İzmir’in Bayraklı ilçesinde yaşayan emekli memur Bülent Suerkan (60) ile Karabağlar’da yaşayan Volkan Şen (30) isimli vatandaşlar gelen elektrik faturalarıyla şaşkına döndü. Her iki vatandaşın Elektrik Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yapılan zamlarla birlikte faturalarına 200 Türk Lirası (TL) fark yansıtılması üzerine isyan etti.
Faturayı görünce neye uğradığını şaşırdığını söyleyen Bülent Suerkan, geçmiş aylardan hiçbir farkı olmadan aynı tüketimde elektrik kullandığını ve en fazla 100 TL gelen faturasının bu ay 313 TL geldiğini ifade etti.
“KİRA 300 TL, ELEKTRİK FATURASI 313”
Ev kirasının bile gelen elektrik faturasından daha düşük olduğunu dile getiren Suerkan, “Şu anda 313 lira elektrik faturasını gördükten sonra doğal olarak ev sahibim aklıma geldi. Ben ev sahibime 300 lira kira ödüyorum. 313 lira elektrik param, diğer giderleri katmıyorum” dedi.
“AYNI KLİMA, AYNI EV AMA FATURA 313 LİRA”
Isınma amaçlı klima kullandığını ve gündüzleri evde olmadığı için sadece geceleri klimasını çalıştırdığını belirten Suerkan, “12. ayda havaların soğumasında dolayı ısınma amaçlı klima kullandım ve ödediğim para 100 lira. Gene aynı klima, aynı şartlarda, aynı evde derecesi 1-2 derece yükseltilip kullandığım zaman gelen fatura da 313 lira. Bu elektrik faturasını incelediğim zaman yaklaşık 164 lira elektrik tüketimi yapmış bulunmaktayım. Fakat bana kesilen fatura 313 lira. Kömürlüğe girmem zor oluyor. Ben 60 yaşındayım, ‘insan gibi yaşayayım’ dedim, dediğime diyeceğime pişman oldum. Ve şu anda kullanmadığım bir aletin taksitlerini ödeyeceğim” diye konuştu.
“ÖDEYECEK GÜCÜM YOK”
Faturasının zamlı gelmesi üzerine Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş’ye başvurduğunu ifade eden Suerkan, kendisine açıklayıcı bilgi verilmediğini iddia etti. Suerkan, “Gediz A.Ş’den bana elektrik faturasında görülen 87 lira 49 kuruşun kendilerine ait olmadığı ve bunun direkt Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın hesaplarına aktarıldığı söylendi. ‘85 liranın içine neler dahil, ne gibi kalemler var’ diye sorduğum zaman da bana hiçbir şekilde açıklayıcı bilgi verilmedi. Ben doğal olarak vermiş olduğumu paranın nerelere gittiğini öğrenmek istiyorum. 164 liralık elektrik tüketip 313 lira ödüyorum. Bir emekli vatandaş olarak böyle elektriği kullanmak istemiyorum. Ve şuanda bunu ödeyecek gücüm de yok . Ayrıca 47 lira 75 kuruş da bir katma değer vergisi var” ifadelerini kullandı.
“KOMŞULARIMIN DA FATURALARI YÜKSEK, HERKES ŞİKAYETÇİ”
Sadece kendisinin değil apartmandaki komşularının da faturalarının yüksek olduğunu öne süren Suerkan, şöyle devam etti: “Üst kat komşum 52 lira kullandığı elektrik bedeline karşılık 106 lira fatura ödeyecek bu ay. Bana 87 lira gelen birim fiyatı ona 54 lira olarak geldi. Diğer komşularımı araştırdım, kimisine 30 lira kimisine 50 lira gelmiş. Herkes şikayetçi. Benim gözlemlediğim kadarıyla içeriği belli olmayan rakam, herkeste değişik miktarlarda yüksek olarak geliyor ve herhalde böyle devam edip gidecek.”
“EV KİRASI KADAR ELEKTRİK FATURASI ÖDÜYORUZ”
Karabağlar’da yaşayan Volkan Şen isimli vatandaş da her zaman en fazla 250 TL gelen faturasının bu ay 496 TL geldiğini belirtti.
Isınmak için klima kullandıklarını ancak klimayı bile geçmiş aylardan daha az yaktıklarını öne süren Volkan Şen şunları söyledi: “Geçen ay yaklaşık 20 gün evde olmamıza rağmen gelen fatura 496 TL. Bunun 100 küsuru kaçak elektrik kullanım bedeli. (Düzeltme) Her ay gelen 200 ile 250 lira arasındaki fatura 496 TL ve ben bunun bir açıklamasını bekliyorum. Kullanmadığım kaçak elektrik bedelini ben neden ödüyorum? Ben normalde vergisini veren bir kişiyim. Geçen yıl baz alındığında, Aralık ayında gelen faturam, yeni doğan çocuğum olmasına rağmen, 30 gün boyunca klimam sürekli açık olmasına rağmen 260 TL’ydi. 496 TL, baktığınızda şu anda bir kişinin bir ev kirası. Biz bu ev kirası kadar elektrik faturası ödüyoruz. Ne yapalım, elektrik yakmayalım mı? Ateşle mi ısınalım?”
“BİZDE Mİ KAÇAK KULLANALIM?”
Faturasının fazla gelmesi üzerine Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş’ye gittiğini ve itiraz dilekçesi verdiğini belirten Şen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bana ‘Eliniz mahkum ödeyeceksiniz’ dendi. Ben bu parayı bir şekilde borç bulup ödeyeceğim. Ancak sonuçta yapılan barajlar bizim, asgari ücret çalışanlarının cebinden çıkıyor. Bizim vergilerimizle yapılan bir baraj varken, ben bu kadar pahalı elektrik parası ödüyorum. Kaçak elektrik kullananların neden cezasını ben çekiyorum? Ben sonuçta vergisini ödeyen bir kişiyim. Bizde mi kaçak kullanalım? Yani devlet bizi ona mı itiyor?”
GEDİZ ELEKTRİK DAĞITIM A.Ş’DEN AÇIKLAMA
Gediz Dağıtım A.Ş yetkilileri ise vatandaşlara bilgi verildiğini belirterek, “Elektrik tarifelerinde sadeleştirmeye giden Elektrik Piyasası Düzenleme Kurumu, 01 Ocak 2016 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere elektrik faturalarından ‘Kayıp Kaçak Bedeli’, ‘İletim Bedeli’, ‘PSH Bedeli’ ve ‘Sayaç Okuma Bedeli’ kalemlerini kaldırmıştır. Fatura bileşenleri arasında yer alan ‘Enerji Bedeli’, ‘Dağıtım Bedeli’, ‘TRT Payı’, ‘Enerji Fonu’, ‘Elektrik Tüketim Vergisi’ gibi bedeller faturalarda yer almaya devam edecektir” açıklamasında bulundu.
dikGAZETE