PARİS (AA) - Fransa'da ondan fazla belediyenin plajlarında tesettür mayoyu yasaklamasından sonra polis ilk kez bir kadına plajda başörtüsüyle bulunmasından dolayı "laikliğe aykırı" davrandığı gerekçesiyle ceza yazdı.
Plajda başörtüsüne ceza, tesettür mayo yasağı furyasını başlatan Fransa'nın güneyindeki Cannes şehrinin Cannes-la-Bocca adlı kasabasındaki plajda meydana geldi.
Fransa'nın Toulouse şehrinde yaşayan ve tatil için ailesiyle Cannes'a gelen 34 yaşında iki çocuk annesi Siham, "görgü kurallarına uymayan ve laikliğe aykırı bir kıyafetle halka açık bir alanda bulunduğu" için 11 avro para cezasına çarptırıldı.
İslam dinine sonradan geçen ve altı yıldır başörtüsü takan Siham, AA'ya yaptığı açıklamada, yaşananların "kabul edilemez" olduğunu ifade etti.
Cezaya çarptırıldığı gün tesettür mayosu ile değil başörtüsü ve normal bir kıyafetle plajda oturduğuna dikkati çeken Siham, "Büyük ihtimalle plajdaki birisi polise ihbarda bulundu. Çünkü üç tane polis doğrudan benim yanıma gelerek Cannes Belediyesi tarafından alınan kararla ilgili uyarı yaptılar." dedi.
Polisle karardaki "aykırı kıyafet" tanımı üzerinde tartıştıklarını aktaran Siham, itirazları üzerine polisin, "Hiç olmazsa başörtünüzü bandana şeklinde yapın." dediğini anlattı.
Boynunu göstermek istemediği için başını bandana şeklinde örtmeyi reddeden Siham, polisin sonrasında kendisini plajı terk etmeye zorladığını belirtti. Siham, polisin kendisine "Plajdan ayrılmak istemiyor musunuz? O zaman size ceza yazacağız." ifadelerini kullandığını kaydetti.
Yaşanan olayda kendisini şaşırtanın sadece polisin davranışı olmadığına dikkati çeken Siham, özellikle plajda bulunan diğer kişilerin tavrının kendini şoke ettiğini söyleyerek, "Plajda yalnızca üç-dört kişi yanıma destek için geldi. Geri kalan herkes polisi destekledi. 'Burada işin yok, ülkene geri dön' dediler." şeklinde konuştu.
-"Ben zaten kendi ülkemdeyim"
Kendisinin Fransa'da doğduğunu, babasının ve dedelerinin Fransız olduğunu belirten Siham, "Sırf Müslüman oldum diye bana 'Geldiğin yere dön' diyorlar. Halbuki ben zaten kendi ülkemdeyim." ifadelerini kullandı.
Başörtüsü taktığı son altı yıl boyunca herhangi bir hakaret veya sıkıntıyla karşılaşmadığını söyleyen Siham, bu olay sonrasında kendini artık güvende hissetmediğini ifade ederek, "Kendi ülkemde artık istediğim gibi giyinemiyorum. Polisin ceza kesmesiyle kendi ülkemde reddedilmiş, dışlanmış hissettim." yorumununda bulundu.
Kendisine yazılan cezayı ödemediğini ve Fransa İslamofobi ile Mücadele Derneği ile iletişime geçtiğini belirten Siham, polisin kararını temyize götürmeyi planladığını söyledi.
Siham, aynı zamanda Cannes Belediye Başkanı David Lisnard aleyhine de dava açmayı düşündüğünü dile getirerek, "Bu tür olaylar yaşanmasın diye elimden geleni yapacağım." dedi.
-"Laiklik yasağı" haç kolyesini kapsamıyor
Polisin Siham'a ceza yazmasına o anda tesadüfen yakınlarda bulunduğu için tanıklık eden televizyon programı yapımcısı Mathilde C.'ye göre polisin uygulaması "keyfi".
AA'ya yaptığı açıklamada polisle girdiği diyaloğu aktaran Mathilde, polisin, yasağın sadece tesettür mayosunu değil "plajda her tür dini sembolün kullanılmasını" kapsadığı şeklinde bir savunma yaptığını ifade etti.
Polise bu açıklaması üzerine yasakla ilgili soru yöneltmeye devam ettiğini anlatan Mathilde, "Polis yasağın plajda tüm dini unsurları kapsadığını söylüyor fakat haç takmanın da plajda yasaklanıp yasaklanmayacağımı sorduğumda 'Haç takanların da peşine düşecek kadar uğraşmayız' dediler." şeklinde konuştu.
Mathilde C., polise başörtüsüyle haç kolyesinin "laikliğe aykırılığı" arasındaki farkı sorması üzerine polisin cevap vermeyerek kendisini susturmaya çalıştığını söyledi.
Siham gibi kendisini de plajdaki insanların tavrının şoke ettiğini belirten Mathilde C., "Yaşlıların tepki vermesine çok şaşırmadım çünkü onlar genelde daha muhafazakar oluyor fakat gençler bile polisin müdahalesini destekledi." dedi.
-Tesettür mayo yasağı hızla büyüyor
Marsilya'da özel bir yüzme havuzunu bir günlüğüne kiralayan bir kadın derneğinin üyelerine "bikini giymemeleri, bunun yerine tesettür mayosu tercih etmeleri" yönündeki tavsiyesiyle başlayan tartışmalar sonrası Fransa'daki tesettür mayo yasağı hız kesmeden yayılmaya devam ediyor.
Bu hafta başında Fransa'nın güneyindeki Cassis ve Ciotat kentlerinde de tesettür mayosunun yasaklanması üzerinde ülke genelinde toplamda yirmiye yakın belediye benzer girişimde bulunmuş oldu.
Nice Mahkemesi, Fransa İnsan Hakları Ligi ve Fransa İslamofobi ile Mücadele Derneği tarafından ayrı ayrı yapılan başvuruları reddetmiş, "güvenlik" veya "laik düzen" gerekçesiyle tesettür mayoyu yasaklayan belediye başkanlarını haklı bulmuştu. Mahkemenin kararına itiraz edilmesi üzerine Danıştay'ın yarın konuyla ilgili hüküm vermesi bekleniyor.