USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Eski Pakistan Cumhurbaşkanı Müşerref vatana ihanet davasında idama mahkum oldu

Pakistan'da 1999 yılında darbeyle göreve geldikten sonra 2008'e kadar ülkeyi yöneten Pervez Müşerref, vatana ihanet davasında idama mahkum edildi.

Eski Pakistan Cumhurbaşkanı  Müşerref vatana ihanet davasında idama mahkum oldu
17-12-2019 19:42
Google News
İslamabad

Pakistan'ın İslamabad kentindeki Karaçi ve Lahor Yüksek Mahkemeleri başkanlarının da yer aldığı özel mahkemede eski Pakistan Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref'in 2007 yılında anayasayı askıya alıp olağanüstü hal ilan etmesi nedeniyle açılan vatana ihanet davası görüldü. 

Duruşmada hükümeti avukat Ali Ziya Bajva temsil etti. Bajva, dönemin başbakanı, Adalet Bakanı ve Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın da şüpheli sıfatıyla aynı gün dinlenmesini istedi. 

Bajva özellikle dönemin Başbakanı Şevket Aziz'in Müşerref'i olağanüstü hal ilan etmesi için ikna ettiğini belirtti.

Mahkeme, Müşerref'in Pakistan'ı terk ettiği 2016 yılından sonra yapılan bu talebi ise reddederek hükümetin kendisine verilen sürede konuyla ilgili başvuru yapmadığını söyledi.

Daha önce defalarca ertelenen karar bugünkü duruşmada alındı. Üç üyeden oluşan mahkeme heyeti, bir karşı oyla Müşerref'in idamına karar verdi.

"Karar detaylı şekilde incelenecek"

Öte yandan, Pakistan Enformasyon ve Yayıncılık Bakanı Firdevs Aşık Avan, kararın ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Pakistan Başbakanı İmran Han'ın yurt dışında olduğunu ve Başbakan Han'ın ülkeye dönmesiyle idam kararının görüşüleceğini söyledi.

Hukukçuların da yer alacağı bir uzman heyetiyle konunun ele alınacağını ifade eden Avan, "Kararı detaylı şekilde inceleyeceğiz. Konunun milli çıkarlarımıza etkisini değerlendirerek yapacağımız açıklamayı basınla paylaşacağız." dedi.

Avan, Dubai'de bulunan Müşerref'in Pakistan'a getirilmesine yönelik soruya ise "Hukuki boyutu ve günümüzün gerçeklerini değerlendirerek gerekli kararı alacağız." şeklinde yanıtladı.

Kararla ilgili Twitter hesabından açıklama yapan Pakistan Halk Partisi Eşbaşkanı ve eski Başbakan Benazir Butto'nun oğlu Bilaval Butto-Zerdari, "Demokrasi en iyi rövanştır. Çok yaşa Butto." paylaşımı yaptı.

Pervez Müşerref'i idam cezasına götüren süreç

Darbeyle 1999'da iktidara gelen, 2001'de cumhurbaşkanı olan ve yasalara göre görev süresi 2007 yılında dolan Müşerref, görevinin uzatılmasını isteyince siyasi partiler, Anayasa Mahkemesine Müşerref'i görevden alması için 6 başvuru yaptı.

Siyasi partilerin talebi kabul etmemesi ve ülkede protestoların başlaması üzerine Müşerref, anayasayı askıya alarak olağanüstü hal ilan etti.

Anayasa Mahkemesi üyeleri ve Cumhuriyet Başsavcısını da görevden alan Müşerref'i destekleyen ordu güçleri, başkent İslamabad'a gelerek Anayasa Mahkemesine girdi. Mahkeme üyelerini ev hapsine alan ordu birlikleri, devlet televizyonu ve radyosunu da basarak, özel televizyonların yayınlarını durdurdu.

Ülkede 3 ay sonra düzenlenen genel seçimlerde Pakistan Halk Partisi (PPP) iktidara gelirken, ana muhalefetteki Pakistan Müslüman Ligi-Navaz'ın (PML-N) da desteklemesiyle Müşerref'e istifa teklif edildi ancak Müşerref yine kabul etmedi.

Bunun üzerine iki partinin Müşerref'i görevden alma tasarısı meclise sunuldu. Bu sırada Pekin Olimpiyatları'nın açılışı için Çin'de bulunan Müşerref, ülkeye dönüş kararını erteledi.

Müşerref, kararın meclise sunulmasından 1 hafta sonra 18 Ağustos 2008'de görevinden istifa ettiğini açıkladı.

Ülkesinin çıkarlarını gözeterek istifa ettiğini ileri süren Müşerref, 3 ay sonra ise Londra'ya gitti.

Milletvekili adayı olmak için Pakistan'a döndü

Müşerref, 2013 seçimlerinde milletvekili adayı olmak için ülkesine dönse de hakkındaki davalar nedeniyle aday olamadı. Bu dönemde iktidarda bulunan PML-N, Anayasa Mahkemesine Müşerref hakkında vatana ihanet davası açılması için başvuruda bulundu.

Anayasa Mahkemesi tarafından kurulan özel mahkeme, Müşerref hakkındaki iddiaları soruşturmaya başladı. Soruşturmanın başlamasından bir yıl sonra vatana ihanetten suçlu bulunan Müşerref temyize gitti.

Müşerref'in temyiz başvurusunu görüşen İslamabad Yüksek Mahkemesi, soruşturmanın yeniden yapılmasına karar verdi.

Özel Yetkili Mahkeme, 6 ay sonra Müşerref'in mal varlığına el konulmasına ve hakkındaki yurt dışına çıkış yasağının kaldırılmasına karar verdi.

Yasağın kalkmasıyla Müşerref, tedavi görmek için Dubai'ye gitti ancak Dubai'ye geri dönme güvencesi verilirse duruşmalara katılacağını söyledi. 

Müşerref'in ülkeden ayrılmasıyla durdurulan dava, Şubat 2018'de tekrar görülmeye başlandı. Özel mahkeme, Kasım 2019'da kararını açıklayacağını duyurunca Müşerref, savunma yapmadığı gerekçesiyle Lahor Yüksek Mahkemesine başvurdu.

Özel Mahkememe, bu başvuru karşısında hükümet ve Müşerref savunmasını tamamlamasa dahi kararın 17 Aralık'ta açıklanacağını duyurdu.

Bugün yapılan duruşmada Müşerref, anayasayı askıya aldığı için vatana ihanet suçundan idama mahkum edildi.

Hakkında birçok dava bulunuyor

Darbe yaptıktan sonra 9 yıl ülkeyi yöneten Müşerref hakkında, döneminde işlenen suçlara ilişkin bilgisi olduğu, yasalara aykırı kararlar aldığı ve vatana ihanet gibi suçlardan birçok dava açıldı.

Müşerref 2007'de suikasta kurban giden eski Başbakan Benazir Butto'nun öldürüleceğine dair istihbarat almasına rağmen Butto'yu yeterince korumamak suçundan 2017 yılında yargılanmış, Ravalpindi Mahkemesi şüpheli Müşerref'i aranan kaçaklar listesine almıştı.

Eski Cumhurbaşkanı, Belucistanlı Politikacı Navab Ekber Bugti ile İslam alimi Abdul Raşid Gazi suikastlarıyla de suçlanmış, Bugti suikastından beraat etmişti.

Anayasa Mahkemesi baskınında 60'ın üzerinde hakimin ev hapsine alınması da Müşerref hakkında dava açılmasına sebep olmuştu.

Kaynak: AA
.
dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ