ŞANLIURFA - HALİL FİDAN
Köklü tarihi ve inanç turizmindeki potansiyeli dolayısıyla hareketli bir sezon geçiren Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde turizmciler, Ramazan Bayramı tatilinde de ziyaretçi akını bekliyor.
Uzun yıllar devam eden terör saldırıları nedeniyle turizmin durma noktasına geldiği Güneydoğu, sağlanan huzur ortamı ile hükümetin yürüttüğü çalışmalar sayesinde bu yıl ilkbaharda turizmde hareketli günler yaşadı.
İnanç ve kültür turizminin önemli merkezlerinin yanı sıra tarihin doğayla buluştuğu eşsiz güzellikteki kentlere ev sahipliği yapan bölge, ilk dört ayda adeta ziyaretçi akınına uğradı.
Güneydoğulu turizmciler uzun süre sonra sektörde yaşanan hareketliliğin, Ramazan Bayramı tatilinde de sürmesini istiyor. Bu kapsamda özellikle yerli turistler için uygun kampanyalar hazırlayan tur şirketleri, Gaziantep çıkışlı organizasyonlarla vatandaşlara bayramda dolu dolu bir tatil imkanı sunuyor.
Dünyanın en eski tapınak kalıntıları olarak kabul edilen Göbeklitepe ve Hazreti İbrahim'in doğduğu rivayet edilen bölgeye ev sahipliği yapan Şanlıurfa, tarihi taş evleri ve farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan Mardin, gastronomi turizmiyle dikkati çeken Gaziantep ile "Evliyalar şehri" Diyarbakır'da, bayram tatilinde yoğunluk yaşanması bekleniyor.
Şanlıurfa Turizmi Geliştirme Derneği Başkan Yardımcısı ve turizm acentesi sahibi Rahime Yaşar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bahar aylarında hareketli bir turizm sezonu geçirdiklerini ve bunun bayramda da sürmesini arzu ettiklerini ifade etti.
"Yoğunluk devam ediyor"Tur şirketleri olarak bayrama yönelik farklı organizasyonlar hazırladıklarını dile getiren Yaşar, şunları kaydetti:
"Bizim için rekor yıl olan 2014'ün katbekat üzerinde dolulukla turizm sezonunun ilk yarısını tamamladık. Ramazanda da Şanlıurfa'da çok güzel, mistik bir hava oluşuyor ve bu da ilkbahar döneminin yoğunluğu olmasa bile onu devam ettiren bir turizm hareketliliğini beraberinde getirdi. Önümüzde de bayram var. İlkbahar gibi olmasa da yine talepler geliyor ve yönlendirmeleri yapıyoruz. Henüz bölgede hava tam olarak ısınmadı, bu nedenle insanlar bayram tatilini değerlendirip gelmek istiyorlar. Bu konuda yoğunluk devam ediyor. İnşallah sonbahar da aynı şekilde doyurucu geçer, şimdi onun hazırlıklarını yapıyoruz. Bayram güzel bir döneme denk geliyor, her ne kadar seçimden bir hafta önce olsa da o ilkbahar dönemindeki aşırı izdiham yok, dolayısıyla vatandaşlar için çok rahat, her yeri rahatlıkla görebilecekleri bir fırsat. Bayramda herkese Şanlıurfa'ya ve bölgeye gelin diyoruz."
Rahime Yaşar, bölgede turizm potansiyelinin çok yüksek olduğunu ve bunu ortaya çıkarmak için GAP turlarına alternatif farklı çalışmaları bulunduğunu belirtti.
Gelecek dönemlerde daha çok kişinin Şanlıurfa'ya geleceğine inandıklarını vurgulayan Yaşar, "Şanlıurfa, Gaziantep ve Mardin gibi tek iyi kapsayan turların hazırlığını yapıyoruz. GAP turları noktasında herhangi bir sıkıntı yok, biz artık işi bir adım daha öteye götürüp farklı grupları buraya çekmek amacındayız. Bu sene gelen taleplerin hepsi Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin üçlüsüydü. Bir de ulaşımdan dolayı Diyarbakır'ı tercih eden bir kesim vardı. Gaziantep'i gastronomiden, Şanlıurfa'yı kültür potansiyeli ve gastronomiden dolayı, Mardin'i de kozmopolit yapısından ve mutfağından dolayı görmek isteyenler var. Ziyaretçiler gelmişken 4 gece 5 günü burada değerlendirmek istiyor." ifadelerini kullandı.
Turizm acentesi sahibi Mehmet Reşit Yeşildağ ise bayrama yönelik çalışmalarının sürdüğünü ifade ederek, özellikle yerli turistlere bayram tatilini Şanlıurfa ve çevre illerde geçirmeyi tavsiye ettiklerini kaydetti.
Yoğunluğun kendilerini memnun ettiğini anlatan Yeşildağ, "Çok şükür mart, nisan ve mayıs aylarında turizm sezonunu dolu dolu geçirdik. Bayramda da havalar tam olarak ısınmadan farklı bir tatil için insanlarımızı bölgeye bekliyoruz. Manevi atmosferde insanların bayramı yaşamasını istiyoruz. Farklı ve özel bir tatil için yerli misafirlerimize Ramazan Bayramı'nı Şanlıurfa'da ve bölgede geçirmelerini öneriyoruz." dedi.
Dolu dolu bir bayram için GüneydoğuSahip olduğu değerlerle ziyaretçilerine eşsiz bir tatil imkanı sunan Şanlıurfa'da, en fazla ilgiyi, Hazreti İbrahim'in doğduğu ve dönemin hükümdarı Nemrut tarafından ateşe atıldığı yer olarak rivayet edilen Balıklıgöl Yerleşkesi görüyor.
Geceyi kent merkezinde geçirmek isteyenler ise yöresel müziklerin sunulduğu ünlü "sıra geceleri"ne katılıp, lahmacun, çiğ köfte ve şıllık gibi yöresel lezzetlerin tadına bakıyor.
Şanlıurfa Müze Kompleksi, Göbeklitepe kazı alanı ile Hazreti Eyyüp'ün çile çektiği makam olarak kabul edilen mekan da görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Kentin doğal güzellikleriyle öne çıkan Halfeti, Bozova ve Birecik ilçeleri ile tarihi Harran ilçesi de ziyaretçilerden yoğun ilgi görüyor.
Tarihte onlarca medeniyete ev sahipliği yapan Diyarbakır ise, bünyesinde barındırdığı tarihi ve kültürel varlıklarla ziyaretçilerine farklı bir atmosfer yaşatıyor.
Güvenlik endişesi yaşamadan gönül rahatlığı içinde Diyarbakır'a gelenler, surlar, Hevsel Bahçeleri, İçkale Müze Kompleksi, İslam'ın 5. Harem-i Şerif'i olarak kabul edilen Ulu Cami, peygamber makamları ve türbeler gibi yerleri ziyaret ediyor.
Farklı din, dil ve kültür mensuplarının bir arada yaşadığı, hoşgörünün sembol kenti Mardin ise tarihi taş evleri ve farklı dokusuyla yerli ve yabancı turistlerin ilgi gösterdiği yerlerden biri olarak öne çıkıyor.
Mezopotamya ile Akdeniz Bölgesi'nin kesişme noktasında yer alan, tarihin her döneminde önemini koruyan ve UNESCO'nun gastronomi dalında "Yaratıcı şehirler ağı"na dahil ettiği Gaziantep de sahip olduğu tarihi ve kültürel güzellikleriyle önemli turizm destinasyonlarının başında geliyor.
UNESCO tarafından Dünya Kültür Miras Listesi'ne alınan, Adıyaman'ın Kahta ilçesi sınırlarındaki Nemrut Dağı, Kommagene Krallığı'na ait 50 metre yüksekliğinde 150 metre çapında tümülüs ile pek çok dev eseriyle özellikle kültür turizmi meraklıların dikkatini çekiyor.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com