USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Genel

Engelleri aştı, engellilerin istihdamı için proje üretiyor

Kendisi de omurilik felçlisi olan Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği Başkanı Ramazan Baş'ın girişimiyle dernek bünyesinde kurulan tekstil atölyesinde engellilere istihdam sağlanıyor.

Engelleri aştı, engellilerin istihdamı için proje üretiyor
04-07-2017 15:22
Google News

İSTANBUL (AA) - Lale Bildirici - Kendisi de omurilik felçlisi olan Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği Başkanı Ramazan Baş'ın girişimiyle dernek bünyesinde kurulan tekstil atölyesinde engellilere istihdam sağlanıyor.

Dernek başkanı Baş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 19 yaşındayken sığ suya balıklama atlaması nedeniyle omurilik felçlisi olduğunu söyledi.

O günden bu yana tekerlekli sandalyeye bağımlı yaşadığını, bir süre fiziksel sorunların yanı sıra psikolojik sıkıntılar da mücadele ettiğini anlatan Baş, bireylerin başlarına bu felaketler gelmeden bilinçlenmesi gerektiğini anlamaları için çalışmalara başladığını kaydetti.

Bu doğrultuda Türkiye Omurilik Felçlileri Derneğini 1988 yılında kurmaya karar verdiklerini dile getiren Baş, "Kazalarda Doğru Müdahale ve İlk Yardım" seminerlerine 1999 yılında başlandığını ve bugüne kadar 150 bin kişiye eğitim verildiğini belirtti.

Dernek kurulduktan sonra kendilerine yeni hedefler belirlediklerini aktaran Baş, şöyle devam etti:

"Her yıl ortalama 2 bin kişi çeşitli kazalarla felç kalabiliyor. Kazaların dışında enfeksiyon, tümör, kanser ya da doğuştan şeyler, omurilik felcine neden olabiliyor. Öncelikle ilk yardım ekibi kurduk, sonra kendi yaşantımızdan yola çıkarak tıbbi, mesleki, ekonomi, sosyal anlamdaki bütün sorunları alt alta koyduk ve hedefler belirledik."

Engelliler için tekstil atölyesi

Toplumun engellilere karşı farklı bir bakış açısının olduğunu dile getiren Baş, bugün bakıldığında, Avrupa’da olduğu gibi engelli bireylerin bilgisayar operatörü, mimar, mühendis olabildiğini aktardı.

Faaliyetlerinde sosyal amaçlı katılımı sağlarken aynı zamanda mesleki, sanatsal çalışmaların hepsinde istihdamı düşündüklerini anlatan Baş, şöyle konuştu:

"Bir engelli üretemiyorsa, ekonomik geliri yoksa siz ne yaparsanız yapın, mutlaka geri dönüş başlayacaktır. Yeniden evine kapanacaktır, sosyal çevresine giremeyecektir. Ekonomik gelir her şeyden önemli. Kurduğumuz tekstil atölyesi de hayallerimizden biriydi. Derneğe bağış yapmak için bir iş adamı geldi yıllar önce, bize nasıl destek olabileceğini sorduğunda mesleğini sorduk ve tekstil atölyesi kurma hedefimizi anlattık. Bugün tekstil atölyemiz çok önemli markaların üretimini yapıyor. Orada çalışan engelli arkadaşlar ev sahibi oldu, evlendi, emekli olanlar oldu. Tekstil atölyemiz, Başbakanlık Onur Ödülü aldı. Şu anda 12 kişi var ama şimdiye kadar onlarca engelliye istihdam sağlandı."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ