USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Eğitim

“En Eski Şifreleme Yöntemi"ni uyarlayıp hackerlere meydan okudu!

Diyarbakır'da lise öğrencisi Hilal Beyza Akol, internetten gönderilen metin ve fotoğrafların, hackerların eline geçmesini önlemek amacıyla şifreleme programı geliştirdi.

07-05-2017 16:21
Google News

Diyarbakır'da lise öğrencisi Hilal Beyza Akol, internetten gönderilen metin ve fotoğrafların, hackerların eline geçmesini önlemek amacıyla şifreleme programı geliştirdi.

Liseli Beyza, özellikle eski zamanlardan bu yana casusların filmlere, romanlara da konu olmuş en meşhur yöntemini, bir kitap, bir gazete haberi, ilan ya da mektup üzerinden sıkça kullandığı “Anahtar Yöntemi” ile yeni bir bakışla bilgisayar veri aktarım dünyasına uyarladı ve “hacker” diye bilinen “Şifre kırıcılar”a “denesinler görsünler” diyerek meydan okudu.

Merkez Sur ilçesindeki Vali Aydın Arslan Fen Lisesi 10. sınıf öğrencisi Hilal Beyza Akol, danışman öğretmeni Mahmut Akol ile "Hackerlar peşinde, SKAŞ (Simetrik Karıştırıcı Algoritma) ile verilerin güvende" adlı proje hazırladı.

Akol'un internetten gönderilen metin ve fotoğrafların hackerların eline geçmesini önlemek amacıyla hazırladığı projesi, Malatya'da 27-30 Mart'ta düzenlenen TÜBİTAK bölge finali yarışmasında kodlama alanında birinciliği elde ederek, Ankara'da düzenlenen TÜBİTAK Ortaöğretim Araştırma Projeleri Final Yarışmasına girmeye hak kazandı.

"Veriyi şifreleyecek bir program geliştirdim"

Hilal Beyza Akol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Günümüzde internet kullanımı çok yaygın olduğu için istenmeyen kişiler verilerinize erişebilir. Herkeste bilgisayar ve cep telefonu olduğundan dolayı güvenlik sorunu oldukça artmış. Veri güvenliğini sağlamak için veriyi şifreleyecek bir program geliştirdim." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ