"Türkiye - İran savaşı ve Suriye’nin bölünme süreci başladı!" başlıklı ve 12 Şubat 2020 tarihli yazımın, "Afrin’de Türk bayrakları indirildi mi?” alt başlığında "Rûdaw muhabiri ve Soran Üniversitesi El Yazmaları Bölümü Başkanı Dr. Hêmin Omer Xoşnav, birkaç gün önce rudaw.net’te yayınlanan “Türkiye ve Rusya Afrin’le Kobani’yi değiş tokuş mu edecek?” başlıklı haberinde; “Ocak ayında Rus güçleri, Rojava’nın Afrin kentine girerek Türkiye bayrağını birçok önemli binadan indirmesinden sonra, kentin geleceğine ilişkin yeni iddiaları gündeme getirdi. Rusya güçleri, Türk birliklerinin konuşlandığı tarihi Cinderes tepesine yerleşti. Rus birliklerinin o bölgeye girmesiyle Türk birlikleri bölgedeki bayraklarını indirdi" iddiasında bulunmuştu.
Ayrıca aynı haberde, "Rus askeri danışmalarla Türk mevkidaşları eski Afrin Kantonu Yasama Konseyi binasında toplantı yaparak Rusların bölgedeki dağılımı ve faaliyetleriyle ilgili fikir alışverişinde bulundu” bilgisini paylaşmıştı. “Rûdaw muhabiri” olarak takdim edilen Hemin Umer Xoşnaw, Türk mü Kürt mü? Türkiye’de mi yoksa Kuzey Irak’ta mı yaşıyor? Belli değil. Hemin Umer Xoşnaw adına kayıtlı “Diwana Mehwi/ Latinikirin ü Ferhenga Sorani – Kurmanci - “Latin Harfleriyle Sorani - Kurmanci Sözlüğü” mevcut. M. Zahir Ertekin ile birlikte hazırlamışlar. İşin ilginci Bingöl Üniversitesi, Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümünde Dr. Öğr. Üyesi Hemın Omar Ahmad AHMAD’ın de yayın listesinde aynı kitap ismi geçiyor. Muhtemelen Hemin Umer Xoşnaw ile Hemın Omar Ahmad AHMAD aynı şahıs. Eğer öyleyse sormalı; Sen ne ayaksın?" diye ihtimal belirterek yazmıştım.
Bingöl Üniversitesi Doğu Dilleri ve Edebiyatı Dr. Öğretim Üyesi, Hêmin OMAR AHMAD, yazılı bir açıklama göndererek isim benzerliği nedeni ile kendisinin ilgisinin bulunmadığı bir konuda, isminin geçmesini doğru bulmadığını belirterek bu sehven ‘defacto’ durumun düzeltilmesini istemiştir.
Gönderdiği açıklama aşağıdadır:
Değerli araştırmacı- yazar Ömür ÇELİKDÖNMEZ Bey’e ,
17 Şubat 2020 - Pazartesi 17:54 tarihinde aşağıdaki link ve haber sitesinde yayımlanan makalenizde benim resmim ve cv me de yer verilmiş olup Rudav TV’de yer alan ve benimle aynı ismi taşıyan bir muhabirin ismi ile ismimin karıştırıldığı görülmektedir. Ne yazık ki bu haberi çok geç gördüm ve bunun düzeltilmesini talep ediyorum.
https://www.dikgazete.com/turkiye-iran-savasi-ve-suriyenin-bolunme-sureci-basladi-makale,2145.html
http://www.haberakdeniz.com.tr/mobil.php?islem=yazarlarimiz&altislem=detay&id=3606
Bu münasebetle Rudav TV’de muhabir olarak çalışan şahsın isim benzerliğinden dolayı, makalenizde haberin yazarı benmişim gibi yansıtılması ve resmimin de yayınlanması bir hataya sebebiyet vermiştir. (https://www.rudaw.net/turkish/kurdistan/100220205)
1-Rudav TV, çok uzak bir yerde değildir. Sizler çok rahatlıkla televizyon yöneticilerine ulaşıp Hêmin Umer Xoşnav isimli bir personellerinin Bingöl Üniversitesi’nde çalışıp çalışmadığını sorabilirsiniz.
2-Benim hiçbir makale ve kitabımda “Hêmin Xoşnav” ismi yer almamaktadır. Ya “Hêmin Umer Xoşnav” ya da resmi adım olan “Hêmin Umer Ahmad” ismini kullanıyorum. Bahsi geçen haber yazarının adı ise sadece “Hêmin Xoşnav” dır. Buraya dikkatinizi çekmek isterim.
3-Yine aynı Tv de haberi yazan muhabirin kimlik bilgilerini çok rahatlıkla öğrenebilirsiniz.
4-Soran Üniversitesi rektörüne ve diğer yöneticilerle de iletişime geçip benim ne zamandan beri nerede çalıştığımı bi tv kanalıyla alakamın olup olmadığını rahatlıkla öğrenebilirsiniz.
5-Ayrıca Xoxşnav bir aşiret ismidir. Benim babamın adı Omar, onun babasının adı Abdullah’dır. Aşiret ismi aynı olduğu için ve Irak’ta soyadı kanunu olmadığı için isteyen istediği gibi soyadı kullanabilmektedir. Bu nedenle Xoşnav soyadı pek çok kişinin kullandığı bir soyadıdır. Rudaw tv deki Hemin Xoşnavı facebook sayfası budur (https://www.facebook.com/hemin.abdullah.94) bu face hesabına girip (ki zaten adı geçen muhabir Türkçeyi iyi derecede bilmektedir.) kendisiyle bizzat görüşüp bu yazıyı kendisinin yazıp yazmadığını sorabilirsiniz? Ayrıca kendisinin akademisyen olup olmadığını bizzat kendisinden öğrenebilirsiniz. Ayrıca kendisinin Bingöl Üniversitesiyle alakasının olup olmadığnı ve Bingöl Üniversitesindeki Hemin Omar hoca ile bir bağlantısının olup olmadığını da sorabilirsiniz. Sadece bunu yapmanız bile meseleyi çözmeye yetecektir.
6-Ben Soran Üniversitesi’nin resmi öğretim üyesiyim. Ayrıca 3 yıldır da misafir öğretim üyesi olarak Bingöl Üniversitesi’nde çalışmaktayım. Ayrıca başka bir Tv (internet sitesi) kanalında çalışmam hem kanunen hem etik olarak da doğru değildir. Sanırım burada da siyasi bir tv kanalında bir akademisyenin çalıştırılması doğru olarak kabul edilmemektedir.
Bütün bu saydıklarım nedenler bahsi geçen kişi ile karıştırıldığımın kesin kanıtıdır.
İkinci bir ispat çalışmasına gerek kalmadan adı geçen yazınızda benim ile alakanı kısmı çıkarmanızı istiyor, saygılar sunuyorum.
Hêmin OMAR AHMAD
Bingöl Üniversitesi Doğu Dilleri ve Edebiyatı Dr. Öğretim Üyesi
heminahmad40@gmail.com
hemin.ahmad@soran.edu.iq
.
Ömür Çelikdönmez'in ilgili yazısı:
Türkiye - İran savaşı ve Suriye’nin bölünme süreci başladı!
https://www.dikgazete.com/turkiye-iran-savasi-ve-suriyenin-bolunme-sureci-basladi-makale,2145.html
Ömür Çelikdönmez yazıları: https://www.dikgazete.com/profil/45/omur-celikdonmez
dikGAZETE.com