USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Fobiler sanal gerçeklikle yenilecek

Gündelik yaşamı sekteye uğratan korku, fobi ve stres bozukluklarının tedavisinde kullanılmak üzere sanal gerçeklik teknolojilerine dayalı bir sistem geliştirildi. - Anadolu Ajansı

Fobiler sanal gerçeklikle yenilecek
03-10-2016 13:52
Google News

ANKARA - Göksel Yıldırım-Necip Fazil Celik

Yenilikçi teknolojiler, sanal ve artırılmış gerçeklik, sağlık ve güvenlik sistemleri alanında faaliyet gösteren İdeasis firması, TÜBİTAK KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı tarafından desteklenen Basit Fobilerde Sanal Gerçeklik Teknolojisi Uygulamaları ile Tedaviye Yardımcı Araç Geliştirme Projesi kapsamında yürütülen çalışmaları ürüne dönüştürdü.

Fobilerin tedavisinde uygulanan "maruz bırakma/alıştırma" yönteminden hareket edilen projede, kişinin korkusu olan duruma alıştırılması hedefleniyor. Bu yöntemde, kişi korktuğu durumla veya nesneyle/olayla yüzleşerek buna alışıyor ve zamanla daha az korkmaya veya hiç korkmamaya başlıyor.

Uzmanlar, geleneksel yollarla maruz bırakma tedavisini uygularken danışanları ile beraber yükseklik korkusu için asansöre binmek, uçuş korkusu olanlarla uçağa binmek gibi seanslar bile düzenleyebiliyor. Zahmetli, maliyetli ve zaman alıcı bu süreçler, her korku için uygulanamıyor.

"10-12 seans, 2-3'e düşüyor"

Hacettepe Üniversitesi Teknoloji Transfer Merkezi adına projede akademik danışman olarak görev alan Doç. Dr. Sedat Işıklı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sanal Gerçeklik Teknolojisinin Fobilerin Tedavisinde Kullanımı Projesi kapsamında bir araç geliştirildiğini söyledi.

Işıklı, şöyle konuştu: "Tedavi için bu hayvanları seans odasına getirmeniz gerekmiyor, deyim yerindeyse teknoloji bunu getiriyor. Dolayısıyla çok boyutlu ekonomik bir tarafı var. Zamandan tasarruf sağlıyor, olanaklar genişliyor. Her defasında bir kedi ya da köpek bulmanız gerekmiyor. Seans sayıları azalıyor. Geleneksel yöntemle ortalama 10-12 seansta tedavi edebildiğiniz kişileri, bu teknolojiyi kullandığınızda 2-3 seansta tedavi edebiliyorsunuz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ