USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Galataport Projesi finansman imza töreni

-Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Şahenk: -"Galataport projesi finansmanın ölçeği, vadesi, konsorsiyumun yapısı olarak, özel sektör olarak bizlerin ve finans sektörümüzün gücünü ve ülkemizin geleceğine inancını göstermesi bakımından önemli" -"Proje yaklaşık 500 milyon lira tutarında doğrudan yabancı yatırıma vesile olacak"

Galataport Projesi finansman imza töreni
31-08-2016 18:42
Google News

İSTANBUL (AA) - Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, "Galataport Projesi gerek finansmanın ölçeği, vadesi, gerek konsorsiyumun yapısı olarak özel sektör olarak bizlerin ve finans sektörümüzün gücünü ve ülkemizin geleceğine inancını göstermesi bakımından çok önemli. Proje yaklaşık 500 milyon lira tutarında bir doğrudan yabancı yatırıma da vesile olacak." dedi.

Galataport Projesi finansman detaylarının paylaşıldığı toplantı, Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk ev sahipliğinde, Bilgili Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Bilgili, Ziraat Bankası Genel Müdürü ve Türkiye Bankalar Birliği Başkanı (TBB) Hüseyin Aydın, İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü Faik Açıkalın, Garanti Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Erbil, Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aras, TSKB Genel Müdürü Suat İnce ve Doğuş Grubu CEO'su Hüsnü Akhan'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Toplantıda verilen bilgilere göre, yüzde 81'i Doğuş Holding, yüzde 19'u BLG Gayrimenkul Yatırımları ve Ticaret AŞ ortaklığında hayata geçirilen projeye Ziraat Bankası, İş Bankası, Yapı Kredi, Garanti Bankası, Finansbank ve TSKB'nin oluşturduğu konsorsiyumla 1 milyar 20 milyon avro tutarındaki finansman sağlandı. Bugün imzaları atılan finansman, 3,5 yılı ana para geri ödemesiz yatırım dönemi olmak üzere toplam 14 yıl vadeli olacak.

Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, projenin Türkiye için çok önemli olduğunu belirterek, bittiğinde Türkiye'ye büyük değer katacağını söyledi.

Altı Türk Bankası tarafından sağlanan,14 yıl vadeli 1 milyar avronun üzerindeki finansmanın önemine dikkati çeken Şahenk, şunları kaydetti:

"Gerek finansmanın ölçeği, vadesi, gerek konsorsiyumun yapısı olarak, özel sektör olarak bizlerin ve finans sektörümüzün gücünü ve ülkemizin geleceğine inancını göstermesi bakımından çok önemli. Dolayısıyla bugünkü imza töreni, mevcut küresel ekonomik ortamı dikkate aldığımızda Türk iş alemi ve Türk finans sektörü olarak nereden nereye geldiğimizi göstermesi açısından bir gurur vesilesi.

Projemizin başlıca unsurlarına ilave olarak iki önemli hedefi var. Galataport'un tamamlanması ile yaklaşık 200 yıldır İstanbul halkının erişimine kapalı olan liman sahası kullanıma açılacak, sahil şeridi turizme kazandırılacak. İkinci olarak İstanbulumuz uluslararası kruvaziyer turizminde hak ettiği küresel konuma yükselecek. Galataport yaklaşık 500 milyon lira tutarında bir doğrudan yabancı yatırıma da vesile olacak."

Bilgili Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Bilgili de yaptığı değerlendirmede, Galataport'un İstanbul'un şu anki en büyük gayrimenkul projesi olduğunu dile getirdi. Projenin sadece İstanbul'un silüetini değil, tüm sosyal yaşantısını da değiştireceğini aktaran Bilgili, "Bu projede bizlere inanan bankalara teşekkür ediyorum. Türkiye'deki bankacılık sisteminin, bu zor günlerde esasında çok güçlü olduğunu bütün dünyaya gösterme fırsatı verdiler bizlere." ifadelerini kullandı.


-"Türkiye'nin geleceğine ilişkin kaygımız olmadı, olmayacak"


Doğuş Grubu CEO'su Hüsnü Akhan'ın proje detaylarını anlattığı açılış sonrası, projeye finansman sağlayan bankaların yetkilileri projeye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ziraat Bankası Genel Müdürü ve TBB Başkanı Hüseyin Aydın, konuşmasına ülkeye güvenenlere güvenmeye devam edeceklerinin altını çizerek, Türk bankacılık sisteminin uzun yıllardır son derece başarılı sınavlar verdiğini, bu sınavlara aynı başarıyla devam edeceklerini, ellerinden gelen tüm gayreti göstereceklerini söyledi.

İstanbul'a ve Türkiye'ye yatırım yapan, güvenen herkese güvendiklerini belirten Aydın, "Böyle bir günde, böyle bir projede bulunduğumuzdan dolayı Ziraat olarak ciddi mutluluk taşıyoruz. Ülkemize hayırlı olsun." dedi.

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali de, projeden duydukları memnuniyeti dile getirerek, projenin döviz kazandırıcı faaliyetler ve turizm başta olmak üzere çok kıymetli olduğuna işaret ederek, "Bunlardan daha da önemlisi, projenin zamanlaması. Bugün bu işlemi yapıyorsak, bu kadar çok boyutlu bir işe gerek sponsorlar gerekse finansman sağlayıcılar olarak bu zamanlama ile gelebilmişsek en kıymetlisi budur. Bu ülkenin geleceğine ilişkin en ufak bir kaygımızın olmayacağını, olmadığını gösteren bir iştir. Aynı anlayışla devam ettiğimiz sürecede kritik süreçlerin hepsinden geçebileceğimizi ifade eden bir konudur." değerlendirmesinde bulundu.


-Galataport'un en büyük finansörüyüz


Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü Faik Açıkalın, projenin İstanbul'a çok büyük değer katacağına dikkati çekti. En büyük finansör olarak projede yer almaktan duydukları memnuniyeti dile getiren Açıkalın, "Bizler Türkiye'nin parlak ve güçlü geleceğine yürekten inanıyoruz. Dolayısıyla son dönemlerde ülkece yaşadığımız zorluklar, aslında geleceğe umutla, güvenle bakan yatırımcıları ve biz bankaları birbirimize daha da sıkı kenetledi. Bundan sonra gerek banka gerek bankacılık sistemi olarak elbette ülkemiz ekonomisinin gelişimine katkıda bulunmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aras yaptığı değerlendirmede, projenin çok farklı ve önemli olduğunu söyledi. Projenin iç ve dış turizme yapacağı katkılara değinen Aras, başından beri projeyi desteklediklerini, işin içine 2014 yılında verdikleri köprü kredi ile girdiklerini anımsattı.

TSKB Genel Müdürü Suat İnce de, projede yer almaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, projenin hayata geçirileceği alana önümüzdeki yıllarda yapılacak yatırımların heyecan verici olduğunu aktardı.

Garanti Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Erbil de projenin zamanlamasına işaret ederek, "Memleketin, ülkemizin önemli yatırımlara ihtiyacı var. Bu projemiz, sosyal, kültürel ve tarihi anlamda bir ilki temsil ediyor. Ülkemizi daha da ileriye götürmesi anlamında böyle bir projeye imza atmak çok önemli. Özellikle bu işteki kalite anlayışı ve yaklaşımı olan iki önemli grubun bu projenin sponsoru olması bizi hem gururlandırıyor hem de bankalar olarak ayrı bir güven veriyor." diye konuştu.

Verilen bilgiye göre sağlanan finansmanda, korsorsiyumda yer alan bankalar ve dağılımı, Yapı Kredi Bankası 275 milyon avro, Garanti Bankası 255 milyon avro, İş Bankası 150 milyon avro, Ziraat Bankası 130 milyon avro, TSKB, 110 milyon avro, Finansbank 100 milyon avro şeklinde oluştu.


-"Memleketimize bugün, dünden daha fazla inanıyor ve güveniyoruz "


İmzaların atılmasının ardından konuşmacılar gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ferit Şahenk bir soru üzerine bundan sonraki yurt dışı yatırımlarına ilişkin, "Bildiğiniz gibi ağırlıklı yatırımlarımız Hırvatistan ve Yunanistan'da. Oradaki yatırımlarımızı bitirmeye gayret edeceğiz. Bir iki tane otel projemiz var. Ama esas ağırlığımız Türkiye. Şu an Türkiye'de birkaç proje üzerinde çalışıyoruz." yanıtını verdi.

Son dönemde Türkiye'de yaşananlara ilişkin değerlendirmeleri ve şirketlerinin Türkiye'deki yatırımlardaki duruşu sorulan Şahenk, "Bizler işin özünde Türkiye'ye gönül vermiş yatırımcılarız, bizler bu memleketin insanlarıyız. Memleketimize bugün, dünden daha fazla inanıyor ve güveniyoruz. Doğuş ve Bilgili Grubu olarak memleketimize ve geleceğimize inanıyoruz" dedi.

Doğuş Grubu CEO'su Hüsnü Akhan da bankaların sağladığı finansmanın, projenin yanı sıra Türkiye'nin geleceğine olan güvenin bir göstergesi olduğuna işaret ederek, en başından itibaren hiç bir süreçte finansman sağlayan bankalar tarafından hiçbir tedirginlik yaşanmadığını söyledi.

Yeme içme sektöründe yaşanan sorunlardan dolayı bu sektöre girdiği için pişmanlık yaşayıp yaşamadığı sorulan Şahenk, şunları söyledi:

"Sektöre girmekten ötürü ne şahsen ben, ne de Doğuş Grubu pişman değil. Tam tersine dünyadaki çarpanlara bakıldığında bu sektörün çok daha büyümesi, gelişmesi gerekiyor. Belki de ilk bizim bu sektöre girişimizle bu sektörün bir iş olduğu, bir sektör olduğu görüldü. Her zaman bir işi ilk yapan kritiği yer, normaldir. Sonra ne kadar haklı olduğu ortaya çıkar, bu da normaldir.

Biz dünyada birçok ortağımızla birlikte bu işi büyütmeye çalışıyoruz. Türkiye'nin turizm sektöründe, iç tüketiminde daha da önemlisi Türk mutfağının yurt dışına açılmasında bir iki markamızla bir şeyler yapmaya çalışıyoruz, pişman değiliz. Türkiye büyüyor, gelişiyor, yeme içme sektörü de bu anlamda gelişecektir."

Yurt dışındaki turizm yatırımları sorulan Şahenk, "Ben çok isterim ki Türk basını bizim Türkiye'deki turizm yatırımlarımızı görebilse ama maalesef belki de çok daha egzotik olduğu için Atina'da alınan bir otel, Kapadokya'da yaptığımız bir otelin gazete sayfalarındaki yerini çok daha fazla alıyor." diye konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ