RABAT/KAHİRE (AA) - KHALİD MEJDOUP/REBİİ ES-SUKKERİ - Faslı ve Mısırlı uzmanlar, Avrupa'nın Türkiye'deki Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne karşı çıkma sebebinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın güçlü kişiliği ve Türkiye'nin ekonomik gücü olduğunu ifade ediyor.
Uzmanlar, bazı Avrupa devletlerinin kültürel, ekonomik ve toplumsal olarak örnek bir Türkiye'den çekindiklerini, bu yüzden ülkenin gücünü artıracak olan anayasa değişikliği ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni istemediklerini belirtiyor.
AA muhabirine konuşan Faslı araştırmacı ve Türkiye uzmanı İdris Bevenu, "Erdoğan'a ve ülkenin gücünü artıracak sistem değişikliğine karşı çıkmalarının sebebi, Türkiye'nin ekonomik büyümesinden rahatsız olmalarıdır." dedi.
Bevenu, "Türkiye'nin ekonomik gücü Batı'yı korkutuyor. Onlara göre, gelişen güçlü ekonomi onları tehdit ediyor." değerlendirmesinde bulundu.
"Batı, Erdoğan'ın güçlü kişiliğinden çekiniyor"Medya ve Haberleşme Yüksek Enstitüsünden Faslı araştırmacı Prof. Dr. Muhammed el-Karaki de Batı ülkelerinin Türkiye'nin iç işlerine karışmaya hakkı olmadığını vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:
"Batı, Erdoğan'ın güçlü kişiliği nedeniyle sistem değişikliğinden çekiniyor. Yeni sistem, onun bölgesel ve uluslararası meselelerde daha fazla etkin olmasını sağlayacaktır. Bazı ülkeler Erdoğan'ın öne çıkan karizmatik özelliğinden dolayı, daha fazla hakka sahip olmasını istemiyor. Çünkü bu, bölgesel denklemlere ve uluslararası meselelere de yansıyacaktır."
Mısır ordusundan emekli Sivil Savunma Çalışmaları ve Askeri İlişkiler Stratejik Diyalog Forumu Başkanı Adil Süleyman ise "Şu andaki sistemde, cumhurbaşkanı ülke için sadece bir sembolden ibaret ve hiçbir etkisi yok. Bundan dolayı, Türkiye'nin yeni bir sisteme geçmesi çok daha iyidir." ifadelerini kullandı.
Süleyman, "Avrupa, kendisine rakip olacak yeni bir güç doğmasını istemez. Türkiye'nin siyasi ve ekonomik sistemini geliştirmesi, uluslararası ve bölgesel ilişkilerini iyileştirmesi ve sanayi devletine dönüşmesi, ülkenin hızlı bir şekilde ilerlediğini gösteriyor." dedi.
Muhabir: Khalid Mejdoub, Murat Tan