USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Kültür Sanat

Frankfurt'ta 'Türkiye Okuyanların Ülkesi' sergisi açıldı

Frankfurt Kitap Fuarı'nda yer alan Türkiye standında, "Turkey Home of Readers/Türkiye Okuyanların Ülkesi" sergisi açıldı. - Anadolu Ajansı

Frankfurt'ta 'Türkiye Okuyanların Ülkesi' sergisi açıldı
20-10-2016 18:47
Google News

FRANKFURT - SALİHA ÖZDEMİR

Frankfurt Kitap Fuarı'nda yer alan Türkiye standında, "Turkey Home of Readers/Türkiye Okuyanların Ülkesi" sergisi açıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığınca, Erdem Yayın Grubu'na tasarlatılan ve TEDA (Türk Edebiyatının Dışa Açılımı) tarafından katkı sağlanan sergi, "Türkiye Okuyor" temasıyla fuarda kitapseverlerle buluşuyor.

Bilge Kağan, İbn-i Sina, Feridüddin-i Attar, Mevlana, Yunus Emre, Fuzuli, Evliya Çelebi, Şeyh Galip, Mehmet Akif Ersoy, Yahya Kemal, Nazım Hikmet, Necip Fazıl Kısakürek, Kemal Tahir, Aziz Nesin, Orhan Pamuk ve Ahmet Ümit gibi 50'ye yakın yazarın fotoğraflarının yer aldığı sergide ayrıca minyatür sanatçısı Nusret Çolpan'ın büyük boyutlu bir minyatürü bulunuyor.

Türkiye'de yaşayan İranlı sanatçı Reza Hemmatirad'ın ahenk, öz, eğitim, dönüşüm ve bilgelik temalarıyla hazırladığı resimlerin de görülebildiği sergide, Türkiye'nin okuma ve sanat serüveni yabancılara tanıtılıyor.

"Türkçe'nin ilk yazılı metinleriyle başladık"

Küratör Yadigar Yelken, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyanın en büyük kitap fuarında, Türkiye'nin okuma ve sanat serüvenini ziyaretçilerle buluşturmaktan memnuniyet duyduklarını söyledi.

Serginin ilk bölümünün Bilge Kağan'dan başladığına dikkati çeken Yelken, Türkçe'nin ilk yazılı metinlerinin Bilge Kağan Anıtı olduğunu dile getirerek, "Bilge Kağan Anıtı'ndan başlayarak modern Türk edebiyatına kadar, edebiyatımızda ortaya koyduğu eserlerle farklı bir üslup yakalamış sanatçılarımızı öne çıkarmaya çalıştık. Bilge Kağan Anıtları, Doğu'da olduğu için, zaman çizelgesini sağdan sola, yani doğudan batıya doğru hazırladık." dedi.

 "Kültür sanat faaliyetleri son 10 yılda yüzde 500 arttı"

Küratör Yelken, 2015'te Türkiye'de 4 bin 300 yayınevinden 56 bin 414 yeni kitap çıktığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Bu çok önemli bir rakam. Türkiye okumuyormuş gibi genel bir algı var. Halbuki basılı eserlere, verilere baktığımız zaman oldukça kitap okunan ve yayımlanan bir ülkeyiz. Ayrıca Türkiye'nin son 10 yıllık kültürel verilerine baktığımızda kültür sanat etkinliklerinde yüzde 500 artış görüyoruz. Opera, bale, konser, sinema salonları 3-4 katına çıkmış. İzleyici oranlarına baktığımızda da özellikle özel ya da kurum tiyatrolarının tamamen kapalı gişe oynadığını görüyoruz." 

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ