Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Zagreb’deki temasları kapsamında Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinde Grabar-Kitaroviç ile Hırvatistan-Türkiye İş Forumu’na katıldı. Erdoğan iş adamlarına gerçekleştirdiği hitabında, Türkiye ve Hırvatistan’ın geleceğe yönelik ciddi adımlar atacağına inandığını ifade ederek, “10 yıl önce geldiğim Hırvatistan bir başkaydı, 10 yıl sonra geldiğim Hırvatistan bambaşka. Çok ciddi bir gelişmenin olduğunu görüyorum. 2006 yılındaki ziyaretim sırasında Hırvatistan henüz NATO üyesi değildi, Hırvatistan henüz AB üyesi değildi. Ülke 1990’lı yıllarda yaşadığı savaşın etkilerini gidermenin, yol açtığı yaraları sarmanın gayreti içindeydi” dedi.
“TÜRKİYE DIŞ TİCARETİNİN YARISINI AB ÜLKELERİYLE GERÇEKLEŞTİREN BİR ÜLKE”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2008 yılındaki finansal krizin AB’yi olduğu gibi Hırvatistan’ı da etkilediğini belirterek, şunları söyledi:
“Bununla birlikte Hırvatistan ekonomisinin 2015 yılından itibaren tekrar büyüme trendine girdiğini görüyorum. Türkiye olarak bizim yaşadığımız tecrübeler Hırvatistan için de iyi bir örnektir. 2006 yılında Hırvatistan’ı ziyaret ettiğimde Türkiye’nin gayrı safi milli hasılası yaklaşık 400 milyar dolar, dış ticaret hacmi 225 milyar dolardı. Özellikle 2011 yılından bu yana çevremizde yaşanan krizlere rağmen gayrı safi milli hasılamızı ikiye katladık, dış ticaret hacmimizi de 400 milyar dolara kadar çıkarmayı başardık. Bugün Türkiye dış ticaretinin yarısını AB ülkeleriyle gerçekleştiren bir ülke. Kişi başında düşen milli gelirimiz bir ara 11 bin dolara kadar çıktı. Şu an 10 bin doların biraz altında. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıldönümü olan 2023 hedeflerine ulaşmada biz de kararlı adımlarla yürüyoruz.”
2001 yılında yaşanan kriz nedeniyle Türkiye’nin ekonomisinin neredeyse durma noktasına geldiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gerçekleştiğimiz yapısal reformlar sayesinde bu zorlukları aştık. Bu başarıda altyapı yatırımlarına verdiğimiz önemin ve bugün aramızda temsilcileri bulunan dinamik özel sektörümüzün büyük katkısı var” dedi.
“1 MİLYAR DOLARLIK BİR KAPASİTEYE ULAŞMAMAMIZ İÇİN HİÇBİR NEDEN YOK”
Hırvatistan ve Türk iş adamlarına seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kültürel noktada tarihten gelen bir işbirliğimiz var. Bunları bizim çok daha aksiyonel hâle getirmek suretiyle Türkiye ve Hırvatistan az önce de sayın Cumhurbaşkanının ifade ettiği gibi, bizim artık ticaret hacminde 1 milyar dolarlık bir kapasiteye ulaşmamamız için hiçbir neden yoktur. Bölgemizde barış ve istikrarın muhafazası için örnek işbirliği sergilediğimizi düşünüyorum. Ancak ülkelerimiz arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerimiz ülkelerimiz arasındaki müstesna ilişkilerin ve halkların arasındaki dostluğun gerisinde kalmış durumdadır” şeklinde konuştu. Erdoğan, Hırvatistan Cumhurbaşkanının kendisine hayvancılığa yönelik teklifi olduğunu, 10 bin ton gibi Hırvatistan’dan Türkiye’ye büyükbaş konusunda ihracatın olmasına yönelik teklifin olduğunu ve bu ihracatın yapılabileceğini bildirdi.
“PARA ADETA BİR CIVA GİBİDİR”
Finansın yönetiminin farklı olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ekonomide bir kaide var, para adeta bir cıva gibidir. Cıva kendine uygun zemini bulur oraya doğru kaçar. Para da öyledir. Kendine uygun zemin neredeyse oraya doğru kaçar. Onun için finansörler veya finans yöneticileri çok da insaflı değildir. Kendileri için uygun zemin neredeyse oraya doğru kaçarlar. Biz siyasilere düşen de bu uygun zemini hazırlamaktır. Biz bu uygun zemini hazırlarsan finansör de girişimci de oraya doğru koşacaktır” dedi.
“BÜROKRASİDE EN BÜYÜK RAKİBİM BÜROKRATİK OLİGARŞİDİR”
“2006 yılında ikili ticaret hacminin 270 milyon dolarken şimdi krizlere rağmen 355 milyon dolar civarındayız. Ama hedef artık 1 milyar dolar. Önümüzdeki, 5 yıl içinde 1 milyar dolarına yükseltme siyasi iradesini ben mevkidaşımla gördüm. Bu hedefe beraber yürüyeceğiz” diyen Erdoğan, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
“Benim bürokraside her zaman en büyük rakibim bürokratik oligarşidir. Siyasiler bürokratik oligarşiyi mağlup ettikleri oranda başarılı olurlar. Buna inanıyorum. Eğer bürokratik oligarşiye aşamazsanız bugün git yarın gel. Bununla karşılaşırsınız."
Erdoğan, Türkiye’ye geçtiğimiz yıl yapılan doğrudan uluslararası yatırım tutarının 16 buçuk milyar dolar olduğunu ve daha önce 22 milyar doları yakaladıklarını ve tekrar yakalanacağını hatta aşılacağını ifade ederek, ”Ülkemizdeki toplam uluslararası yatırım tutarı 165 milyar doların üzerindedir” şeklinde konuştu.
dikGAZETE.com