiyotik bakterilerin gerek sanayide gerekse ev içi yoğurt üretiminde kullanımının yaygınlaşması yoğurdun tedavi edici özelliğini artıracaktır. 

Dolayısıyla yoğurtlar bakteri açısından zenginleştirildiğinde mide ile ilgili rahatsızlıkların tedavisinde daha büyük faydalar sağlanacaktır. Bu sadece Helikobakter Pylori tedavisi ile Peptik Ülserdeki etkinliğin artmasında değil, metabolizma için de pek çok faydalı etkide bulunacaktır” ifadelerini kullandı.

"GÜNÜMÜZDE SÜTÜN ÜLSER TEDAVİSİNDE YERİ YOKTUR" 

 Sütün, alkollü içkiler kadar kahve ve çaydan daha fazla mide asidini arttırdığının kanıtlandığını belirten Bektaş, sözlerini bitirirken: “Gece yatmadan önce alınan süt, bu tür sindirim sistemi rahatsızlığı olanlarda, mide asidini artıracağından dolayı faydadan çok zarar verebilir. O nedenle bu zararlı alışkanlık terk edilmelidir. Normalde süt çocukların büyüme ve gelişiminde yararlı bir besindir. Ancak çocuklarda özellikle yetişkin ve mide yanmaları olanlarda yoğurt daha faydalıdır” dedi.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ