USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Edirne Valisi Şahin: 'En fazla 3 gün kalacaklar'

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Suriyeli sığınmacıların en fazla 3 gün kalacaklarını belirterek "Belki yarın, yarından sonra burayı terk etmek zorundalar." dedi.

Edirne Valisi Şahin: 'En fazla 3 gün kalacaklar'
16-09-2015 18:34
Google News

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Suriyeli sığınmacıların en fazla 3 gün kalacaklarını belirterek 'Belki yarın, yarından sonra burayı terk etmek zorundalar.' dedi. 

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Suriyeli sığınmacıların Edirne’ye akın etmesinin sebebinin bazı Avrupa ülkelerinin sığınmacı kabul edeceği yönündeki açıklamaları olduğunu söyledi. Vali Şahin, Yunanistan ve Bulgaristan hattına 15 kilometrelik alanın sığınmacılara yasak bölge olduğunu belirterek, 'Kesinlikle bunlar Bulgar sınırına Yunan sınırına ulaştırılmayacaktır ve burada kalmayacaklardır' dedi.

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, geçtiğimiz Perşembe günü itibariyle kente 8 bini aşkın mülteci akını olduğunu hatırlatarak, 'Geçtiğimiz Perşembe gününden bu yana 8 bini aşkın mülteci ilimize akın etti. Bunlardan yaklaşık 7 bin kadarını ikna ederek tekrar otobüslerle geri gönderdik. Ancak son gelen bin 500 kişilik bir grup gitmemekte ısrar ediyor. Her ne kadar ikna etmek için uğraşsak da bir netice alamadık. 

Dün akşam saatlerinde ben de liderleri ile tek tek görüştüm. Kendi ideallerinin ‘Yunan sınıra ulaşmak ve Yunanistan’a geçerek oradan da İsviçre’ye veya Almanya’ya varmak olduğunu’ bana ifade ettiler. Biz bunda kararlıyız. Hiçbir şekilde kararımızı bozmayacağız. Ben de kendilerine ‘ 2-3 gün misafirimiz olun ondan sonra kendiniz gitmek zorunda kalacaksınız’ diye kendilerine ifade ettim' dedi.

'15 KİLOMETRELİK SINIR HATTI ONLARA YASAK BÖLGEDİR'

Kentte yaşanan Suriyeli sığınmacı akınını Başbakanlığa ilettiğini söyleyen Vali Şahin, 'Bu durumu sabah itibariyle Başbakanlığa ilettim. Bugün öğleden sonra Başbakanlıktan 3 görevli ilimize gelecek. Konuyu masaya yatırıp, bunları ikna yoluyla memleketlerine veya kamplara göndermeyi düşünüyoruz. Bunun için uğraşı sarf edeceğiz. Kesinlikle bunlar burada kalmayacaktır. Bunu üzerine basa basa söylüyorum. Kesinlikle bunlar Bulgar sınırına Yunan sınırına ulaştırılmayacaktır. 15 kilometrelik sınır hattı onlara yasak bölgedir' ifadelerini kullandı.

'BİZ ŞEFKAT ELİMİZİ SONUNA KADAR UZATIYORUZ'

İçişleri Bakanlığı’nın genelgesine istinaden alınan valilik kararıyla sığınmacıları turnike bölgesinde tutamaya devam edeceklerini belirten Vali Şahin, 'Şu anda valilik kararıyla turnikelerde tutuyoruz. Bizim için en önemli bölge orasıdır, ilimizin giriş kapısıdır. İlimizin giriş kapısını sağlam tuttuğumuz için 7 bin kişiyi geri gönderdik. Eğer 7 bin kişi de bunlara ilave kalsaydı bizim durumumuz nice olurdu. Kaldı ki bizim emniyet ve jandarma güçlerimiz o kadar fazla değil. Biz İstanbul’dan Çanakkale’den Kırklareli ve Tekirdağ’dan ilave güç istedik. Biz şefkat elimizi sonuna kadar uzatıyoruz. Ama inşallah onlarda bizim iyi niyetimizi su istimal etmezler' dedi.

'EN FAZLA 3 GÜN İÇERİSİNDE GÖNDERİLECEKLER'

Vali Şahin, en fazla 3 gün içerisinde kendilerini bölgeden göndereceklerine değinerek, 'Yani en fazla kalacakları 3 gündür. Belki yarın, yarından sonra burayı terk etmek zorundalar. Bizim de kendi işimiz var. Kendi işlerimizi yürütmek zorundayız. Bunların devamlı bu şekilde Edirne’de kalması bizim için sorun oldu. Çünkü onlar her zaman oradan Yunan sınırına geçmeye yelteneceklerdir. O vesile ile en doğru olanı bin 500, bin 700 kişilik grubu Türkiye’nin büyük meblağlarla en güzel şekilde yaptığı o kamplara dönmeleridir, doğrusu da budur' şeklinde konuştu.

'EDİRNE’NİN ÇIKIŞ KAPISI OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORLAR'

Yunanistan ve Bulgaristan başta olmak üzere Avrupa ülkelerinin sınır kapılarını sığınmacılar için açmayacağını dile getiren Vali Şahin, 'Kapıları kesinlikle açacaklarını zannetmiyorum. Almanya başta olmak üzere bazı ülkeler Schengen vizesini bile şu anda askıya aldı. Avrupa ülkelerinin en rahatsız olduğu şey şu anda ortada dolaşan dezenformasyon dediğimiz bilgi kirliliğidir. Sığınmacıların birbirlerini çeşitli asılsız bilgilerle yanıltıyorlar ve bu vesile ile beraber Edirne’ye koşarak geliyorlar. Edirne’nin çıkış kapısı olduğunu düşünüyorlar. 

Edirne’ye ulaştıklarında Avrupa’ya gitmek için önemli bir merdiven olduğunu zannediyorlar. Bu vesile ile Edirne’ye akın ediyorlar. Avrupa ülkelerinin de sığınmacıları ülkelerine kabul edeceklerine yönelik açıklamaları bu duruma etkili oldu. Bunları harekete geçiren o açıklamalar oldu. Bunlara şefkat ele açmak bizim için çok önemli. Zaten onların da ifadeleri ‘Türkiye bize elinden geleni yapıyor. Bizim problemimiz Avrupa’ diyorlar. ‘Biz Avrupa’ya ulaşarak orada çalışmak istiyoruz’ diyorlar. 

Avrupa’da işsizlik oranı Türkiye’deki işsizlik oranlarından çok çok fazla ama bunu kendilerine ifade ettiğimizde buna inanmıyorlar maalesef. Bilgi kirliliği aralarında dolaşmaya devam ediyor. İkna etmek biraz zor olacak ama ben ikna edeceğimize inanıyorum. İnşallah hafta sonu hepsi kendi yerlerine ulaşırlar diyorum' diye konuştu.

dikgazete.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ