USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Ertuğrul Gazi'nin silah arkadaşının türbesindeki tadilatta tarih fışkırdı

Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin babası Ertuğrul Gazi'nin silah arkadaşı olan İsa Sofu Hazretleri'nin türbesinde yapılan tadilatta duvarlarda yazılar ve desenler ortaya çıktı.

Ertuğrul Gazi'nin silah arkadaşının türbesindeki tadilatta tarih fışkırdı
04-08-2017 20:12
Google News

Bilecik'in Söğüt ilçesine bağlı Borcak köyünde sarp bir tepede bulunan Kayı Boyu'nun lideri ve Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Bey'in babası Ertuğrul Gazi'nin silah arkadaşı ve Anadolu’nun İslamlaşmasında büyük payı olan İsa Sofu Hazretleri'nin türbesinde yapılan tadilat sonrası tarih fışkırdı. Eski Kültür ve Turizm Bakanı Bilecikli Prof. Dr. Nabi Avcı referandum öncesi Bilecik ziyaretinde vatandaşların İsa Sofu Hazretleri'nin türbesinin bakımsızlığı ile ilgili talebine kayıtsız kalmamış ve geçtiğimiz günlerde türbenin tadilatı başlatılmıştı. Yapılan tadilatta türbenin duvarlarındaki sıvaların altından 1200'lü yıllara ait yazılar ve desenler çıktı.

"Türbenin 1200'lü yıllara ait olduğunu tahmin ediyoruz"

Konu hakkında İHA muhabirine açıklama yapan Borcak Köyü Muhtarı Osman Çırakoğlu, İsa Sofu'nun Ertuğrul Gazi'nin silah arkadaşı olduğunu belirterek, "Türbenin bulunduğu alan o dönmelerde ileri uç karakoluymuş Çaltı Kalesi'nden gelebilecek herhangi bir tehlike için. Burada İsa Sofu ve arkadaşları şehit edilmişler. 1200'lü yıllarda olduğunu tahmin ediyoruz. Burada şehit edilince buraya gömülmüşler. Bizler de tarihimize sahip çıkmak için uğraştık, tadilatına başladık ve inşallah bitireceğiz. Dedemize layık bir şekilde güzel bir şey olması için uğraşıyoruz" dedi.

"Elle yapılma, topraktan ve kök boyalarıyla yapılan bir desen"

Çırakoğlu, duvarları kazırken yazılar ve desenler bulunduğunu söyleyerek, "Elle yapılma, topraktan ve kök boyalarıyla yapılan bir desen. Ama bunların bir anlamı vardır. Anlamın ne olduğunu biz bilemeyeceğiz. Bunu tarihçiler çözecekler. Onlar uğraşsınlar bakalım sonuçta ne çıkacak. Bulunan eserler Ertuğrul Gazi dönemi olduğuna göre 1200'lü yıllar zannedersem" diye konuştu.

Türbenin bulunduğu alanın ileri uç karakolu olduğunu söyleyen Çırakoğlu, "Burası ileri uç bir karakol olduğu için 6,7 tane mezar vardır tahminime göre. Bunları o zamanlar konuştuk Vakıflar Şefi Ahmet Bey'le. Müze Müdürlüğüne müracaat etmemiz gerekiyormuş, burada ince bir kazı yapılması gerekiyormuş. Burada kaç mezar olduğu onların kazısı sonrası ortaya çıkabilecekmiş" dedi.

"Dursun Fakıh, İsa Sofu ve Ertuğrul Gazi türbeleri birbirlerini görüyor"

Muhtar Çırakoğlu, türbenin stratejik bir konuma sahip olduğunu belirterek, "Ertuğrul Gazi'nin tabii o zamanlar ne düşündüğünü bilemeyiz ama Söğüt etrafında yüksek tepeler üzerinde Osmangazi adına ilk hutbeyi okuyan, imam hatibi olan Dursun Fakıh, burası ve Ertuğrul Gazi türbesi üçü birbirini görebiliyor. Tehlikeli bir durumda aynı anda hepsi haberdar olabiliyorlar" şeklinde konuştu.

"Kalem işçiliğiyle ilgili özel kalem uzmanları gelecek"

Yapılan tadilatın kontrolünü yapan Bilecik İl Özel İdare yetkilileri ise, tadilat sırasında sıva altından sürpriz kalem işlemeleri çıktığını söyleyerek, "Sıva raspası yapıldı. Sıva raspasından sonra türbe içinde çalışmalar durduruldu. Kalem işçiliğiyle ilgili özel kalem uzmanları gelecek, inceleme ve tespitlerini yapacak. Tespitler yapıldıktan sonra karar verilecek nasıl bir çalışma yapılacağına" dediler.

Cem Kaan Toka - İbrahim Sünetçi

Kaynak: IHA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ