USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

G20 Zirvesi Hindistan'ın ev sahipliğinde Çin ve Rusya liderleri olmadan toplanıyor

Dünyanın en büyük 20 ekonomisini bir araya getiren G20 (Grup 20) ülkelerinin 18. Liderler Zirvesi, Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de 9 ve 10 Eylül'de yapılacak.

G20 Zirvesi Hindistan'ın ev sahipliğinde Çin ve Rusya liderleri olmadan toplanıyor
08-09-2023 12:17
Google News
Pekin

Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın temsil edeceği zirvede, dünya liderleri, Rusya-Ukrayna Savaşı'ndan iklim krizine, sürdürülebilir kalkınma hedeflerinden dijital dönüşüm ve altyapıya kadar yerkürenin kaderini ilgilendiren sorunları masaya yatıracak.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in katılmayacağı zirve, ABD ile Çin arasındaki jeopolitik rekabet ile Ukrayna'daki savaş nedeniyle Batı ile Rusya arasında süregelen gerilimlerin gölgesinde gerçekleşecek. Zirve, kendini tüm bu fay hatlarının çakıştığı konumda bulan Hindistan'ın, yükselen güç olarak dünya siyaset sahnesinde nasıl bir role hazırlandığının ipuçlarını verecek.

G20 Liderler Zirvesi yarın başlayacak

Uluslararası ekonomik ve mali sorunları tartışmak üzere 1999'da 19 ülke ve Avrupa Birliği'nin (AB) maliye bakanları ile merkez bankası başkanlarının yer aldığı platform olarak kurulan G20, küresel finans krizinin patlak verdiği 2008'den bu yana devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı zirvelerle, farklı alanlarda dünya siyasetine yön veren kararlar alıyor.

G20, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 60'ını, küresel ticaretin yüzde 75'ini, küresel gayrisafi hasılanın ise yüzde 85'ini temsil ediyor.

Hindistan'ın ev sahipliğindeki 18. G20 Zirvesi'nde, Kovid-19 sonrası küresel ekonomik toparlanmadaki sorunlar ve büyümenin geleceği, iklim krizine karşı yeşil kalkınmanın geliştirilmesi ve iklim finansmanı, Birleşmiş Milletler (BM) 2030 Kalkınma Hedefleri'ndeki ilerlemenin gözden geçirilmesi, teknolojik dönüşüm ve dijital altyapı, 21. yüzyılda çok taraflı uluslararası kurumların reformu ile kadınların sosyoekonomik kalkınmaya katkısının güçlendirilmesi ana konu başlıkları olacak.