USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Siyaset

FETÖ ile mücadele diplomasisi sonuç verdi

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun, FETÖ'nün darbe girişiminin ardından dünya kamuoyuna örgütün gerçek yüzünü anlatmak amacıyla 120'den fazla mevkidaşıyla görüşerek yürüttüğü yoğun diplomasi trafiği sonuç verdi. - Anadolu Ajansı

FETÖ ile mücadele diplomasisi sonuç verdi
10-11-2016 15:27
Google News

ANKARA - Nazlı Yüzbaşıoğlu/Sultan Çoğalan

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) gerçek yüzünü anlatmak için bugüne kadar yüzlerce yetkiliyle yüz yüze ve telefonda görüştü, uluslararası basına mülakatlar verdi, çeşitli gazete ve dergilerde makaleleri yayımlandı.

AA muhabirlerinin diplomatik kaynaklardan edindiği bilgiye göre, FETÖ'nün darbe girişiminin ardından 111 ülke ve 6 uluslararası kuruluştan Türk hükümetine destek mesajı geldi.

Darbe girişiminin ardından FETÖ'nün Türkiye'deki örgütlenmesi, alınan çok boyutlu tedbirlerle çözülürken diğer taraftan da söz konusu örgütün küresel bağlantılarıyla mücadele sürüyor.

"FETÖ tüm ülkeler için tehdit" uyarısı

Dışişleri Bakanlığı, muhataplarına FETÖ elebaşı Gülen'in ve yönettiği bu yeni nesil terör örgütünün sadece Türkiye için değil, faaliyet gösterdiği tüm ülkelerin ulusal güvenliğine tehdit olduğu uyarısını yapıyor.

Bu tehdide dikkati çekmek amacıyla uluslararası kamuoyu nezdinde yürütülen yoğun çabalar, FETÖ ile bağlantılı okulların, vakıf ve derneklerin kapatılması veya devredilmesi, örgütle iltisaklı şahısların yurt dışında hareket alanı bulmalarının ve adaletten kaçmalarının engellenmesi, örgütle bağlantılı şirketlerin tespit edilmesi noktalarında yoğunlaşıyor.

Diğer yandan, bu terör yapılarının Türk adlarını ve Türk bayrağını kullanmalarına müsaade edilmemesi amacıyla da girişimler sürüyor.

Bakan Çavuşoğlu'nun yoğun çabaları

Bakanlığın FETÖ'ye karşı yürüttüğü mücadelenin üç ayağı bulunuyor.

Bu kapsamda, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, FETÖ hakkındaki gerçekleri ikili görüşmelerinde ve katıldığı uluslararası toplantılarda yabancı muhataplarına anlatıyor. Şu ana kadar 120'den fazla mevkidaşı Çavuşoğlu'ndan terör örgütünün faaliyetleri hakkında doğrudan bilgi aldı.

Türkiye'nin dış temsilcilikleri de bugüne kadar cumhurbaşkanı düzeyinde 64, başbakan düzeyinde 88, bakan düzeyinde 597, milletvekili düzeyinde de bin 444 temasta bulundu. Sayıları 6 bin 186'yı bulan diğer üst düzey yetkililerle birlikte yaklaşık 8 bin 400 temas gerçekleştirildi.

Dış temsilcilikler, FETÖ'nün gerçek yüzünün kamuoyuna anlatılması amacıyla yabancı basın kuruluşlarına 2 bin 270 mülakat verdi, 236 basın toplantısı yaptı, 448 makale ve mektup kaleme aldı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun yoğun girişimiyle 19 Ekim'de Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 43. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı'nda FETÖ terör örgütü ilan edildi. Böylece, FETÖ'nün Türkiye'nin, İslam ülkelerinin ve diğerlerinin kamu düzenine, güvenlik ve istikrarına yönelik tehdit oluşturduğu kayıt altına alındı. Ayrıca, üye devletler, FETÖ'ye karşı gerekli her türlü tedbiri almaya ve bu yönde Türkiye ile işbirliği yapmaya davet edildi.

KİK FETÖ'yü terör örgütü olarak ilan etti

Türkiye'nin FETÖ ile mücadelesine güçlü destek veren bir diğer uluslararası kuruluş da Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) oldu. Çavuşoğlu'nun 13 Ekim'de Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da katıldığı KİK Bakanlar Toplantısının ardından yayımlanan ortak bildiride, Türkiye'nin çabalarıyla gündeme alınan FETÖ gibi yapılardan kaynaklanan terörizme karşı koyma kararlılığı teyit edilerek, bu oluşum terör örgütü olarak nitelendi.

Çavuşoğlu, darbe girişiminin ardından bugüne kadar 120'den fazla mevkidaşıyla yüz yüze ve telefonda görüştü. Uluslararası basına mülakatlar veren Çavuoşoğlu'nun çeşitli gazete ve dergilerde makaleleri yayımlandı.

Girişimin ardından, Ankara'daki yabancı misyon şefleriyle FETÖ tehdidi hakkında 3 ayrı bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Okulların devri sürüyor

FETÖ'ye karşı yurt dışında verilen mücadelenin ikinci ayağı da bu örgüte bağlı kuruluşların kapatılmasını sağlamak.

Bugüne kadar 7'si dernek statüsünde, 72'si okul veya eğitim merkezi olmak üzere, 79 FETÖ kuruluşu kapattırıldı veya yönetiminin devri sağlandı.

MEB ve Maarif Vakfı heyetlerinin, ileri tarihlerde Hindistan, Çad, Endonezya, Burkina Faso, Nijer ve Bosna Hersek'e çalışma ziyaretinde bulunması öngörülüyor.

FETÖ ile mücadelenin üçüncü ayağını da FETÖ elebaşı Gülen ve diğer örgüt üyelerinin iadesi oluşturuyor. Dışişleri Bakanlığı, bu konuda Adalet Bakanlığı ile eşgüdüm içinde çabalarını yürütüyor.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ