Amasya'nın Hamamözü ilçesinde yaşayan 85 yaşındaki Osman Nuri Kabaktan, uzman çavuşluktan emekli olduktan sonra başladığı baston üretimine askeri personel olan 2 oğlunu kaybettikten sonra daha çok ağırlık vererek yaşadığı evlat acısını dindirmeye çalışıyor.
Emekli olduktan sonra evinin alt katını atölyeye çeviren 6 çocuk sahibi Kabaktan, 30 yıldır el emeği, göz nuruyla baston yapıyor. Elazığ'da görevli uzman çavuş oğlu Mehmet'i 2006'da, astsubay oğlu Metin'i ise mide kanserinden 2008 yılında İtalya'da kaybeden Kabaktan, atölyesinde daha çok vakit geçirmeye başladı.Çocuklarının acısını dindirmeye çalışan ve alzaymırla mücadele eden Kabaktan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1981 yılında emekli olduktan bir süre sonra can sıkıntısını gidermek için baston yapımını öğrendiğini söyledi.
"Deneye deneye öğrendim"
Yaptığı bastonları Türkiye'nin çeşitli illerine ve yurt dışına gönderdiğini anlatan Kabaktan, şunları kaydetti:"Emekli olunca evde boş durmak veya kahvehaneye gitmek istemedim o yüzden 'kendim ne yapabilirim' diye düşündüm ve bu baston işine girmeye karar verdim. Sonra bir torna makinesi aldım ve işe başladım. Deneye, deneye öğrendim kullanmayı. Baston yaparken en iyisini yapmaya çalışıyorum. 'Alan insanlar acaba bu bastonu beğenir mi, beğenmez mi' diye düşünüyorum. Bir bastonu yapmak 5 günümü alıyor, 5 gün içinde alıcıya hazır vaziyete getiriyorum. Baston her ağaçtan yapılmaz, en önemlisi hangi ağacı kullanacağını bilmek. Ben sadece elma ağacı kullanırım 4, 5 senedir hiçbir şikayet gelmedi, eğildi veya yarıldı diye."