USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Elektromanyetik dalgalardan elektrik üretti

Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde, 35 yaşındaki elektronikçi, havadaki elektromanyetik dalgaları elektriğe dönüştüren cihaz geliştirdi. - Anadolu Ajansı

Elektromanyetik dalgalardan elektrik üretti
07-12-2016 13:52
Google News

KÜTAHYA

Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde, 35 yaşındaki elektronikçi, havadaki elektromanyetik dalgaları elektriğe dönüştüren cihaz geliştirdi.

Elde ettiği enerji ile cep telefonu şarj edilebilen, el feneri çalıştırılabilen Muhsin Çimke, bir konuta yetebilecek elektrik üretmeyi hedefliyor.

İş yerinde elektronikçilik yapan Çimke, 10 yıldan beri üzerinde çalıştığı projede başarıya ulaştığını belirterek, havadaki elektromanyetik dalgaları elektriğe dönüştürerek bir el fenerini yakabilecek, cep telefonu şarj edebilecek enerji elde edebilen cihaz geliştirdiğini söyledi.

Sırp kökenli Amerikalı mucit, fizikçi ve elektrofizik uzmanı Nikola Tesla'nın kablosuz enerji nakliyle ilgili projesinden esinlenerek çalışmalara başladığını aktaran Çimke, projesinin, Tesla'nın yaptığından farklı olarak havadaki elektromanyetik dalgaları dönüştürmeye dayandığını belirtti.

Çimke, geliştirdiği dönüşüm cihazının sorunsuz çalıştığını belirten Çimke, elektronikçi ve mekatronik belgelerine sahip olduğunu, çalışmayı bugüne kadar kendi imkanlarıyla sürdürdüğünü, geliştirdiği cihazla ülke ekonomisine enerji üretimi konusunda katkı sağlamayı amaçladığını vurguladı.

Çimke, geliştirdiği projeyle ilgili patent başvurusunda bulunacağını söyledi.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Çınar ise şunları söyledi:

"Bazı patentler alınmış durumda. Bu projeler heyecan yaratmış olsa da havada yayılmakta olan elektromanyetik dalgaların antenlere aktardığı enerjinin çok küçük olması nedeniyle, bu yolla elde edilen elektrik enerjisi ancak basit ihtiyaçları karşılayabilmekte. Yakın gelecekte küçük ilerlemeler öngörmek mümkün. Bunun için önerilen ilk adımlardan biri, daha fazla enerjiyi soğurabilecek özel malzemelerden yapılmış tasarımlar kullanmak. Bu ve benzeri iyileştirmeler yapılsa bile, kısa vadede elektromanyetik dalgalardan, büyük cihazları çalıştırabilecek miktarda enerji elde etmek teknik olarak mümkün görünmüyor."

Muhabir: Alibey Aydın

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ