USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Filistin TİKA'nın projeleriyle kalkınıyor

TİKA son on yılda, İsrail işgali ve ablukası altında bulunan Filistin topraklarında yüzlerce insani yardım projesine imza attı. - Anadolu Ajansı

Filistin TİKA'nın projeleriyle kalkınıyor
15-03-2017 17:07
Google News

KUDÜS - Turgut Alp Boyraz

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), son on yılda gerçekleştirdiği 400'e yakın projeyle Filistinlilerin ihtiyaçlarına cevap veriyor.

TİKA 2005 yılında açtığı Filistin Ofisi aracılığıyla eğitim, sağlık, acil yardım, su ve kamu sağlığı, üretim sektörü, ortak tarihi mirasın korunması ile idari ve sivil altyapının güçlendirilmesi gibi alanlarda bugüne kadar 389 proje hayata geçirdi.

Bu projelerden 195'i işgal altındaki Batı Şeria'da, 71'i Doğu Kudüs'te, 123'ü de abluka altındaki Gazze Şeridi'nde gerçekleştirildi.

180 yataklı modern hastane bu yıl açılacak

TİKA'nın sağlık alanında ise hastane inşasından tıbbi ekipman desteğine, sağlık personeline mesleki eğitim verilmesinden ambulans hibesine ve cerrahi operasyonların gerçekleştirilmesine kadar birçok alanda faaliyetleri devam ediyor.

"Filistin-Türkiye Dostluk Hastanesi" ismi verilen ve yaklaşık 62 milyon dolara mal olması beklenen Gazze Şeridi'ndeki hastanenin bu yıl hizmete açılması planlanıyor. "Filistin'in en büyük ve en modern hastanesi" unvanını alacak 10 bloktan oluşan sağlık kurumu, 180 yatak kapasitesine sahip olacak.

Batı Şeria'nın Tubas şehrinde beş yıldır hizmet veren ve ülkenin en modern hastanesi konumunda bulunan 30 yataklı hastane de TİKA'nın Filistin'e kazandırdığı hastaneler arasında bulunuyor.

Gazze'ye 320 daireli toplu konut

TİKA tarafından yapımına devam edilen ve yaklaşık 13 milyon dolara mal olacak 320 daireli toplu konut projesiyle de İsrail saldırılarında evleri yıkılan yüzlerce aileye barınma imkanı sağlanacak. "Vadi Gazze" köyünde 20 bin metrekarelik alan üzerine kurulan toplu konutlar, 20 blok halinde yükselecek.

Batı Şeria'da 6 okul açıldı

TİKA, Filistin'de eğitim alanındaki projelerini de yeni okul inşasından mevcut okulların tadilatına, bilgisayar laboratuvarları kurulumundan burs desteğine ve üniversitelerde Türkoloji bölümlerinin açılmasına kadar birçok alanda sürdürüyor.

"Filistin'in Her Şehrine Bir Okul" sloganı ile yola çıkan TİKA'nın şimdiye kadar Filistin'in farklı şehirlerinde açtığı 6 okulda binlerce Filistinli eğitim görüyor. Batı Şeria’nın en büyük şehri olan El Halil'de inşa edilen dört katlı ve 14 sınıflı "El Halil Türk Okulu" 550 öğrenci kapasitesi ile şehrin en modern okulu konumunda.

Filistin'in ikinci büyük kenti Nablus'ta 2 bin metrekarelik alan üzerinde inşa edilen 18 derslik, 2 bilgisayar laboratuvarı, 3 yönetici odası ve bir depoya sahip "Nuri Pakdil Kız Okulu" da TİKA'nın yaptırdığı okullar arasında bulunuyor.

Gazze'de ülkenin en modern zeytinyağı üretim tesisi kuruldu

Üretim sektörleri alanında gerçekleştirilen projeleri ile Filistin halkının sahip olduğu kaynakları daha işlevsel kullanmasına hizmet eden TİKA, bu sayede Filistin ekonomisine katkıda bulunarak Türkiye'nin bu alandaki tecrübesini Filistin halkına aktarıyor.

Verimli tarım arazilerine sahip olan Filistin'in en önemli geçim kaynaklarından biri çiftçilik. Filistin tarımının gelişmesine de destek olan TİKA, ülkenin en modern zeytinyağı üretim tesisi olma unvanını taşıyan Abasan Zeytinyağı Üretim tesisini kurarak Gazze'deki çiftçilerin hizmetine sundu.

Kültürel hizmetler

TİKA, Türkiye ile ortak tarihi mirası paylaşan Filistin'de, Osmanlı döneminden kalan eserlerin korunması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla çok sayıda restorasyon çalışmasını da sürdürüyor.

Mescid-i Aksa külliyesinde bulunan ve altın kaplı olan Kubbet-üs-Sahra hilali ile Sultan II. Abdülhamid'in Nablus'ta yaptırdığı saat kulesinin restore edilmesi bu çalışmalar arasında yer alıyor. TİKA ayrıca Filistin'in ve Mescid-i Aksa’nın daha iyi tanıtılması için Türkçe, Arapça ve İngilizce olarak rehberler kitaplar bastırdı.

Filistin davası ve Arap-İsrail savaşı konularında araştırma ve çalışmalar yapmak üzere "House of Wisdom" (Beytü’l-Hikme/Hikmet Evi) tarafından hazırlanan ve Türkiye-Filistin ilişkilerinin son on yılını kapsayan Arapça kitaptan 2 bin 500 adet ve 1915 Ermeni olaylarına ilişkin olarak Türkiye'nin tezlerini destekleyen ve yine Arapça hazırlanan bir kitapçıktan bin adet olmak üzere toplam 3 bin 500 adet kitabın basım masraflarını da TİKA karşıladı.

Nebi Musa Şenlikleri yeniden hayat buldu

İslam komutanı Selahaddin Eyyubi tarafından Müslümanların gücünü göstermek için 1187 tarihinde başlatılan ve İsrail'in 1967'de Doğu Kudüs'ü işgaliyle sona eren Nebi Musa Şenlikleri de 2014 yılından beri TİKA'nın desteğiyle yeniden hayat buluyor.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ