USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

'Erbain' merasimlerine rekor katılım

Şiiler için en önemli günlerden sayılan  ve 'Erbain' "Erbain" olarak adlandırdıkları Peygamberimiz Hazreti Muhammed'in (s.a.s) torunu Hazreti Hüseyin ile 72 arkadaşının Irak'ın Kerbela kentinde şehit edilişinin "40. günü" nedeniyle Irak, İran ve Lübnan'da

'Erbain' merasimlerine rekor katılım
13-12-2014 19:04
Google News

Şiiler için en önemli günlerden sayılan  ve 'Erbain' "Erbain" olarak adlandırdıkları Peygamberimiz Hazreti Muhammed'in (s.a.s) torunu Hazreti Hüseyin ile 72 arkadaşının Irak'ın Kerbela kentinde şehit edilişinin "40. günü" nedeniyle Irak, İran ve Lübnan'da matem törenleri düzenlendi.

Şii Müslümanlar tarafından daha fazla ehemmiyet verilen Kerbela'daki törenlere katılanların sayısının ise 17 milyonu bulduğu bildirildi. Kerbela Valisi bu yılki katılımcı sayısının rekor olduğunu söyledi.

Şii Müslümanlar için en önemli günlerden sayılan 'Erbain' bu yıl IŞİD’in Irak’ın geniş bir kısmını ele geçirmesinden sonra daha da önem taşıyordu.

Geçtiğimiz günlerde daha önce görülmemiş sayıda kalabalıklar Bağdat’a 80 km uzaklıktaki kentin yolunun tuttu. Kalabalığın çoğu Kerbela kentine ulaşmak için 12 gün boyunca yürüdü.

Irak Savunma Bakanı Halid Ubeydi’ye göre, sadece İran’dan 1 milyondan fazla olmak üzere 17 milyon ziyaretçi Hz. Hüseyin’in 680 yılındaki şehadetinin yıldönümüyle (Aşura) başlayan kırk günlük yasın son gününü Kerbela’da geçirdi.

60 ülkeden 4 buçuk milyon yabancının dahil olduğu kalabalık, Kerbela’da yer alan Hz. Hüseyin ve kardeşi İmam Abbas’ın yattığı kabirleri ziyaret etti.

Siyah giysilere bürünen ziyaretçiler ellerinde Hz. Hüseyin’in adını taşıyan siyah bayraklarla kentin sokaklarında ve kutsal mekânlarında ağıt okuyarak ve göğüslerine vurarak yürüdü.

İran'ın Başkenti Tahran'daki tören için İmam Hüseyin Meydanı'nda toplanan kadın, çocuk ve yaşlıların da aralarında bulunduğu binlerce kişi ise, buradan şehrin güneyindeki Abdulazim Türbesi'ne kadar yürüdü. Yürüyüş boyunca halka adak yemekleri ile içecekler ikram edildi.

Öte yandan türbede toplanan kalabalık, okunan mersiyeler eşliğinde ellerini göğüslerine vurarak ağladı. Kalabalık, cemaatle kılınan öğle namazının ardından, "Ya Hüseyin", "Ya Zeyneb" ve "Ya Abbas" diyerek matem törenlerine devam etmek üzere bağlı oldukları mescitlere hareket etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ