USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yerel haber-Şirket Haber

Forum İstanbul

"Robotlar, insanları katma değeri düşük olan işlerden kurtarıp, verimli, hızlı ve hatasız bir şekilde bu işleri yaparak zamandan tasarruf edilmesini sağlıyor. Bu şekilde aynı insan sayısıyla çok daha büyük bir kapasite oluşturuluyor"

Forum İstanbul
25-05-2021 15:54
Google News

DOF Robotics Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Mertcan, yapay zeka sayesinde insanların gelecekte zamanını ve enerjisini daha verimli kullanır hale geleceğini söyledi.

Çevrim içi düzenlenen Forum İstanbul kapsamında "Şimdi Endüstri 4.0-Yarın Endüstri 5.0" başlıklı panel gerçekleştirildi.

DOF Robotics Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Mertcan, panelde yaptığı konuşmada, bilinç olarak birçok noktada gençlerin daha net bakabildiğini belirterek, "Gençlere verebileceğimiz güzel imkanların haricinde, verilebilecek iyi ve başarılı görevlerle birlikte daha iyi şeyler yapabiliriz." diye konuştu.

Teknolojide sadece yazılım tarafına odaklanılmaması gerektiğini aktaran Mertcan, şu ifadeleri kullandı:

"Sadece yazılım olarak baktığımızda işin gerisinde kalmış oluruz. Donanımı da dahil etmemiz ve ikisini de bir arada değerlendirmemiz lazım. Bu iki alanı birlikte değerlendirdiğimizde çok daha iyi olabileceğini görüyoruz. Sadece iş gücüne yönelik yapılmış robotlaşma değil bunun haricinde ev hanımlarının dahi kullanacağı yazılımlar, Toplum 5.0 ile birlikte bağlantının artmasıyla önümüzdeki dönemde çokça dile getirilecektir. Teknolojik gelişimler insanları bazı dönemlerde korkutabiliyor. Her dönemde de toplum bu gelişimlere uyum sağlayabiliyor. Herhangi bir gelecekten korkmadan, o geleceğe doğru hızlı bir şekilde ilerlemek lazım."

Mertcan, eğlencede, tarımda, lojistikte yüksek standartlara sahip ürünler üretilmesi gerektiğine işaret ederek, "Standartlara uygun şekilde üretim yapmak için global bir şirkete dönüşmek gerekiyor. Pazarlamada, üretimde, Ar-Ge'de, insan kaynaklarında doğru seçimler yapıldığında çok daha iyi bir noktaya gidildiğini düşünüyorum. Yapay zeka sayesinde insanlar gelecekte bugün olduğundan daha zeki ve zamanını, enerjisini daha verimli kullanır hale gelecek." dedi.

- "Robotlar, insanları katma değeri düşük olan işlerden kurtarıyor"

UiPath Türkiye Genel Müdürü Tuğrul Cora da fabrikaların hızlı dönüşümünden sonra ofislere sıra geldiğini belirterek, "Robot dediğimizde insanı taklit eden makina anlaşılmalı. Fabrikadaki robotlar, fiziksel iş yapan insan hareketlerini taklit ediyor. Ofislerde insanlar bilgisayarlar başında birçok iş yapıyor. Yazılım robotları da insanların bilgisayar başında yaptığı işleri benzer şekilde yapıyorlar." diye konuştu.

İnsanların yaptığı tekdüze, kurala ve standartlara dayalı işleri yazılım robotlarının üzerine aldığını ifade eden Cora, şunları kaydetti:

"Robotlar, insanları katma değeri düşük olan işlerden kurtarıp, verimli, hızlı ve hatasız bir şekilde bu işleri yaparak zamandan tasarruf edilmesini sağlıyor. Bu şekilde aynı insan sayısıyla çok daha büyük bir kapasite oluşturuluyor. Çok somut ve hemen faydasını gösteren bir teknoloji olduğu için çok hızlı yaygınlaştı. 2020 yılı itibarıyla büyük kurumların yüzde 70'ten fazlasının robotik süreç otomasyonlarıyla tanıştığını görüyoruz. Türkiye'de de 200'ün üzerinde robotik süreç otomasyonuyla işlerini daha verimli yapan şirket ve kurum var."

- "Üretimde dijitalleşme düzeyi zamanla artacaktır"

Doruk ve ProManage Corp. Yönetim Kurulu Üyesi Aylin Tülay Özden ise Türkiye'de insanların yeniliklere çok açık olduğunu belirterek, "Cep telefonu ve internet kullanımında dünyanın önde gelen ülkelerinden biriyiz. Teknoloji kullanmayı çok seviyoruz. Dijitalleşmede ve bunun topluma yayılmasında, kültürel olarak dünyada ileri ülkelerden biriyiz." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'de dijital araçlarla üretimin nasıl yönetileceğini bilen en az 3 bin uzman olduğuna dikkati çeken Özden, "Ülkemizde uzun yıllara dayanan bir deneyim ve kullanım tecrübesi var. Üretimde dijitalleşme düzeyi zamanla artacaktır. Ülkemizin bu konudaki geleceğini parlak görüyorum ve dünyaya liderlik edebilecek ülkelerden biri olduğumuzu düşünüyorum. Dünya genelinde endüstride dijitalleşme düzeyi zaten yüksek değil. Avrupa'ya, ABD'ye baktığımızda Türkiye'nin durumundan daha iyi değil." dedi.

Toplum 5.0 Akademi Kurucu Başkanı ve Endüstriyel Otomasyon Sanayicileri Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Hüseyin Halıcı da dijitalleşmeye geçerken insanlarda iş kaygılarının ve teknolojinin getirdiği sorunların da beraberinde geleceğini söyledi.

Halıcı, "Teknolojinin daha başındayız ve gideceğimiz noktalar var. Zihinsel çalışmaya doğru bir geçiş olacak. Gelecekte insanların çalışmaları tamamen zihinsel olarak gerçekleşecek. Zihinsel çalışmanın olacağı bir döneme dönüşürken, daha çok fiziksel çalışma ağırlıklı bir ülkedeyiz. Eğer dünya endüstri 4.0'a geçer ve biz de geçersek, çoğu fiziksel çalışan bu insanlar ne olacak. Toplum 5.0 kavramıyla beraber bu dönüşüme ayak uydurmamız lazım." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA
.
dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
IIS 10.0 Detailed Error - 403.501 - Forbidden

HTTP Error 403.501 - Forbidden

You do not have permission to view this directory or page.

Most likely causes:

  • This is a generic 403 error and means the authenticated user is not authorized to view the page.

Things you can try:

  • Create a tracing rule to track failed requests for this HTTP status code. For more information about creating a tracing rule for failed requests, click here.

Detailed Error Information:

Module   IIS Web Core
Notification   Unknown
Handler   ASPClassic
Error Code   0x00000000
Requested URL   https://api.haberpanelim.com:443/haberler.asp?domain=https://www.dikgazete.com&t=1735048835
Physical Path   C:\Inetpub\vhosts\api.haberpanelim.com\httpdocs\haberler.asp
Logon Method   Not yet determined
Logon User   Not yet determined

More Information:

This generic 403 error means that the authenticated user is not authorized to use the requested resource. A substatus code in the IIS log files should indicate the reason for the 403 error. If a substatus code does not exist, use the steps above to gather more information about the source of the error.

View more information »

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ