USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Çevre-Hayat

Fındık bahçesini topraksız tarım serasına dönüştürdü

Giresunlu üretici Mustafa Karavelioğlu, fındığın yanında alternatif ürün yetiştirmek amacıyla bahçesinin bir dönümündeki fındık ağaçlarını sökerek, yerine topraksız tarım serası kurdu.

Fındık bahçesini topraksız tarım serasına dönüştürdü
19-11-2017 18:02
Google News

GİRESUN - Gültekin Yetgin

Giresun'da fındığın yanında alternatif ürün yetiştirmek isteyen Mustafa Karavelioğlu, fındık bahçesinin bir dönümünde topraksız tarım serası oluşturdu.

Keşap ilçesinde üreticilik yapan Karavelioğlu, fındığın yanında ek gelir elde etmek için modern tarım teknikleri araştırmaya başladı.

Dünyadaki tarım teknikleri içerisinden topraksız tarım modelini gören Karavelioğlu, bahçesinin bir dönümündeki fındık ağaçlarını sökerek oluşturduğu topraksız tarım serasında marul yetiştiriyor.

Topraklı tarıma göre yaklaşık üç kat daha fazla verim elde etmeyi amaçlayan Karavelioğlu, fındıktan elde ettiği karı da topraksız tarımla katlamayı hedefliyor.

"Topraksız tarım bu bölgede hiç yok"

Karavelioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, alternatif ürün olarak fındık haricinde ne yapabiliriz düşüncesiyle topraksız tarım yapmaya karar verdiğini söyledi.

Farklı ülkelerde uzun yıllardır topraksız tarımın uygulandığını dile getiren Karavelioğlu, Türkiye'de yaklaşık 10 yıldır uygulanan sistemin Karadeniz bölgesindeki uygulanabilirliğini araştırdığını ifade etti.

Karavelioğlu, gerekli AR-GE çalışmalarını yaptıktan sonra topraksız tarımla marul üretmeye karar verdiğini belirterek, "Memleketimiz fındık memleketi, bu tür sera uygulamaları profesyonelce yapılmıyor. Topraksız tarım bu bölgede hiç yok." dedi.

"İnşallah örnek proje olur"

Topraksız tarımın avantajlı olduğunu vurgulayan Karavelioğlu, "Ürün sayısı fazla, üretim kaliteli, hasat süresi kısa oluyor ve yıl boyunca ürün alma şansımız var. Bunlar bizi teşvik etti ve böyle bir yatırıma girdik. Bölgemizde de bir ilki oldu, inşallah örnek proje olur." diye konuştu.

Karavelioğlu, bir dönümlük seradan yıllık 8 ya da 10 kez hasat düşündüklerini dile getirerek, topraksız tarım serasının karlı bir yatırım olduğunu kaydetti.

İlk üretimlerin de başarılı olduğunu vurgulayan Karavelioğlu, ilerleyen yıllarda üretim kapasitesini artırmayı planladıklarını işaret etti.

Karavelioğlu, bir dönüm topraklı tarım serasına yaklaşık 4 bin marul dikilebildiğini anlatarak, "Topraksız tarım serasında bunu üçe katlıyorsunuz. Hasat süresi kısa, daha fazla ürün var. Her ihtimalde daha avantajlı." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ