Mersin merkezli 19 ilde yürütülen Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasına yönelik operasyonla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında 70 şüphelinin yargılanmasına devam edildi.
Mersin 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, aralarında başka bir davadan tutuklu bulunan eski Mersin Emniyet Müdür Yardımcısı Anadolu Atayün ile birlikte bazı sanıklar, müştekiler ve tarafların avukatları katıldı. Daha önce yaşanan tartışmalar nedeniyle polis adliye koridorlarında geniş güvenlik önlemi alırken, mahkeme heyetinin kararı doğrultusunda izleyiciler ve basın mensupları duruşma salonuna alınmadı.
10 SANIK HAKKINDA YAKALAMA KARARI VERİLDİ
Bugünkü celse sonrası gazetecilere açıklama yapan müşteki avukatlardan Murat Altındere, mahkeme heyetinin, aldığı ara karar doğrultusunda 'geçerli mazeret sunmadan duruşmalara katılmayarak savunma yapmaktan kaçındıkları' gerekçesiyle 10 sanık hakkında yakalama kararı verdiğini söyledi.
Hakkında yakalama kararı verilen sanıkların geçmişte emniyette önemli görevlerde bulunduğunu ifade eden Altındere, bu sanıkların hukuku da süreci de çok iyi bildiklerini, savunma verecek yasal bir durumları olmadığı için işi baskıyla, şiddetle ortalığı karıştırarak çözmeye çalıştıklarını ileri sürdü.
Altındere, dosyada gizlilik kararı olduğu için çok fazla detaya giremediğini de belirterek, savcının mütalaasında, başka bir davadan tutuklu bulunan gazeteci Mehmet Baransu ile Anadolu Atayün hariç sanıkların tamamı hakkında, 'Suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut deliller, sanıkların ısrarla savunma yapmak istememesi' gibi nedenlerden dolayı tutuklanmaları talebinde bulunduğu söyledi.
Mahkeme heyetinin, duruşmanın 24 Mayıs'ta devam etmesine karar verdiğini belirten Altındere, savcının talebinin o gün değerlendirileceğini kaydetti.
Altındere, sanık avukatlarından bazılarının da mahkemenin huzurunu bozdukları gerekçesiyle salondan çıkarıldıklarını belirtti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da davaya avukatları aracılığıyla müdahil olduğunu hatırlatan Altındere, "Sadece şahsımız değil, bu davada Sayın Cumhurbaşkanımız ile Başbakanımızın avukatlarının da dilekçeleri var. Sanıklar, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni devirmeye teşebbüs gibi suçlardan yargılanıyorlar. Yargılandıkları maddeler, müebbet hapis cezalarını gerektiriyor" dedi.
Mersin 2. Ağır Ceza Mahkemesinde 2 Eylül'de görülmeye başlanan FETÖ/PDY davasında, başka bir dosyanın da dahil edilmesiyle sanık sayısı 66'dan 70'e yükseldi. Mahkeme heyeti, 13 Ekim 2015'te görülen duruşmada yayın yasağı kararı alırken, davaya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu da avukatları aracılığıyla müdahil olmuştu.
dikGAZETE.com