PARİS - Onur Usta
Geçen yıl Charlie Hebdo, Hyper Cacher ve 13 Kasım Paris saldırıları sonrası olağanüstü halin ilan edildiği Fransa'da 2016 yılı da terör saldırılarının gölgesinde geçti.
Güvenlik endişelerine karşın Fransa'nın ev sahipliğinde düzenlenen Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2016), sportif yönünden çok saha dışındaki olaylarla gündeme geldi. Taraftar kavgalarının damga vurduğu turnuvayı Portekiz kazanırken, organizasyon herhangi bir terör saldırısı olmadan tamamlandı.
Turnuva sonrası OHAL'in kaldırılmasının gündeme geldiği ülke, DAEŞ terör örgütünün Magnanville, Nice ve Saint-Etienne-du-Rouvray Klise saldırılarıyla tekrar sarsıldı.
Fransa'da grev ve protesto dalgası
Fransa'da ilk 6 ayda terör saldırısı olmamasına karşın siyasi açıdan ülkede çalkantılı günler yaşandı. Çalışma Bakanı Myriam El Khomri'nin hazırladığı ve şubat ayında meclise sunulan yeni çalışma yasa tasarısı, mart ayından itibaren yoğun bir grev ve protesto dalgasına sebep oldu.
Ülkede OHAL kapsamında gündeme gelen terör suçuyla mahkum olanların vatandaşlıktan düşürülmesini öngören yasa tasarısı hükümette tartışmalara neden oldu. Tasarıya karşı çıkan dönemin Adalet Bakanı Christiane Taubira, 27 Ocak'ta istifa etti.
Hükümetteki diğer bir önemli değişiklik ise Dışişleri Bakanlığında yaşandı. Bakan Laurent Fabius, 10 Şubatta görevi bıraktığını açıklarken, Cumhurbaşkanı François Hollande, Fabius'un Anayasa Mahkemesi Başkanı olarak atandığını duyurdu.
Fransa'da OHAL 5. kez uzatıldı
EURO 2016'daki güvenlik risklerinin konuşulmaya başlandığı mayıs ayında OHAL uygulamasının tekrar uzatılması gündeme getirildi. Fransa Ulusal Meclisi, 19 Mayıs'ta olağanüstü hal uygulamasının iki ay uzatılmasına ilişkin yasa tasarısını kabul etti. Terör saldırıları sonrası tekrar 6 ay uzatılan OHAL'ın 14 Aralık'ta 5. kez uzatılarak 15 Temmuz 2017'ye kadar geçerli olması kararlaştırıldı.
dikGAZETE.com