![Erken teşhis ve genetik testler sayesinde 3 farklı kanseri başlangıç aşamasında yendi](https://www.dikgazete.com/files/uploads/news/default/erken-teshis-ve-genetik-testler-sayesinde-3-farkli-kanseri-baslangic-asamasinda-yendi.webp)
Ankara
Ailesinde çok sayıda kanser öyküsü olan 51 yaşındaki Öztürk, AA muhabirine kanserle mücadele sürecini anlattı.
Burnunda çıkan ve uzun süre geçmeyen sivilce nedeniyle 2020'de Kayseri'de bir hastaneye başvurduğunu ve testler sonucunda cilt kanseri tanısı konulduğunu anlatan Öztürk, "Burun kökümde küçük bir sivilce zannettiğim ve kızımın, 'Anne bu sivilceye benzemiyor, lütfen doktora gidelim' demesiyle süreç başladı. Doktora gidince, cilt kanseri olduğu tespit edildi. Erken teşhisle tedavi aşaması başladı." dedi.
Öztürk, tedavi olduktan sonra, ailesinde farklı kanser öyküleri olduğu için genetik testler yaptırılmasına karar verildiğini aktardı.
Bunun üzerine, Etlik Şehir Hastanesi'nde, bazı kanser türlerine ilişkin kapsamlı inceleme yapıldığını ifade eden Öztürk, testler sonucunda erken evre olarak isimlendirilen başlangıç aşamasında mide, kolon ve rahim kanseri teşhisi konulduğunu söyledi.
Öztürk, daha önce kanser tedavisi gören bir kişi olarak yeni kanser tanısı almanın önce kendisini üzdüğünü, ancak erken evrede belirlenmesinin ise mutluluk verdiğini ifade etti. Öztürk, erken evrede kanser tanısı alarak daha etkin bir tedavi şansı yakalamanın umut verici olduğunu dile getirdi.
Cilt kanserine kafa tutan ve hastalığı yenen Öztürk, gen testleri sayesinde erken evrede tespit edilen 3 farklı kanserin tedavi edildiğini ve sağlığına kavuştuğunu söyledi.
Etlik Şehir Hastanesi'nde hemşire olarak çalışan kızını, onkoloji alanında çalışması için teşvik ettiğini anlatan Öztürk, kızının da bunu geri çevirmeyerek annesinin iyileştiği hastanede onkoloji hemşiresi olarak kanser hastalarının sağlığına kavuşması için görev yaptığını belirtti.
Öztürk'ün tedavi gördüğü hastanede hemşire olan kızı Emine Öztürk de annesinin tanı ve tedavi sürecine ilişkin bilgi verdi.
Emine Öztürk, şunları kaydetti:
"Annem, benim servisimde tedavi görüyor. Ailemizdeki kanser öyküsü annemi çok etkiledi. Bu nedenle benim ve ablamın sağlık sektöründe olmamızı istedi. Beni sürekli sağlık alanına yönlendirmek için teşvik etti. Cerrahi onkolojide çok mutluyum. Ailemde kanser öyküsü olduğu için hasta yaklaşımı bazında ailemi düşündüğümde buranın bana da iyi geldiğini düşünüyorum."
"Genetik testler, kanser tedavisinin önemli gelişmelerinden"
Öztürk'ün tedavi sürecini ve kanserde erken teşhisin önemine ilişkin açıklama yapan Etlik Şehir Hastanesi Onkoloji Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Lütfi Doğan, son yıllarda kanserojen maddelere ve kansere neden olan faktörlere maruziyetin giderek artması sebebiyle kanser vakalarında yükseliş olduğunu belirtti.
Kanser gelişimine ilişkin genetik çalışmaların çok önemli olduğunun altını çizen Doğan, şu bilgileri verdi:
"Kanser tedavisinde son yıllardaki en önemli gelişmelerden biri bazı kanser türlerinin genetik kökenleriyle ilgili sahip olduğumuz bilimsel veriler oldu. Belli bir grup insanda genetik testler yaparak ömrünün geri kalan kısmında belli kanser türlerine gelişme ihtimalini saptayabiliyor ve hesaplayabiliyoruz. Bu ve buna bağlı olarak taramalarımızı o kanser türleri üstünden yoğunlaştırıp, gerekirse önleyici ameliyatlar ya da önleyici girişimler yaparak kanseri gelişmeden önlemek, tedavi etmek mümkün oluyor."
Doğan, hastası Muzaffer Öztürk'ün tedavi sürecine ilişkin, "Hasta bize başvurdu ve genetik testleri yapıldı. Genetik testlerin sonucunda mide, kolon, rahim ve cilt kanseri açısından riskli genlerde mutasyon tespit edildi. Bunun üzerine endoskopi, kolonoskopi yapıldı ve organın çıkarılmasına gerek duyulmayan çok erken evrede hem mide hem kolon kanseri saptandı ve ardından tedavi edildi."
Hastanın rahminde de kanser başlangıcı tespit ettiklerini ve ameliyata gerek kalmadan tedavi ettiklerini belirten Doğan, "Böylece üç farklı kanser türü henüz başlangıç aşamasındayken herhangi bir büyük ameliyata gerek duyulmadan tedavi edilmiş oldu." dedi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com