USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Eyüboğlu: 'Suriyelilerin Türkiye'de kalacağını kabullenmemiz gerek'

TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Yağız Eyüboğlu, Suriyeli mültecilerin büyük kısmının ülkelerindeki iş savaş sona erse dahi Türkiye'de kalacağını öne sürerek, “Büyük çoğunluğunun Türkiye'de kalacağını kabullenmemiz gerek.

Eyüboğlu: 'Suriyelilerin Türkiye'de kalacağını kabullenmemiz gerek'
07-12-2015 16:04
Google News

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Yağız Eyüboğlu, İstanbul Divan Otel'de düzenlenen programda “Türk İş Dünyası'nın Türkiye'deki Suriyeler konusundaki görüş, beklenti ve önerileri” araştırma raporunu açıkladı. TİSK, Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi (HÜGO) ile birlikte “Türk İş Dünyası ve Suriyeliler” konusunda bugüne kadar yapılan en kapsamlı araştırmayı gerçekleştirdi. 12 kişilik bir ekip tarafından 5 ay süren saha çalışmasıyla tamamlanan araştırma için, Türkiye’nin bu sorundan en fazla etkilendiği tespit edilen ekonomik bakımdan gelişmiş 18 ilinde, ekonomide söz sahibi olan kişiler ile 134 mülakat yapıldı.

Eyüboğlu, “Suriye'de bir iç savaş söz konusu. Türkiye son yılların en büyük insani kriziyle karşı karşıya. Ülkemize yaklaşık 2 milyon 200 bin Suriyeli sığınmacının geldiği görülüyor. Bu kitlenin yüzde 54'ünün 18 yaşın altında olduğunu çok kişi bilmiyor. 150 bin çocuğun Türkiye'de doğduğunun açıklandığını görmüyoruz. 600 bin civarında çocuk var Türkiye'de. Herhangi bir şekilde eğitim imkanı bulamayan. 2 buçuk milyon arasındaki kitle Türkiye'de kalıcı mı geçici mi? Kendi ülkesindeki durum daha sonraki aşamada düzelse bile gittiği ülkede kalıyor. 

Büyük çoğunluğunun Türkiye'de kalacağını kabullenmemiz gerek. Bunu kabullenirsek politikalarımızı buna göre oluştururuz. Kalıcı olduğunu kabullenirseniz bütün sorunu buna göre politikalarla çözmeni mümkün. Sorunu gözardı ememeyiz. Bu Türkiye'nin tercihi değil. Bu kişiler oradaki savaştan kaçtığı için Türkiye'ye gelmek zorunda kaldı. Bizim yapmamız gereken şey bu kişilerin yasa dışı olarak istihdam edilmesini engellemek. Kaçak olarak kurulan bir takım Suriyeli küçük ölçekli iş yerleri var” dedi.

İşsizlikle ilgili de konuşan Eyüboğlu, “İşsizliğimiz var ama bazı sektörlerimizde istihdam açığı da var. Biz bu kişileri kayıt altına alabilir, mesleki yetkinliklerini belgeleyebilirsek iş gücü açığı bölgelerde sosyal dengeyi bozmadan entegre etme şansına kavuşuruz. Haksız rekabet olmaması çok önemli. Raporun ortaya koyduğu temel konu da biri de haksız rekabeti önleyecek şekilde bu kişileri kayıt altına alınması. İşçi fazlasının olmadığı sektör ve bölgelerde daha fazla değerlendirilir” diye konuştu.

Eyüboğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sağlıklı bir veri paylaşımı olmalı. Politikalar oluşturulurken yerel bazdaki otoritelerin de görüşü alınmalı. Kilis'te 95 bin nüfus var. 115 bin göç aldı. Orada belediye hizmetinin de, sağlık hizmetinin de eğitim sisteminin de bambaşka perspektifi var. politikalar belirlenirken oradaki yerel yönetimlere de STK'lara da görüş sorulmasında fayda olduğu görüşündeyiz. Politik söylemlerden uzaklaşmak lazım.”

dikgazete.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ