Dr. Dilek Şire Eren, günlük yoğun tempo içerisinde; stres, hareketsizlik ve sağlıksız beslenmenin, hem bedenimiz hem de ruhumuzda kendisini zamanla hissettiren bir ağırlığa yol açtığını ifade etti. Eren, hareketsizliğin yorgunluğa, yorgunluğun ruhsal çöküntüye, ruhsal çöküntünün dengesiz beslenmeye, dengesiz beslenmenin ise fazla kilolara neden olduğunu kaydetti. Eren, artık bu kısır döngüyü kırıp, hem ruhen hem de bedenen hafifleme zamanının geldiğini vurguladı.
VÜCUT KİTLE İNDEKSİNİZ KAÇ?
Dr. Can Mustafa Eren ise, bir kişinin zayıf, kilolu veya aşırı kilolu olduğunu gösteren vücut kitle indeksiyle ilgili bilgiler verdi. Vücut kitle indeksinin, yetişkin bir insanın kilosunun boyuna göre normal olup olmadığını gösteren bir parametre olduğunu vurgulayan Eren, “Kilogram cinsinden kilomuzu, metre cinsinden boyumuzun karesine böldüğümüz zaman vücut kitle indeksini elde ederiz. Örneğin 1,65 metre boyunda, 60 kilo birinin vücut kitle indeksi 22'dir” dedi.
18.5’ten düşük olan vücut kitle indeksinin zayıf, 18.5-24.9 arası normal, 25-29.9 arası kilolu, 30-34.9 obez, 35 ve üstünün ise morbid obez olarak sınıflandırıldığını dile getiren Dr. Can Mustafa Eren, şöyle devam etti: “İlk önce vücut kitle indeksine göre hangi grupta olduğumuza bakmamız lazım.
Obez ya da morbid obez grubundaysanız acilen doktorunuza başvurup, ilk önce altta yatan hastalık faktörlerinizi bulup, daha sonra uzman ellerde spor, diyet, zayıflama programları ve ilaç tedavilerine başlamamız gerekebilir. Kilolu gruptaysanız dengeli bir diyet ve sporla hayatınızı hafifletmek sizin elinizde. Yetersiz kaldığınız noktada yine doktorunuza danışarak zayıflama programları hakkında bilgi alabilirsiniz. Normal kilo grubundaysanız, birkaç kilo vermek ya da sıkılaşmak, bütün bu gruplar içinde en kolayı olacaktır.”
ALTIN KURALLAR
Dr. Gizem Toktaş Geylani de, diyet ve dengeli beslenme sürecinde unutulmaması gereken altın kuralları sıraladı. Geylani, motivasyonun, bu süreçte en önemli silah olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Bu kiloyu siz vereceksiniz, vereceğiniz kilo azminizle doğru orantılı olacaktır.
Emin olmadığınız yerde ya da yetersiz kaldığınız noktada mutlaka bir uzmandan destek alın. Diyet hiçbir zaman tek başına yeterli olmayacaktır, hareket şart. Aç kalmak ile kilo verilmez. Öğün atlamadan yapılan dengeli diyetler, ilerleyen zamanda tekrar kilo almanızı da engelleyecektir. Unutmayın, bedensel özgürlüğünüz ruhunuzu da özgürleştirecek ve özgürlük için şu andan daha iyi bir zaman olmayacaktır.”
dikGAZETE.com