USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Gazzeli kadınların 'acve' imalathanesi ekonomiye katkı sağlıyor

İmalathane çalışanlarından Ebu Mindil, "Biz hem çalışanız, hem de hissedarız. Burası bizim yaşam düzeyimizi iyileştirdi." dedi.

Gazzeli kadınların 'acve' imalathanesi ekonomiye katkı sağlıyor
19-10-2017 19:22
Google News

GAZZE - HANİ EŞ-ŞAİR

Gazze'nin Deyr-u el-Beleh kasabasında kadınların öncülüğünde kurulan "acve" hurması imalathanesi, hem bölge ekonomisine katkı sağlıyor hem de hurmadan yapılan geleneksel lezzetlerin unutulmamasına yardımcı oluyor.

Uluslarararası insani yardım kuruluşu Oxfam'ın desteğiyle iki yıl önce hayata geçirilen imalathanede, tonlarca hurma kurutulup işlenerek "acve" denilen bir tür hurma ezmesi elde ediliyor.

Hurma ağaçları ile meşhur Deyr-u el-Beleh'deki imalathanenin kuruluşunda olduğu gibi işletmesinde de büyük ölçüde kadınlar söz sahibi.

Hasat mevsiminde imalathanede 71 Gazzeli kadın çalışıyor. Ancak hasat mevsimi sadece 2 ay sürüyor. Diğer aylarda ise çalışan sayısı 8'e düşüyor.

İmalathanede yıl boyu çalışan 8 kadın, hurma ile unlu mamüller yaparak Gazzelilere eşsiz tatlar sunuyor.

Geçen yıl 27 ton hurma işlenen imalathanede, artan talepten dolayı bu yıl kapasitenin yaklaşık 40 tona çıkarılması planlanıyor.

"Hem çalışanız, hem de hissedarız"

AA muhabirine konuşan imalathane çalışanlarından İntisar Ebu Mindil, Gazzeli kadınlar olarak işletmenin kuruluşunda maddi destek sağladıklarını ve bizzat işin içinde yer aldıklarını belirtti.

"Biz hem çalışanız, hem de hissedarız." diyen Ebu Mindil, imalathanenin bölge ekonomisine katkısına da dikkati çekti. Ebu Mindil, "Burası bizim yaşam düzeyimizi iyileştirdi." ifadesini kullandı.

Gazze'deki Hurma Yetiştirme Komitesi Başkanı İslam Ebu Şuayb de yönetiminde yer aldığı imalathanenin amaçlarına ilişkin, "Proje, Gazze'deki kadınların ve hurma çiftçilerinin ekonomik olarak rahatlamasını hedefliyor." dedi.

İmalathanenin hurma yetiştiricilerine yeni bir kapı açtığını belirten Ebu Şuayb, "Hurma yetiştiricileri daha önce meyveleri yaş olarak muhafaza edemedikleri için çok fazla zarar ediyordu. Hurma ağacından alınacak ekonomik verimi maksimize etme fikri buradan geldi. Bu şekilde işleme faktörünü kulanarak acve ve reçel gibi ürünler üretmek fikri oluştu." diye konuştu.

Ebu Şuayb, Oxfam iş birliğinde hayata geçirilen imalathanenin finansmanı için Gazzeli kadınların yanı sıra Filistin Kalkınma Fonu ve İslami yardım kuruluşlarının destek olduğunu dile getirdi.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ